Открийте ни и в

Вашите пари

Данъчният сезон приключи – какво следва, ако не сте подали декларации?

50 милиона души чакаха или изпуснаха крайния срок
Галина Петрова

публикувано

на

Милиони американци бяха изненадани от дължимото към IRS през тази година заради влизането в сила на данъчните промени на президента Доналд Тръмп и републиканците. Заради Tax Cuts and Jobs Act много познати данъчни приспадания, или т.нар. deductions бяха премахнати, а това отчасти намали сумата на връщанията по надплатените данъци. По информация на IRS повече от 50 милиона души не са подали декларациите към 15 април, когато беше и крайният срок. Много от тях са чакали последния момент заради промените и факта, че няма да получат пари обратно, а други заради опасението, че ще дължат по-голяма сума отпреди. „Повечето хора са платили по-малко данъци през 2018 година, но сумата, която е удържана от чековете им, не съответства на тези по-ниски данъци”, казва Алисън Флорес oт Института за данъци H&R Block.

Проучване на NerdWallet oт 2019 година показва, че само на 16% от американците им е удържана различна сума за федерален данък от седмичните чекове в сравнение с предишни години. Това е в несъответствие с прогнозираното в миналогодишния доклад до Конгреса, според който близо 30 милиона души (21% от данъкоплатците) ще дължат повече на IRS, защото работодателите им не са им удържали достатъчно през годината.

Какво да правите, ако не сте подали данъчна декларация към 15 април?

Ако смятате, че няма да се справите, подайте заявление за удължаване на срока, или т.нар. extension. Това ще ви помогне да избегнете глобите за закъсняване в плащанията и закъсняване в подаването на декларациите.

Специалисти съветват дори да не сте подали т.нар. extension, да си платите глобата и да подадете декларация дори в случаите, в които нямате нужните пари за покриване на задълженията към IRS.

Може да платите с кредитни карти

Към момента IRS работи с всичките четири главни вида кредитни карти – Visa, Mastercard, Discover и American Express. IRS не удържа пари за плащане с кредитна карта. Всяка от компаниите обаче има такса по обслужването от около 2% от сумата. Така например, ако дължите $2000 на IRS, таксата, която ще платите по кредитната ви карта, ще е 40 долара.

Но не забравяйте, че ако по-късно не можете да изплатите сумата в сметката на кредитната ви карта, ще трябва да платите и лихва по нея.

Kaндидатствайте за кредитна линия с 0% лихва

Ако сте сериозно затруднени, може да кандидатствате за нова кредитна карта и да сложите цялата или част от дължимата сума в нея. Разгледайте кредитни карти, които предлагат до 18 месеца без лихва.

Обновете ипотечния си заем

Като цяло изплащането на един дълг с друг не е препоръчително, но дори IRS биха ви посъветвали да вземете нова ипотека (т.нар. refinance), за да платите данъчните си задължения. Ако вече притежавате прилична стойност от имуществото (equity), може да го използвате, за да не задлъжнявате към данъчните. Лихвите по ипотеки остават сравнително ниски, което е добре за подобен ход. Не забравяйте обаче, че правилата за данъчни приспадания по ипотеки се промениха.

Започнете плащане на вноски

Обмислете да сключите споразумение за разсрочено плащане с IRS. В зависимост от това колко дължите по сумата ви ще бъдат начислени глоби и лихви, но дори няма да ви се наложи да говорите с някого на живо. Всичко, което ви трябва, е на сайта на данъчните в графата Apply online for payment plan. Да кандидатствате онлайн е безплатно, а да платите чрез дебитна карта или банкова сметка дори може да ви излезе по-евтино.

Намалете дължимата сума

Подобен ход, наречен Offer in Compromise IC), е възможен само ако IRS прецени, че няма да може да събере парите, които им дължите за дълъг период от време. В такъв случаи службата разглежда фактори като възможност за плащания, доходи, разходи и каква собственост имате и може да намали дължимата от вас сума. Помнете обаче, че преди данъчните да предприемат подобна договорка да намалят сумата, те ще разгледат из основи дали нямате парите под друга форма – имущество, ценни книжа, друга ценна собственост. За да кандидатствате, има и такса от $186, която е невъзвръщаема.

В зависимост от вашата финансова ситуация може да поискате и удължаване на срока за плащането към IRS. И ако все пак не можете да платите данъците си и положението е извън вашия контрол, винаги може да им се обадите директно и да попитате за евентуално разрешение. Номерът на автоматичната система на IRS e 1-800-829-1040.

Специалистите ще ви посъветват и да решите да не отлагате, защото това може само да усложни ситуацията ви.

 

 Ако сте подали данъчна декларация, но не сте платили

  • IRS ще ви глоби 0,5% от неплатената сума за всеки месец, докато не я платите (докато не достигне таван от 25% глоба);
  • Лихвата по неплатената сума е около федералната лихва за краткосрочни заеми 3%;
  • Ако тече и глоба, и лихва, двете не могат да надвишат 5% от дължимата сума.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

Бюджетният дефицит достигна $134,5 милиарда през октомври

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Федералното правителство на Щатите, което приключи финансовата 2019 г. с най-големия дефицит за последните седем години, започва новата година отново с дефицит през октомври, който е с 33,8 процента по-голям, отколкото преди година.

Финансовото министерство каза днес, че дефицитът миналия месец е бил 134,5 милиарда долара. През октомври 2018 г. той е бил 100,5 милиарда.

984 милиарда долара е дефицитът в американския бюджет

Дефицитът през финансовата 2019 г., приключила на 30 септември, бе в размер на 984,4 милиарда долара. Това е с 30,26 на сто повече, отколкото през 2018 г.

Прогнозите на службата по бюджета към конгреса са, че през 2020 г. дефицитът ще достигне 1 трилион долара.

Бюджетният дефицит на САЩ скача до 1 трлн. долара

Този нарастващ дефицит е в контраст с предизборните обещания на Доналд Тръмп от 2016 г., че дори с намаляването на данъците ще успее да елиминира бъдещи дефицити с намаляване на разходите и увеличаване на приходите от засилващата се икономика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Защо е важно да имаме достатъчно кешови позиции, когато инвестираме

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Бих искал да знам какво е мнението ти за задържането на пари в кеш, когато инвестираме – дали това е добра стратегия или не?

В последните месеци съм си поставил за цел да се образовам относно инвестирането (краткосрочно и дългосрочно) и виждам, че различните специалисти имат различни гледни точки по въпроса с кешовите позиции. Някои смятат, че парите в кеш са губещ актив, трябва да се инвестират и да не стоят статични, а други пък казват, че кешовите позиции носят по-голяма стабилност при различните етапи на промени в пазарите.

Какво е твоето мнение по този въпрос?

Здравейте, благодаря ви за доверието и за хубавия въпрос. Той е много, много важен за всеки инвеститор, но ако не се говори по тази тема по време на изготвянето на цялостната стратегия, обикновено отговорът на този въпрос идва като болезнен шамар от болезнено придобит личен опит.

Нека преди да започнем да говорим за кешови позиции, да се опитаме да разберем какво точно представляват те?

Кешовите позиции могат да имат формата на пари в брой (буквално), на спестовен акаунт в банката или на инвестиционен акаунт, който е с много консервативна природа и предполага

една стабилност на главницата

с потенциал за сравнително малка или никаква лихва. С две думи – налични спестявания, до които имаме достъп по всяко едно време.

Сега, проблемът при повечето хора е, че те не са доволни на това, че парите им носят малки или никакви лихви, което ги кара да мислят, че инфлацията ги изяжда, и бързат да инвестират всеки възможен долар в собствен бизнес, акции на други компании, фондове от акции (както при пенсионните акаунти) или някакви други места, които да направят така, че парите им да работят по-усърдно за тях.

На теория съм абсолютно съгласен с тяхната логика. На практика обаче нещата стоят малко по-различно. Ето защо.

При повечето хора днес липсва разбирането на концепта за спестявания. Както казах, те се опитват да играят с всякакви инвестиционни инструменти и да трупат „бързи печалби“, но първото е, че го правят със сравнително малко пари (които обикновено губят, докато се научат да инвестират), и един от начините да са по-стабилни е да имат пари, заделени настрани в кеш, до които да имат достъп във всеки един момент, ако им потрябват.

Аргументът с това, че парите в спестовни сметки са изядени от инфлацията, е валиден, но той се отнася за хората с милиони, на които най-вероятно няма да им се наложи да опрат до тези пари, за

да си платят сметките за ток

храна и жилище, ако изгубят работата си или бизнеса си. Този вид хора трябва да се притесняват за малките лихви по спестяванията си и да търсят алтернативни инвестиции, докато средностатистическият човек трябва винаги да има под ръка поне 3 до 6 месеца от доходите си спестени, дори на 0% лихва, защото при такива малки суми не е важна лихвата, а лесният достъп до парите при нужда. Когато вече сме си осигурили този комфорт, тогава можем да мислим за по-дългосрочно инвестиране в друг вид активи.

За съжаление, много от младите хора днес игнорират важността на най-обикновените спестявания, инвестират всичко (много често ми се случва и с пенсионните инвестиционни сметки) и когато им трябват спешни пари, или трябва да продават от инвестиционните си активи, често на загуба в лошо за тях време, или опират до взимането на заеми, които жонглират с години напред. При инвестирането и работата с фактори, които не са винаги под пряк наш контрол, е много лошо, когато си притиснат до стената. А липсата на кешови позиции по всяко едно време може да доведе точно до това – да сме притиснати до стената да продаваме лични активи.

Изготвянето на стабилност с определени пари в лесно-достъпни спестовни сметки е изключително важно, преди дори да се започне да се инвестира. Това е основата на нашата инвестиционна стратегия, важно е и да не се прекалява и да се оставя всичко там на 0% лихва или близко до тази. Просто трябва парите да се разпределят по различни места в зависимост от целите на инвеститора и времето, в което той иска да постигне целите си.

Но както и да го гледаме, за мен една

инвестиционна стратегия без кешов елемент

 в нея е обречена на провал (по-вероятно рано, отколкото късно), колкото и креативни да сме с нея. Кешовите позиции не само дават сигурност и емоционално спокойствие, те също така дават и допълнителни опции на инвеститора в различни етапи, до които по друг начин той не би имал достъп.

Разбира се, тук говорим генерално, защото всяка една ситуация е различна, но дори и от тази гледна точка, и от ситуации, в които съм работил с клиенти – моят съвет е да имате достъп до поне 3-6 месеца от вашия доход по всяко едно време, за да не се налага да нарушавате ритъма на вашите инвестиции с непредвидени тегления от тях и продажби в неподходящо за вас време, което може да доведе до допълнителни данъци или инвестиционни загуби за вас самите.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Все повече американци теглят кредит за висше образование или автомобил

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Kpeдитиpaнeтo зa дългocpoчни пoтpeбитeлcĸи пpидoбивĸи, ĸaтo aвтoмoбили или за виcшe oбpaзoвaниe, пpoдължaвaт дa бeлeжaт cĸopocтен ръст в CAЩ, пише финансовият блог Zеrо Неdgе.

Πpeз тpeтoтo тpимeceчиe на 2019 г. aвтoĸpeдититe ca нapacнaли c 21 млpд. дoлapa дo пoчти 1,2 тpилиoнa дoлapa, дoĸaтo студентските заеми ca ce yвeличили oщe пo-знaчитeлнo – c 33 млpд. дoлapa дo 1,6 тpлн. дoлapa. Toвa нe ca зaдължитeлнo дoбpи нoвини зa cъcтoяниeтo нa иĸoнoмиĸaтa, отбелязва изданието, тъй ĸaтo пoĸaчвaнeтo нa ceгмeнтa мoжe дa e индиĸaтop зa ĸpeдитнa eĸcпaнзия или yвeличaвaнe нa paзмepa нa ĸpeдититe знaчитeлнo нaд тoзи нa дeпoзититe.

Дaнни, пyблиĸyвaни пpeз минaлaтa ceдмицa oт Ѕаntаndеr, пoĸaзвaт, чe дeлът нa виcoĸopиcĸoвитe пoтpeбитeли, изтeглили aвтoмoбилeн зaeм, e дocтигнaл нaй-виcoĸaтa cи cтoйнocт в иcтopиятa – 21% oт вcичĸи ĸлиeнти.

Рacтe обаче и бpoят нa xopaтa, ĸoитo нe oбcлyжвaт зaдължeниятa cи. Πoтpeбитeлитe, пpи ĸoитo ce нaблюдaвaт пpocpoчeни внocĸи c пoвeчe oт 90 дни, e дocтигнaл oбщo 7 млн. дyши нa цeлия пaзap.

B дpyги ceгмeнти нa ĸpeдитиpaнeтo cитyaциятa изглeждa по-добре. Cлeд ĸaтo нepeвoлвиpaщият ĸpeдит пpeз лятoтo oтбeлязa peĸopднo пoĸaчвaнe, пpeз ceптeмвpи ca дoбaвeни caмo 10,6 млpд. oбщ нoв дълг пo тяx. Зaдължeниятa пo ĸpeдитнитe ĸapти пък спaдaт c 1,1 млpд. дoлapa.

Taĸa oбщaтa динaмиĸa пo двaтa видa дълг e нapacтвaнe c 9,5 млpд. дoлapa, ĸoeтo e знaчитeлнo пo-ниcъĸ peзyлтaт oт oчaĸвaнитe oт aнaлизaтopитe 15 млpд. дoлapa. Зaдължeниятa нa дoмaĸинcтвaтa дocтигaт 4,149 тpлн. дoлapa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada