Данъчна реформа във федералната република задължава и българите - собственици на имоти да подават декларации за преизчисление на данъка. Преизчислението е задължително и всички имоти в Германия трябва да бъдат преоценени.

Германските политици са изправени пред огромна задача: старият данък върху имотите трябва да бъде реформиран и заменен с нова база за изчисляване. Това включва много усилия - също и за собствениците на жилища в Германия. Фактът, че данъкът върху имотите трябва да бъде реформиран през 2022 г., се основава на решение на конституционния съд. Тогава беше решено, че старата база за изчисление не е законово съобразена. Настоящата реформа на данъка върху имотите е сложна и ще отнеме няколко години: данъкът върху имотите ще се начислява едва от 2025 г. на базата на преизчислението. Следователно собствениците на жилища ще трябва да работят с данъчните власти през следващите месеци.От 1 юли 2022г. данъчната декларация за имущество (декларация за оценка) може да се подава по електронен път в данъчната служба . Крайният срок за подаване на декларацията е 31 октомври 2022г. Има обаче отклонения във формулярите и документите, които трябва да се подават.

Формуляри за данъчна декларация върху имотите (декларация за оценка) 2022: Какви документи трябва да бъдат представени?

За да може данъкът върху имуществото да бъде правилно подаден в данъчните служби, трябва да се вземат предвид няколко неща:

Всяка федерална провинция в Герамния използва различен начин за изчисляване на данъка върху собствеността .

В резултат на това се изисква различна информация, която формира основата за преизчислението. Междувременно собствениците на жилища се чудят кои формуляри да попълнят за данък върху имотите през 2022 г.

Декларацията за оценка на данъка върху имотите трябва да се подава по електронен път чрез Elster, а данъчната служба издава известие за оценка, в което освен всичко друго се определя и данъчната стойност на имота. Крайният срок за подаване на декларацията е 31 октомври 2022г.Бавария е решила да предприеме различен подход при подаване на декларация за оценка на данък върху имуществото. Въпреки че баварските данъчни служби също разчитат на цифровото подаване на данъчни декларации, е възможно да се подават и на хартиен носител. В Хамбург, това е изключено.Както е посочено на сайта https://grundsteuer.de/, формулярите и инструкциите за попълване на декларацията за определяне на стойността на данъка върху имотите вече са публикувани на 1 декември 2021 г.

Данъкът върху имотите през 2022 г

Данъкът върху имотите през 2022 е данък, налаган от данъчните служби за имоти в Германия. Освен застроена земя, това включва и земеделска или горска земя, дори паркомясто. Следователно собствениците на жилища и земя са задължени да плащат данък върху имотите на местните власти веднъж годишно. Приходите се вливат в градовете и общините и представляват важен източник на доходи за тях.Как изглеждат формулярите за данък върху имотите 2022 и каква информация трябва да се посочи в декларацията за определяне зависи от един решаващ фактор: федералната провинция. В зависимост от федералната провинция се използва или федерален модел, или модел на провинцията и обхватът на информацията може да се различава. Междувременно защитниците на данните се опасяват от голям хаос в данните поради новия данък върху собствеността през 2022 г.

Тези формуляри са необходими за декларацията за данък върху имотите в Elster

Потребителски акаунт на ElsterСертификат файлНомер на файлаИнформация от поземления регистърСпецифична информация в зависимост от модела на страната

Предпоставка за възможността да използвате Elster за допълнителни данъчни декларации:

Трябва да имате потребителски акаунт на Elster. Собствениците, които вече са подавали декларации за данъка си върху доходите по електронен път в данъчната си служба, могат да използват същият акаунт. Всеки, който все още няма потребителски акаунт, може да създаде такъв. Тук трябва да се отбележи, че процесът може да отнеме няколко седмици, тъй като регистрацията се състои от няколко стъпки. Както е посочено на информационна страница от Elster, ще бъде предоставена допълнителна информация за данъка върху имотите за 2022 г. - включително чатбот и конкретна информация за провинциите.

Декларация за данък върху имуществото 2022:

Формулярите и документите трябва да се подават в данъчната служба. Както вече споменахме, от началото на годината има формуляри за данъчна декларация за имоти за 2022 г. .Тъй като милиони имоти трябва да бъдат преоценени, реформата на данъка върху имотите е скъпо начинание, което ще държи данъчните власти заети за известно време. Според федералния модел, формулярът, който трябва да се подаде за преизчисляване на данъка върху имотите, изисква следната информация в документите: площ на парцела, стандартна стойност на земята, вид на ползване, жилищна площ, година на построяване на сградата. Изискванията на федералните провинции могат да изискват различна информация.

Данък върху имотите – наемателите също трябва да знаят за него

Наемодателят има законово право да прехвърли данъка върху имотите на наемателите като оперативни разходи, така че те в крайна сметка да плащат данъка върху имотите. Следователно не само наемодателите трябва да знаят какво трябва да имат предвид, когато става въпрос за данък върху имотите, но и наемателите.

Реформата на данъка върху имотите в Герамния в числа

15 милиарда данъчни приходи35 милиона имотиСтарт на преоценката на данъка върху имотите – от 2022г.Влиза в сила – от 2025 г.