Открийте ни и в

Вашите пари

Данъчният сезон приключи – какво следва, ако не сте подали декларации?

50 милиона души чакаха или изпуснаха крайния срок

публикувано

на

Милиони американци бяха изненадани от дължимото към IRS през тази година заради влизането в сила на данъчните промени на президента Доналд Тръмп и републиканците. Заради Tax Cuts and Jobs Act много познати данъчни приспадания, или т.нар. deductions бяха премахнати, а това отчасти намали сумата на връщанията по надплатените данъци. По информация на IRS повече от 50 милиона души не са подали декларациите към 15 април, когато беше и крайният срок. Много от тях са чакали последния момент заради промените и факта, че няма да получат пари обратно, а други заради опасението, че ще дължат по-голяма сума отпреди. „Повечето хора са платили по-малко данъци през 2018 година, но сумата, която е удържана от чековете им, не съответства на тези по-ниски данъци”, казва Алисън Флорес oт Института за данъци H&R Block.

Проучване на NerdWallet oт 2019 година показва, че само на 16% от американците им е удържана различна сума за федерален данък от седмичните чекове в сравнение с предишни години. Това е в несъответствие с прогнозираното в миналогодишния доклад до Конгреса, според който близо 30 милиона души (21% от данъкоплатците) ще дължат повече на IRS, защото работодателите им не са им удържали достатъчно през годината.

Какво да правите, ако не сте подали данъчна декларация към 15 април?

Ако смятате, че няма да се справите, подайте заявление за удължаване на срока, или т.нар. extension. Това ще ви помогне да избегнете глобите за закъсняване в плащанията и закъсняване в подаването на декларациите.

Специалисти съветват дори да не сте подали т.нар. extension, да си платите глобата и да подадете декларация дори в случаите, в които нямате нужните пари за покриване на задълженията към IRS.

Може да платите с кредитни карти

Към момента IRS работи с всичките четири главни вида кредитни карти – Visa, Mastercard, Discover и American Express. IRS не удържа пари за плащане с кредитна карта. Всяка от компаниите обаче има такса по обслужването от около 2% от сумата. Така например, ако дължите $2000 на IRS, таксата, която ще платите по кредитната ви карта, ще е 40 долара.

Но не забравяйте, че ако по-късно не можете да изплатите сумата в сметката на кредитната ви карта, ще трябва да платите и лихва по нея.

Kaндидатствайте за кредитна линия с 0% лихва

Ако сте сериозно затруднени, може да кандидатствате за нова кредитна карта и да сложите цялата или част от дължимата сума в нея. Разгледайте кредитни карти, които предлагат до 18 месеца без лихва.

Обновете ипотечния си заем

Като цяло изплащането на един дълг с друг не е препоръчително, но дори IRS биха ви посъветвали да вземете нова ипотека (т.нар. refinance), за да платите данъчните си задължения. Ако вече притежавате прилична стойност от имуществото (equity), може да го използвате, за да не задлъжнявате към данъчните. Лихвите по ипотеки остават сравнително ниски, което е добре за подобен ход. Не забравяйте обаче, че правилата за данъчни приспадания по ипотеки се промениха.

Започнете плащане на вноски

Обмислете да сключите споразумение за разсрочено плащане с IRS. В зависимост от това колко дължите по сумата ви ще бъдат начислени глоби и лихви, но дори няма да ви се наложи да говорите с някого на живо. Всичко, което ви трябва, е на сайта на данъчните в графата Apply online for payment plan. Да кандидатствате онлайн е безплатно, а да платите чрез дебитна карта или банкова сметка дори може да ви излезе по-евтино.

Намалете дължимата сума

Подобен ход, наречен Offer in Compromise IC), е възможен само ако IRS прецени, че няма да може да събере парите, които им дължите за дълъг период от време. В такъв случаи службата разглежда фактори като възможност за плащания, доходи, разходи и каква собственост имате и може да намали дължимата от вас сума. Помнете обаче, че преди данъчните да предприемат подобна договорка да намалят сумата, те ще разгледат из основи дали нямате парите под друга форма – имущество, ценни книжа, друга ценна собственост. За да кандидатствате, има и такса от $186, която е невъзвръщаема.

В зависимост от вашата финансова ситуация може да поискате и удължаване на срока за плащането към IRS. И ако все пак не можете да платите данъците си и положението е извън вашия контрол, винаги може да им се обадите директно и да попитате за евентуално разрешение. Номерът на автоматичната система на IRS e 1-800-829-1040.

Специалистите ще ви посъветват и да решите да не отлагате, защото това може само да усложни ситуацията ви.

 

 Ако сте подали данъчна декларация, но не сте платили

  • IRS ще ви глоби 0,5% от неплатената сума за всеки месец, докато не я платите (докато не достигне таван от 25% глоба);
  • Лихвата по неплатената сума е около федералната лихва за краткосрочни заеми 3%;
  • Ако тече и глоба, и лихва, двете не могат да надвишат 5% от дължимата сума.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Какво означава COVID ваксината за жилищния пазар в САЩ?

Лихвите по ипотечните заеми може да се увеличат, но търсенето на имоти ще остане силно

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Flickr

Когато коронавирусната пандемия достигна САЩ по-рано тази година, възникнаха опасения за това как тя ще се отрази на жилищния пазар, пише MarketWatch.

От началото на март продажбите на жилища в САЩ замръзнаха, тъй като американците останаха по домовете си, за да избегнат заразяване. Междувременно лихвите по ипотеките стават все по-ниски.

Няколко месеца по-късно дейността по закупуване на жилища започна да се възстановява. Страната отчете началото на бум по отношение на активността за рефинансиране, тъй като собствениците на жилища приветстваха рекордно ниските лихвени проценти.

На фона на лихвите по ипотечните заеми, американците навлязоха отново на пазара на жилища в търсене на новия си дом. Дори през есента, когато обичайно активността в сектора се забавя, те продължават да купуват имоти с по-бърз темп спрямо миналогодишния.

В много отношения пандемията доведе до мания за купуване на жилища, посочват експерти. „Това ускори промените в начина на живот и поведението, които вече се случваха“, смята Марк Флеминг, икономист на First American Financial Corp, цитиран от Bloomberg. Изглежда, че пандемията е ускорила процеса по закупуване на жилище и за много милениали, които иначе биха изчакали.

Сега обаче може би краят на коронакризата се задава. Moderna, BioNTech и Pfizer, AstraZeneca и Оксфорд вече обявиха, че са открили ефективен начин да предпазват хората от коронавируса чрез ваксини.

Въпреки че все още месеци делят света от разпространението на ефективна ваксина, новината обнадежди инвеститорите. Какво обаче ще е значението на ваксината върху лихвите по ипотечните заеми и жилищния пазар? Ето какво смятат експертите:

Краят на пандемията

може да увеличи лихвите

по ипотечните заеми.

В началото на пандемията повечето икономисти и експерти по ипотечните кредити не очакваха лихвите да се понижат до под 3%, но точно това се случи. В краткосрочен план е вероятно лихвите по ипотечните заеми да останат ниски, въпреки че може да се повишат над рекордно ниските нива, които достигнаха в близките седмици. Това е така, защото Федералният резерв сигнализира, че не планира да увеличава лихвите скоро.

Междувременно ваксината може да доведе именно до ръст на лихвите. „Тя (ваксината) може да доведе до ръст на лихвите, защото подобрява перспективите за икономическия растеж“, обясни Даниел Хейл от Realtor.com.

След като животът се завърне към нормалността – или нещо близко до нея, хората ще започнат да посещават ресторанти, да пазаруват, да планират ваканции и други активности, което ще стимулира националната икономика.

Рефинансирането ще продължи

дори лихвите да се повишат.

Към началото на ноември има около 18,5 милиона собственици на жилища, които могат да намалят с поне 0,75% лихвите си по ипотеката чрез рефинансиране, сочат изчисления на Black Knight. Това са 10,4 милиона собственици на жилища повече спрямо миналата година.

2020-а вече е на път да се превърне в една от най-добрите години по отношение на броя американци, които са рефинансирали заемите си за жилище. Ако лихвените проценти се увеличат, броят на хората, които могат да се възползват, ще намалее.

Въпреки това индустрията за жилищно кредитиране остава оптимистична по отношение на активността за рефинансиране, което до голяма степен се дължи на факта, че американците продължават да харчат средства за подобрения на домовете си, тъй като прекарват все повече време в тях. Преходът към дистанционна работа също така насърчава собствениците

да променят домовете си

и да създадат пространство за офис в тях.

Тъй като много хора предпочитат работата от дома, а работодателите не виждат необходимост да се увеличава продуктивността, дистанционната работа вероятно ще остане популярна дори и след пандемията.

Активността при закупуването на жилища вероятно ще остане висока, дори лихвите да се повишат.

„Увеличаването на лихвените проценти вероятно ще доведе до опасения относно достъпността за някои купувачи на жилища, имайки се предвид, че цените се повишават в последните месеци. Това обаче не трябва да спре инерцията на жилищния пазар, тъй като по-добрите перспективи за заетостта могат да доведат до повече продажби през 2021 г.“, посочва Селма Хеп, икономист на CoreLogic.

Преди пандемията да започне и да доведе до рекордно ниски лихви, изглеждаше, че годината ще е силна за жилищния пазар. „Активността на жилищния пазар беше много силна и нараства през пандемията, задвижена от демографските промени“, заяви Матю Спийкман, икономист на Zillow.

Една от най-големите спирачки пред жилищния пазар е недостигът на имоти за продажба, но ваксината може да помогне за извеждането на повече жилища на пазара. Тя може да накара повече хора да продават, тъй като те ще се чувстват по-сигурни да отворят домовете си и да посрещат евентуални купувачи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Dow Jones удари 30 000 за първи път в историята след оптимизъм за Байдън и ваксините

Тръмп свика извънреден брифинг, който продължи едва минута

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Dоw Јоnеѕ ce изĸaчи дo 30 000 пyнĸтa зa пъpви път в иcтopиятa, cлeд ĸaтo във вторник Дoнaлд Tpъмп дaдe зeлeнa cвeтлинa пpoцecът нa пpexoд ĸъм нoвoизбpaния пpeзидeнт Джo Бaйдън дa зaпoчнe. Oптимизмът дoйдe и c нoвинитe зa СОVІD-19 вaĸcинитe, ĸoитo щe oтвopят пътя ĸъм иĸoнoмичecĸo възcтaнoвявaнe пpeз cлeдвaщaтa гoдинa.

Индeĸcът нa ĸoмпaниитe cъc cини чипoвe cпeчeли пoвeчe oт 400 пyнĸтa пpи тъpгoвиятa или 1.5%, и зa пъpви път пpoби нивoтo oт 30 000.

Доналд Тръмп моментално свика изнънреден брифинг, който продължи около минута. Това е може би една от най-кратките изяви на президента. След като се похвали със стойностите на Dow, той си тръгна, без да даде възможност за каквито и да е въпроси на журналистите.

Aĸциитe пocĸъпнaxa зa втopи дeн във втopниĸ, тъй ĸaтo инвecтитopитe пpивeтcтвaxa xoдa нa aдминиcтpaциятa нa Tpъмп дa зaпoчнe пpoцeca нa пpexoд, ĸaĸтo и пoтeнциaлния избop нa нoвoизбpaния пpeзидeнт Джo Бaйдън зa миниcтъp нa финaнcитe.

Ѕ&Р 500 ce пoĸaчи c 1.5%, пocтaвяйĸи гo нa peĸopднo виcoĸo нивo, a Nаѕdаq Соmроѕіtе нaпpeдвa c 1%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Цената на биткойна с исторически връх

Междувременно златото продължава да пада, като в момента се търгува за около 1801 долара за тройунция

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Цената на биткойн (BTC) нарасна с близо 1000 долара за деня до $19 400. Върхът за деня е 19 423 долара, съобщава ForexLive.

Цената на биткойна е близо до историческия връх от 19 891 щатски долара през декември 2017 г. Стойността на цифровата валута се увеличи с близо 100% от нивата през септември.

Междувременно златото продължава да пада, като в момента се търгува за около 1801 долара за тройунция.

Американските власти конфискуваха биткойни на стойност над $1 млрд.

Търговците продават злато и купуват биткойн.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada