Открийте ни и в

България

ДАНС: Българи служат на Русия, донасят за армията ни. Техни бойци минават през страната

Вижте какво сочат още данните на българските служби

публикувано

на

ДАНС: Българи служат на Русия, донасят за армията ни, а бойци минават през страната ни
Пламен Тончев, директор на ДАНС. Сн.: БГНЕС

За първи път ДАНС описа руското влияние в България. Това се случва в доклад, публикуван в незасекретаната си част на страницата на Министерски съвет.

  • България е обект на системен разузнавателен интерес от руските служби в областта на икономиката и енергетиката.
  • Модернизацията на българската армия също е наблюдавана от агентите на Кремъл.
  • За първи път войната в Украйна е наречена „безпрецедентна след Втората световна война агресия на територията на Европа“.

България продължава да е обект на системен разузнавателен интерес. Това сочи доклад на Държавната агенция “Национална сигурност” за миналата година.

ДАНС посочва, че е била пресечена дейността на група българи,

развивали шпионска дейност в полза на Русия,

както и на руски граждани, свързани с руските специални служби.

Нострадамус предсказал, че принц Хари ще бъде крал след Чарлз Трети, а не Уилям

“За противодействие на възможността от проникване у нас на терористи ДАНС извършва проверки в денонощен режим на сигнали на граничните власти за съвпадение със създадените профили в разработената система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци. През 2021 г. са извършени 6208 такива проверки, в резултат на което не е допуснато преминаването през наша територия на лица от тази рискова категория”, става ясно от публикувания доклад.

Номерът на украинката: Как Ирина отмъкна $250 000 на Джеймс

“Като част от ЕС и НАТО, страната ни

остава обект на системен разузнавателен интерес.

През 2021 г. той е насочен основно към: политиката и ангажиментите на страната ни като член на НАТО и ЕС; специфика на отделни двустранни отношения; актуалните процеси в сектор „Сигурност“, в т.ч. превъоръжаването и модернизацията на Българската армия; процесите и субектите във вътрешнополитическата сфера, особено в контекста на множеството избори през 2021 г.; процеси в икономическата и социалната сфера; процеси и настроения в отделни общности в България; актуалното състояние на българските общности зад граница и др.”, сочи докладът на ДАНС.

Военен експерт: Ако няма Русия няма НАТО. Няма НАТО – няма господство на САЩ в Европа (ВИДЕО)

“Изпълнявайки националните приоритети на собствените правителства, чуждите специални служби продължават да са ангажирани и с действия по износ към България на специфични за съответната държава вътрешни проблеми”, сочи докладът, публикуван на страницата на Министерски съвет.

Като по-съществени резултати при противодействието на рисковете и

заплахите от дейността на чужди специални служби през 2021 г. могат да бъдат посочени:

– пресичане дейността на група български граждани, целенасочено и съзнателно поставили се в услуга на Руската федерация, за да й служат, като шпиони. По случая са задържани пет лица. От Прокуратурата на Република България са повдигнати обвинения в рамките на образувани досъдебни производства по чл. 109 във връзка с чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Във връзка с този случай от Министерството на външните работи на България са обявени за persona non grata двама руски дипломати;

Внучката на Сталин - татуирана пънкарка от САЩ, която мрази Русия

– пресичане дейността на територията на Република България на руски граждани,

съпричастни към дейността на руските специални служби.

По случая от прокуратурата на Република България е образувано досъдебно производство по чл. 108а от НК („тероризъм“), в контекста на което от Министерството на външните работи на България за persona non grata е обявен един руски дипломат;

– пресичане дейността на български гражданин, поставил се в услуга на чужда специална служба. Прокуратурата на Република България е образувала досъдебно производство по чл. 105, ал. 1 от НК („шпионство“);

– включване в масива с нежелани на територията на Република България чужденци (чл. 21а, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България във връзка с чл. 1, ал. 1, т. 1) на 1 чужд гражданин със забрана за влизане в страната ни за срок от 10 години поради дейност, създаваща заплаха за анационалната сигурност.

В доклада се отчита и трикратно нарастване на миграционният натиск към България в сравнение с година по-рано.

Докладът за дейността на ДАНС вече е одобрен от правителството и качен на сайта на Министерския съвет.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено