Открийте ни и в

България

ДАНС подкрепя Иван Гешев за главен прокурор

bgvoice

публикувано

на

Ръководството на Държавната агенция „Национална сигурност“ подкрепи кандидатурата Иван Гешев за главен прокурор. Това става ясно от становище, изпратено до Висшия съдебен и подписано от председателя на агенцията Димитър Георгиев. Като мотив той припомня акциите, които са реализирани от спецпрокуратурата под ръководството на Гешев.

Придобитият от него професионален опит предполага взимане на адекватни решения, стабилност, поглед върху слабите места в системата и надграждане на постигнатото до момента“ , пише в становището. Георгиев допълва, че взаимодействието между Прокуратурата и ДАНС е изключително важно за провеждането на ефективни разследвания.

„Взаимодействието между Прокуратурата и ДАНС е от важно значение за провеждане на ефективни разследвания, като разширяването на механизмите за сътрудничество в рамките на двете на законовите правомощия на двете институции е единственият способ за постигане на по-добри резултати.

Това, от своя страна, води и до повишаване на общественото доверие към тези институции“, заявяват от ръководството на ДАНС.

В заключение от ДАНС заявяват, че Иван Гешев отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за заемане на длъжността главен прокурор, поради което подкрепят неговата кандидатура.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Тео Ушев с награда за принос към българската култура

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Булфото

Аниматорът Теодор Ушев получи наградата на НДК за принос към българската култура. Статуетката „Възраждане“ бе връчена в неделя вечерта от Красимир Иванов, преподавател на Ушев, минути преди единствената прожекция на „Физика на тъгата“.

Анимацията бе показана в рамките на „Киномания“. Ушев благодари на учителя си за първите уроци по анимация.

ВИДЕО ИНТЕРВЮ: Тео Ушев за номинацията: Чувствам се като Форест Гъмп

„Краси е първият и единствен учител по анимация, и реших, че това е достатъчно за мен. След като човек е учил при него, не му трябват други уроци“, каза Теодор Ушев. „Тази награда ми е една от най-важните, да не кажа – най-важната, по много причини. Първо, защото ми напомня за летящ човек, а това е основното нещо, към което се стремя“, допълни Ушев.

ВИДЕО: На крачка от "Оскар": Тео Ушев преди да влезе в "Долби тиътър"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова удостои аниматора с грамота за принос за популяризиране, опазване и развитие на културата в София. Тя му благодари за всичко, което е направил за града през последните две години. Подчерта и приноса на Ушев към превръщането в съвременна галерия на пространството под бившия мавзолей на Георги Димитров.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Да копаеш дъното за Доган

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Варненското пристанище, Снимки: Дневник
КАЛИНА ГОРАНОВА

„Най-хубавото нещо, което се е случвало на пристанище Варна от 45 години насам.“ Думите са на Ангел Забуртов, генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а поводът са отпуснатите 220 млн. лв. за удълбочаване на акваторията на пристанище Варна за следващите три години.

На теория това е добра новина за Варненското и Белославското езеро и за държавния терминал „Варна запад“. Корабните места, обслужващи няколко големи девненски завода и контейнеровозите, се намират най-навътре в сушата и не могат да разгърнат потенциала си. За да се стигне до тях, трябва да се изминат около 25 км, включващи минаване под Аспаруховия мост и два канала, които се затлачват. А това означава по-малки кораби и съответно по-малки приходи.

На практика обаче новината донесе нова порция съмнения, тъй като очакваното от години по-мащабно драгиране идва в момент, в който Ахмед Доган бързо и безпроблемно се позиционира във Варненското езеро, като превърна стария въглищен терминал на ТЕЦ „Варна“ в пристанище за контейнери, зърно и т.н. Подозренията са, че с удълбочаването той ще получи товарите от държавния порт „Варна Изток“, който е със затихващи функции заради атрактивното си място – до центъра на града. Сега въпросът е дали наистина държавата ще изкопае по-дълбок път до „Варна Запад“, или и той ще бъде претопен като значение и бизнес.

 Копаем всичко“

 От Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ към момента твърдят, че проектът е за удълбочаване на плавателния път в цялата акватория на пристанище Варна. Това поне каза Ангел Забуртов пред „Капитал“. „Ще стига задължително до „Варна Запад“, като там е най-големият потенциал“, категоричен беше той. Или Канал 2, намиращ се след пристанището на Доган (ТЕЦ „Езерово“) в посока от морето към вътрешността и свързващ Варненско и Белославско езеро, е предвиден за удълбочаване.

Каналът между Варненското и Белославското езера

Амбицията на „Пристанищна инфраструктура“ са газенето да се увеличи от 11.5 на 13.5 метра. Това ще даде възможност размерът на корабите, които ще влизат, да се увеличи от 40 хил. на 60-70 хил. тона. Което според Забуртов ще направи терминалите по-атрактивни за концесиониране от оператори, а концесията по-доходоносна за държавата.

По-детайлен план обаче все още няма. „Каналите са част от процедурата, естествено, че ще влезем в езерото и ще стигнем до „Варна Запад“, но дали там ще стигнем до 17-то корабно място, което е за контейнери, или ще има нужда да се увеличи газенето на 13-то място, където е за зърно, не може още да се каже“, коментира Забуртов. Самите пристанищни оператори пък трябва да разполагат със съоръжения, които да могат да поемат кораб с газене 13.5 метра, като според тяхната инвестиционна политика ще се направи и последващата връзка на удълбочения канал с терминалите, обясни още той.

На въпрос дали всичко се прави за Доган, той отговаря, че неговият терминал е просто един от многото. Във Варна наистина има различни проекти, на които се търси финансиране (бел. ред. – пристанището на Тодор Батков например) или са в ход, но те не се спрягат като печелещи от държавното драгиране.

Един ще ги товари

Съмненията не са безпочвени. Докато големите държавни планове за пристанище Варна от години стоят на трупчета, а редица частни проекти се спъват в бюрокрация, проектът на Ахмед Доган при ТЕЦ „Варна“ се разви светкавично.

След като в началото на август 2018 г. бившият транспортен министър и шеф на пристанище Варна Данаил Папазов прехвърли на Доган централата (30% дял в дружеството запазиха децата на Папазов, а той стана изпълнителен директор), държавните институции бързо се активизираха. Планът за управление на отпадъците от новото пристанище е одобрен на 31 август 2018 г. Под документа без забележки са се подписали директорите на Изпълнителната агенция „Морска администрация“ Живко Петров и Ангел Забуртов от „Пристанищна инфраструктура“. През януари 2019 г. пък министрите на транспорта и на регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова са издали съвместна заповед, с която са разрешили изработването на генерален план на пристанището чрез обединяване на няколко нови имота около него. Партньор на Доган в експлоатацията на новия порт ще бъде държавата в лицето на „Пристанищна инфраструктура“, което е собственик на кейовата стена, но доброволно е разрешила на ТЕЦ „Варна“ да я ползва.

Аспарухов мост във Варна. В дъното се виждат стълбовете на преминаващите успоредно с него далекопроводи

Инвестиционно предложение за новото пристанище на Доган включва удължаване на кея, обособяване на нови корабни места и увеличаване на дълбочината до 12.50 м. Идеята е пристанището да обработва генерални товари, контейнери, течни товари и насипни товари (зърно). Прогнозният товаропоток се очаква да достигне до 8 млн. тона на година. За сравнение, сега „Пристанище Варна“ обработва по около 10 млн. тона товари, от което приходите му са над 70 млн. лева. Данаил Папазов обяви, че след изграждането на новата контейнерна инфраструктура пристанището ще обработва около 200 хил. т контейнери годишно, или колкото е капацитетът на всички български пристанища в момента.

Плановете на Доган за бъдещия порт включват изграждането на пътна връзка от републикански път Варна – Белослав – Девня до северозападния портал на пристанището. За целта е предвиден и мост – надлез над жп линията Варна – София. Общинският съвет в Белослав вече е дал предварително писмено съгласие за утвърждаване на трасе за проектиране на обекта. Предвижда се и създаване на жп връзка, по която да се транспортират контейнери по направленията София и Русе.

 Държавата на дъното

Междувременно държавните терминали все повече губят смисъла на своето съществуване. На пристанище „Варна Изток“ основно се използват две корабни места за разтоварването на зърно, като карго функцията все повече ще намалява и скоро и обработката на зърнените товари „ще влезе в езерото“, казаха от „Пристанищна инфраструктура“.

Другият държавен терминал – „Варна Запад“, намиращ се в дъното на езерото, от първоначално замислен за 100 корабни места се е развил само до 17 (17-то място е за разтоварване на контейнери). Основният товарооборот там се прави от заводите „Агрополихим“, „Солвей Соди“ и „Девня цимент“. А товарите със сярна киселина на „Аурубис“ вече се изместиха на пристанището на Домусчиев в Бургас.

Недостатъчното газене пък не позволява на товародатели като „Агрополихим“ например да използват по-големи кораби – 50-60 хил. тонни, като в момента са възможни 30 хил. тонни. Разговорите по темата с недостатъчната дълбочина в акваторията на пристанище Варна са от години, но са безрезултатни.

 2 метра надолу

Основните опасения сега са откъде ще започне да се драгира, т.е. от „Варна Запад“ през Белославското езеро и Канал 2 към морето, или първи в списъка ще е водният път до терминала на Доган. И ще стигнат ли средствата. В края на септември министърът на транспорта Росен Желязков заяви в интервю за вестник „Черно море“, че за удълбочаването на акваторията на варненското пристанище са нужни 400 млн. лв.

Разстоянието от пристанище „Варна Изток“ до „Варна Запад“ е около 26 км. Обичайната ширина на фарватера е 150 метра, а дълбаенето ще е средно 2 метра надолу. Това прави 7 800 000 куб. метра. Предишна поръчка на „Пристанищна инфраструктура“ показва средна цена от 23 лв. на кубик, което съвпада грубо с оценки на бранша, че цената за подобна услуга е между 10 и 12 евро. При цена от 23 лв. това прави 180 млн. лв.

Цената за удълбочаването обаче зависи в голяма степен от това къде ще бъде разрешено да се изхвърлят земните маси, които са изкопани от дъното. Двете проучвани възможности са или те да отидат в някой от старите утайници около Девня, или на 12 мили навътре в морето (22 км). Друга финансова неяснота създават и скали, намиращи се след пристанището на Доган, чието разрушаване може значително да оскъпи проекта.

Отвъд парите обаче остава въпросът каква е истинската аргументация на държавата за проекта и иска ли да даде равнопоставеност на всички, или ще облагодетелства някой определен. По думите на Забуртов до няколко месеца може да има проект, като все още не е дефинирано откъде ще започне драгирането. Тоест, всичко остава възможно, като до момента държавата е демонстрирала последователност в две основни направления – затлачена политика по отношение на държавните активи и разчистване на всякакви подводни камъни за избраници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Дават по 1200 лева на българи да се върнат от чужбина

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

По Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ се подготвя пакет от услуги за 1200 лева месечно за една година за завърнали се млади българи в страната. Това съобщи заместник -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в к.к Боровец.

Младите семейства ще могат да се възползват от този пакет от януари догодина.

"Bulgaria wants you" ще връща българите от чужбина в Родината

Операцията ще бъде одобрена на Комитета за наблюдение на 12 декември.

Стимулиращият пакет за завърнали се българи включва покриване на разходите за наем, детегледач до записване на дете на ясла или детска градина, обучение по български на членовете от семейството с друго гражданство. Ще се предоставят и финансови стимули за работа в области с по-ниски от средните възнаграждения като Търговище, Шумен и Пазарджик на стойност от половин минимална работна заплата. С тези пари ще бъдат допълвани възнагражденията в рамките на една година.

Завърналите се българи ще бъдат консултирани за развиване на предприемачество, насочване към финансови посредници за отпускане на микрокредити по линия на ОПРЧР. Очаква се да бъдат подпомогнати около 350 семейства.

Българите в чужбина – къде емигрират и какво работят?

Това ще се случи с промяна в процедурата „Национална EURES мрежа“, бюджетът, на която в момента е 5,25 млн. лева. Ще бъде гласувано увеличение от 5 милиона лева и общият бюджет ще надхвърли 10 милиона лева.

По думите на Русинова в резултат на направените кариерни форуми в чужбина е станало ясно, че 70 процента от хората, участвали там, имат желание да се върнат в страната.

Тенденцията, която се вижда през мрежата EURES е, че все повече повече български работодатели заявяват свободните си работни места през мрежата, каза Русинова. При обявяването на свободните работни места има интерес не само от наши съграждани, но и на хора от други страни- членки, отбеляза Русинова.

Проучване: 35% от българите в чужбина мислят за завръщане

Чрез Агенцията по заетостта ще се обособи контактна точка – виртуално място, където да се почерпи цялата информация за мястото, където се предлага работа, в какъв регион, как е уреден откъм начин на живот – близост до ясли и детски градини, болници, социални услуги. Ще се знае какво е икономическото състояние на региона, разрешителни режими за чужденци

След подписване на споразумения с НОИ, НАП и общините ще се осигурява и бърза писта за предвижване на документите, когато става въпрос за установяване на човек да работи и живее в България.

Мярката ще бъде насочена не само към студенти, но и към хора до 54 години, които искат да се върнат в България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada