Открийте ни и в

Новини

ВАШИТЕ ПАРИ: Данъчни грешки, които водят до IRS одит

публикувано

на

Има няколко различни метода, които данъчната агенция използва при избор на данъчни декларации за одит.

Понякога декларациите се избират на база статистически формули чрез компютър. IRS софтуер сравнява избраната данъчна декларация с „нормите“ за подобни декларации. В други случаи декларацията може да бъде избрана, защото включва транзакции с бизнес партньори или инвеститори, които са избрани за одит. Имайте предвид, че изборът за одит невинаги предполага, че има проблем. Добре е обаче да знаем кога определени разходи и приходи предизвикват съмнение и биха могли да доведат до разследване от страна на IRS.

В следващите няколко реда ви предлагам примери на данъчни грешки, засягащи предимно самостоятелно заети лица и партньорства.

На първо място

не използвайте закръглени суми

за вашите разходи. Разходите могат да бъдат от различно естество, например за бизнес пътуване, за офис консумативи, за почистващи препарати и т.н. Разпространен пример в практиката е деклариране на разходи по платени фактури към мобилни оператори. Много често физическите лица използват мобилните си телефони както за лични, така и за служебни цели. В края на годината обаче като разход могат да бъдат взети само проведените телефонни разговори с фирмена цел. Обикновено от общите месечни фактури се изчислява сумата за лични и отделно сумата за бизнес разходи. Грешката, която често се допуска, е, че при попълване на данъчната декларация бизнес разходите за мобилен телефон се закръглят на $100, 650, 800, 1000, 2000. Когато се направят точни изчисления обаче, сумата би могла да бъде например $256,45 или $1769,14. Закръглените суми не изглеждат достоверно и будят подозрение за неточност. Разбира се, не ви съветвам, ако действителният разход е 100 долара, да декларирате $101,1. По-скоро ви съветвам да отделите време и да направите по-точни изчисления.

На второ място, не декларирайте твърде висок процент от жилището си за бизнес офис. Собствениците на малък бизнес и предприемачи, които работят от дома си, биха могли да спестят данъци, като приспаднат разходи за домашен офис. IRS позволява разходите за домашен офис да бъдат изчислени по два различни метода. Независимо от избрания метод, разходите се базират на процента квадратни фута от жилището, използвано за бизнес. Моят съвет е да внимавате с процента, когато изчислявате действителните разходи. Ако обявите, че използвате 40 процента или дори 30 процента от дома си за бизнес цели, вие използвате твърде висок процент и попадате в рискова графа. В случай, че действителните разходи са базирани на 40 процента ползваемост на дома, горещо ви съветвам да ги декларирате. Освен това, не забравяйте, че мястото трябва да бъде обособено изключително за бизнес. Малко вероятно е детската стая да се сметне за реален бизнес офис или кухненската маса или барплот да ви служат за бюро.

На трето място,

винаги съобразявайте процента на разходите

които декларирате, c приходите. Със следния пример се надявам да получите ясна представа за идеята процент разходи към процент приходи. Представете си, че на всяка конференция вие осигурявате обяд за вашите служители, и разходът за храна, който смятате да декларирате в края на годината, е 10 000 долара. Висок ли е този разход и буди ли подозрение за одит? Отговорът на този въпрос зависи до известна степен от различни фактори, свързани с вашата фирмена дейност. Като добър ориентир могат да служат обемът на продажбите, броят на служителите или броят на офисите, които фирмата има. Тоест, ако вие обявите 10 000 долара годишни разходи за обеди за ваши служители и 100 000 долара приходи, това би могло да бъде червен флаг за IRS. Ако обаче годишните ви приходи са $1 000 000, обявеният разход по-скоро изглежда разумен.

На четвърто място, бъдете предпазливи при деклариране на бизнес мили. Според закона собственици, които използват своите автомобили за лични и служебни цели едновременно, биха могли да приспаднат единствено милите, които са изминали по бизнес дела. Според стандартния метод бизнес милите се умножават по 0,58 цента (2019 г.) и така се определя действителният разход. Обикновено поради една или друга причина в практиката се наблюдава неволно завишаване на този разход. Моят съвет към вас е милите да бъдат съобразени със средните за вашата професия. Нормално е лице, което отдава жилища под наем в съседен щат, да изминава хиляди мили годишно. С други думи, ако брокер на недвижими имоти обяви 45 000 бизнес мили за годината, това би могло да бъде в рамките на разумното. Ако обаче професията не изисква пътуване и бъдат декларирани същите тези мили, това би могло да бъде причина за одит.

На пето място,

бъдете внимателни с данъчните форми

които получавате през годината от различни институции. Ако получите форма 1099 за компенсации, знайте, че IRS агенцията е получила същата форма. Моят съвет е приходите да бъдат декларирани. Решението как да постъпите е изцяло във вашите ръце, но ако приходите по формата не бъдат обявени, това би могло да означава писмо от IRS.

На последно място, но с най–голяма значимост, ви съветвам да не забравяте да си водите изрядна документация. Това, което се очаква от вас при одит, е да имате добро обяснение или доказателство за информацията, която сте предоставили на данъчната декларация.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Новини

СДВР: Барикадите ще бъдат премахнати

През изминалата нощ бе направен опит да се пролее кръв в София, казаха от столичната полиция

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Барикадите ще бъдат премахнати. Няма как основни възлови кръстовища да бъдат блокирани. Законът е един за всички, а нашата задача е да осигурим спазването му, каза шефът на СДВР Героги Хаджиев.

През изминалата нощ бе направен опит да се пролее кръв в София. Установени бяха хулигански прояви на незаконно протестиращи лица. Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост“ камъни, бутилки. Тези лица имаха намерение да окървавят столицата. Жени и момичета бяха използвани като жив щит, обяви шефът на СДВР Георги Хаджиев.

„Служителите на СДВР установиха груби вандалски и хулигански прояви, чиято кулминация беше на „Орлов мост“, добави той. По думите са къртени пейки, местени кофи за боклук и връзвани с вериги.

Имаше лица,  призовавали, че е „време да полетят павета“. Имаше ултраси от футболни агитки. Целта на всички провокации бе да се предизвика физически сблъсък с представителите на закона и окървяване на протеста., каза Хаджиев.

Заради повишения риск да пострадат хора ръководството на СДВР реши да намали броя на полицейските сили. Искам да призова организаторите на протестите да спазват законно установения ред. Призовавам медиите да не насаждат напрежение, посочи той.

Крайната цел на тези действия бе да бъдем обвинени в полицейско насилие, добави Хаджиев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Радев във Фейсбук: Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта

Готовността да се жертва гражданския мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност и редовите служители на реда. Това пише президентът Румен Радев в профила си във „Фейсбук“. Ето какво се казва в позицията на държавния глава:

„Противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея.

Готовността да се жертва гражданския мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки.

Оставката на кабинета и тази на главния прокурор са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена.

Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

1,8 млн. американци си намериха работа през юли

Икономисти се опасяват, че временната загуба на работни места, ще станае постоянна

публикувано

на

от

Виж цялата статия

1,8 млн. американци са си намирили работа през юли. Само за сравнение, месец по-рано те са били 4,8 млн., показва месечния доклад за заетостта, публикуван в петък.

Така коефициентът на безработица спада от 11,1 на 10,2 процента.

Въпреки че броят им е по-голям от очакваното, мрачните данни потвърждават опасенията на икономистите, че възстановяването на трудовия пазар ще се забави заради пандемията и ще покоси още повече отрасли в страната.

„Възстановяването на икономиката се забавя“, каза Даниел Джао, старши икономист в Glassdoor.

Тъй като милиони американци все още са без работа, нараства опасението, че временните загуби на работни места стават постоянни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА