Открийте ни и в

Български истории

„Дариана, ла булгара“, ангелът на Леонардо (СНИМКИ)

Дамата, която скандализира Италия, като изкара чернокож на „Санремо“, организира „Купа Европа - Купа България“.

публикувано

на

БОРЯНА АНТИМОВА

Годината е 2018-а, а музикалният свят на Италия е шокиран: кой и как, с какви връзки и протекции е успял да изкара на сцената на „Санремо“, „светая светих“ на белкантото, един… чернокож? А талантливият италианец от бразилски произход Леонардо Монтейро се класира четвърти сред младите.

Този талант, нито бразилец сред бразилците, нито италианец сред италианците, след години на дискриминация и унижения за пръв път вижда пред себе си широки хоризонти. Като ангел, слязъл от небето, една българка се явява в живота му в най-тежкия момент, измъква го от дупката на депресията и преобръща живота му. Името й е Дариана Куманова. Доцент Куманова е най-младият преподавател в академия „Санремо“ и един от най-авторитетните музикални педагози и продуценти по поп и джаз в Италия.

Днес Леонардо вече е с първи самостоятелен албум. „Il mio tempo“ е инспириран, подготвен и издаден от българката. В спомените си артистът разделя живота си на две:

преди и след Дариана

 Каквото и да кажа за нея, все ще е дребно и незначително – сподели той. – Запознахме се преди кастингите за „Санремо“ и между нас се зароди приятелство. Дариана е неповторима във всичко, което прави, и от самото начало ме покори. Музикант до мозъка на костите си, с изключителна индивидуалност и любов към живота“.

Преди Дариана да върне на Леонардо любовта към живота, той минава през кошмарно детство и юношество. Роден е в Рим, родителите му – бразилски балетисти, гастролират из Италия с танците си. Леонардо расте с майка си и още три деца. Има брат близнак, с когото са абсолютно еднакви. Тъй като майката е много бедна, ги изпраща за отглеждане в една общност. Там двете мулатчета са жестоко малтретирани заради цвета на кожата си. Тъй като танцуват прекрасно, се явяват на конкурс за училището към знаменитата „Ла Скала“ в Милано. Приемат ги и те, едва 9-годишни, са щастливи, че успяват да се измъкнат от онази общност.

В училището към „Ла Скала“ обаче са изправени пред нови изпитания. Там се учи от 8 сутринта до 8 вечерта – безкрайни репетиции. В 8 вечерта един автобус ги кара в едно вечерно училище на 9-10-годишни деца, където учат до 12 през нощта по всички общообразователни предмети.

Малкият Леонардо е играл на сцената на „Ла Скала“ в балета „Лешникотрошачката“ в ролята на барабанчика. Спомня си ужаса, когато го избират за тази роля – преди едно представление неговите „колеги“, 10-12-годишни деца, разрязват сценичния му костюм. От злоба, че той е избраникът. Леонардо вижда съсипаната дреха малко преди да излезе на сцената и е в ужас. Казва на шивачката: „Как ще танцувам на сцената на „Ла Скала“ в този вид?“, а тя:

Не ме интересува, оправяй се“

На сцената импровизира, като в движение променя танца си, за да прикрие разрязаното. Хореографът пък му казва: „Не ме интересува, че костюмът ти не е бил в ред, да си се оправил преди това!“.

На 17 години Леонардо завършва курса в „Ла Скала“ и решава, че не може повече и приключва с този балет. Стига до полуфиналите на тв формата „Амичи“ като балетист. После заминава за Ню Йорк с надеждата, че там никой няма да го унижава заради цвета на кожата му. Три години е балетист в различни трупи. От малък обича да пее и се включва в госпъл хор, дори става негов солист в Ню Йорк. Но родната Италия му липсва и се прибира обратно. Преподава музика в едно училище, сформира и госпъл хор, който дирижира. Пее и в един много известен госпъл хор в Милано. Явява се на конкурси. Три пъти седмично пее в „Армани кафе“ в легендарната сграда на модната къща в Милано.ю

Чудото идва в живота му през 2017 г. Майката на една ученичка на Дариана пее в госпъл хора, чува го и казва на Дариана. Като преподавател в академия „Санремо“, българката отговаря за селекцията на гласове в област Ломбардия. „Тази дама ми повтаряше: „Чуй го, много е добър!“ и ми го доведе. Като запя, направо останах с отворена уста“, спомня си с вълнение Дариана.

Тя става негов най-близък приятел и изповедник. Веднага го поема и като мениджър и музикален продуцент. „Той нямаше нужда от мен като вокален педагог, защото беше със съвършен, завършен глас. Имаше нужда от приятелство, подкрепа и вдъхновение. И да му се посочи правилният път към музиката, която би му донесла успех“, казва продуцентката.

„Леонардо беше се отказал категорично от всичко – разказва Дариана. – Беше в много тежка депресия и не искаше нито да пее, нито да прави каквото и да било друго. Започна да идва често в студиото ми, срещахме се и навън, говорехме. Трябваше ми месец, за да го стабилизирам и да го навия да се яви на „Санремо“. Беше минал през толкова много разочарования и толкова

много хора го бяха излъгали

че му беше безкрайно трудно да повярва на когото и да било и че нещо хубаво може да му се случи. Но той видя как работя по 12 часа всеки ден и ми каза: „Това е последното нещо, което ще пробвам. Ако не стане, край“, разказва Дариана. А тя се амбицира: „Не, аз този човек ще го извадя от дупката!“. На прослушванията за „Санремо“ колегите й казват, че сред 600-те кандидата нейното откритие е единственият fuoriclasse, или „извън всякакви класации“.

Песните, които пише Леонардо, преди да срещне Дариана, са ужасно депресивни, но под нейно влияние започва да създава и други неща, дори и типично италиански мелодии. „Не ни беше лесно и на двамата. Няколко пъти ми затваряха вратата за него само заради цвета на кожата му! Много било трудно, средният италианец не можел да се идентифицира с него. А къде да отиде този талантлив човек, за да бъде идентифициран, като си е италианец, роден и живял тук?!“, казва Дариана. И въпреки всичко първият сингъл на Леонардо, на който Дариана е автор и на текста, е в топ 5 в радиокласацията на Италия. А тя продължава да му дава криле да твори и да се развива.

„Никой, никой не вярваше, че една българка ще изведе един чернокож на „Санремо“!

Ла булгара е бразилиано“

ха-ха… Всички бяха като ударени от гръм, чудеха се „как успя“, „кой й помогна“, коментира дамата.

На първото си излизане на сцената на „Санремо“ Леонардо е спокоен, защото фестивалният оркестър се дирижира от… неговата Дариана. Тя е четвъртата жена диригент в 68-годишната история на легендарния фестивал. В Милано и цяла Италия „ла булгара“ е известна като певица, цигулар, композитор, актриса, вокален педагог и диригент. Завършила е музикалното училище в София с цигулка и естрадно пеене в Консерваторията. Свири и на пиано, а от година и половина учи контрабас.

През 2018 г. Дариана Куманова е избрана за „Най-успешна жена на годината“ в категория „Музика и изкуство“ от Fidapa – федерация, откриваща и насърчаваща изключителни жени в Италия. Година преди това е първата българка, получила „Златен лъв на Венеция“. Дариана е носител и на „Златна клапа“ на италианските журналисти и музикални критици на „италианските оскари“ – „Давид на Донатело“.

Да обучаваш млади таланти в родината на белкантото си е направо дързост, но италианците ценят „Дариана, ла булгара“. Нейни ученици вече са звезди и печелят „Сан Ремо“, „Гласът на Италия“, „Х фактор“. Чужденци специално летят до Милано и нощуват в хотел, за да ги учи. Причината да изберат точно нея, а не някой италианец, е, че тя не просто извайва гласове, а готви звезди.

Тази година нейна ученичка – звездата Джесика Нотаро, е специален гост на „Санремо“. Пее с превръзка на окото, защото пред 2017 г. е залята с киселина. А Дариана организира концерт с всички италиански звезди в подкрепа на Джесика Нотаро и против насилието над жени.

Преди 3 години Дариана открива свое

студио в центъра на Милано

с професионално училище за певци и звукозаписно студио. Заедно с двама италиански музикални продуценти основава звукозаписната компания „20 Records“ за продуциране на поп музика. Скоро излизат 3 нови албума на нейни артисти. Основател е и президент на нов фестивал за млади таланти – Art Music Festival. А тримата й победители участват в нова телевизионна програма All Together Now по Canale 5, с водеща Мишел Хунцигер, бившата жена на Ерос Рамацоти.

Тази година Дариана Куманова организира в България „Купа Европа – Купа България“. „Купа Европа“ се провежда за пръв път в Родината. Съществува от 3 години в Италия и от 2 в Испания, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Швейцария, Англия и Малта. От тази година ще има и в САЩ, Македония и България. Участват певци, актьори, танцьори от класически, спортни, модерни и народни танци, състезатели по художествена и спортна гимнастика, акробати, циркови артисти. Всички участници се състезават по вид изкуство, възраст, пол, ниво.

Освен медали и грамоти, победителите получават договори за работа в европейски театри, мюзикъли и спектакли, като и договори в театрите на Бродуей и учебни стипендии в Европа и Америка. Целта на „Купа България“ е да се подберат участници за европейското първенство в Рим тази година. На него са поканени над 400 музикални, филмови и театрални продуценти, а в журито ще бъдат 4 продуцента от Бродуей. В България селекцията ще се проведе на 8 март в София в сградата на училище „Св. Георги“ в кв. „Лозенец“.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Българче – №1 в математическата лига на САЩ

Още две деца от България триумфираха на финала във Флорида.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Димана Праматарова, сн. Фондация „Димитър Бербатов“

13-годишно българско момиче впечатли света от Флорида, където преди дни се проведе Международният финал на Американската математическа лига. Димана Праматарова от Пловдив стана абсолютен шампион в надпреварата с впечатляващо постижение – тя успя да реши 80 задачи за по-малко от 10 минути.

Представянето на България във Флорида бе още по-бляскаво, защото второ и трето място отново са заети от български ученици – Сияна Павлова и Васил Стойков. Заради пандемията от коронавирус състезанието се провежда онлайн, но това не пречи на българските таланти да оставят конкуренцията назад в класирането и да спечелят първо място и в отборното класиране по държави.

Димана е шестокласничка в Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив.

Младата математичка се бори в четири изключително трудни кръга, а накрая й се налага да участва в допълнителен рунд за определянето на големия победител. Ученичката успява да реши сложна задача за 45 секунди и с лекота преборва деца от Индонезия и Казахстан.

Трите българчета се обучават в „Академия ХХI век“, а преподавателите им са във възхита от успеха им.

Цялото състезание продължава около четири часа, през които Димана била толкова напрегната, че дори

не хапнала залък хляб

и не пила вода, тъй като искала да е максимално концентрирана. Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг.

Догодина Дими и останалите призьори са поканени от самия Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Състезанието на Американската математическа лига стартира през 1976 г. с цел да се организира турнир между най-изявените ученици по математика в националните гимназии по целия свят. Прави се много сериозен подбор, преди да се стигне до финалния кръг, а победата е символ на престиж.

Състезанието добива популярност през годините и се провежда като международно състезание. Годишно ARML провежда повече от 400 състезания, в които участват повече от 30 000 ученици от САЩ, Филипините, Индонезия, Индия, Грузия, Хавай, Ботсвана, Намибия и др.

Състезателните теми изискват прилагане на стратегии за решаване на задачи и включват задачи от области като теория на числата, статистика, вероятности, комбинаторика, алгебра, геометрия и др

Димана е едно от талантливите

деца на фондацията на Димитър Бербатов

и печели всяко състезание, на която се явява. През 2019 година няма състезание, в което да е участвала и да не е спечелила призово място. Само за изминалата година става първа на ММО на Сингапурските и Азиатските училища (SASMO), квалификацията за Хонконгската ММО (HIKMO), квалификацията за Тайландската ММО (TIMO). Печели с максимален резултат за нейната възрастова група ОМТ „Румен Грозданов“, І НС по финансова математика. Единствена в Пловдивска област до V клас, в областния кръг на НС „Европейско кенгуру“ получава максималния резултат от 100 възможни точки. Заема първите места в XXVI Великденско НС, финалното състезание на клуб „Математически таланти 2019“, XXVIII НМТ „Черноризец Храбър“, XXVII НМТ „Иван Салабашев“, ОМТ „Димо Малешков“, XXVII Коледно НМС.

За поредна година Димана беше наградена с еднократна стипендия от Община Пловдив за постигнати високи резултати в областта на математиката.

Талантът й обаче не се изчерпва само с високите постижения в точната наука.

Тя обожава да прави миниатюрни скулптурки и цели сюжети от цветна полимерна глина. Умее да рисува прекрасни картини с различна техника. В свободното си време създава и уникални 3D макети от картон и пластелин. Обича да чете енциклопедии и да гледа филми за планетите и звездите. Кара ски, обича да плува, да играе футбол и народна топка.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

„Чудната градина“ в Добрич дава хляб и сбъдва мечти (ВИДЕО)

Научете повече за чудесата, които прави едно от първите социални предприятия в България.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Станислав Колев

Достоен живот – това осигурява едно от първите социални предприятия в България, намиращо се в сърцето на Добруджа. Създадено от фондация „Свети Николай Чудотворец“ и наречено „Чудната градина“, защото превръща един пуст терен в Добрич в китна градина с оранжерии за зеленчуци. Там млади хора с увреждания сами вдигнаха 4 оранжерии и днес вече изкарват прехраната си с произведеното.

„Чудната градина“ дава не само препитание на младежи, които трудно се интегрират в обществото, но и в условията на пандемия сбъдва мечти.

„Как да не сме чудни, след като наистина

чудесата следват едно след друго

още от първия ден на създаването на градината“, с усмивка казва Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

„Чудната градина“ дава шанс на 22-ма младежи да живеят пълноценно. Те получават заплати и осигуровки и плащат данъци. Получават и още нещо – чувството за лично достойнство. Започват дейността си преди две години, когато отглеждат първите си цветя на покрива на сградата на Дирекцията за социално подпомагане. „Тогава беше много колоритно да се види как се отглеждат цветя на покрив и как се катерихме като маймуни, за да можем да ги отгледаме. Продадохме ги по пазарите и тогава спечелихме първите средства на социалното предприятие“, спомня си Мария Методиева.

Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

 

С получените средства вдигат първата оранжерия. Днес вече са четири и един разсадник. В тях се отглеждат домати и краставици, а на открито – тиквички и зеле.

Пътят от идеята до реализацията на социалното предприятие е дълъг и труден. Минават години, докато Мария успее да види мечтите си осъществени.

„Всички хора, които работят в градината, са хора с увреждания. Ние направихме предприятието не просто като хоби и да имаме какво да правим, а просто за да намерим възможност именно на хората с интелектуални затруднения да работят“, разказва за начинанието си тя.

А чудесата там продължават. Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор. С първата заплата сбъдва стара своя мечта.

Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор.

Купува си камера, с която

поддържа свой YouTube канал

Здравка Атанасова пък обзавежда стаята си с първите си заплати. Сашка още с първите спечелени пари преди повече от година се сдобива с нов гардероб и телефон.

Здравка Атанасова обзавежда стаята си с първите си заплати.

Работата в оранжериите е денонощна. Сериозно изпитание се оказва извънредното положение заради COVID-19. „В градината няма почивен ден, камо ли извънредно положение, най-малко защото няма никакъв вариант зеленчуци да се отглеждат дистанционно и да не се пипнат с ръка“. Вратите на „Чудната градина“ се затварят, но работата продължава. С общи усилия всички залагат новата реколта. Но проблемите идват: оскъдните доходи на оранжериите спадат, тъй като продукцията се продава само на цени на едро. В началото няма средства за заплати и осигуровки, спомня си Мария.

Една от идеите за изход от трудната ситуация е за ваучери за гарантирани продажби. Осигуряват ги със средства, получени от Фонд „Обединени срещу COVID-19“.

Ваучери са раздадени на целия персонал

медицински и немедицински, както и на социалните работници, с които работят, и на всички семейства с член – човек с увреждане. Те получават ваучери на стойност 20 лева. „Знам, че 20 лева не е нищо, но решихме да помогнем на повече хора. Броят на раздадените ваучери е 500. Може би ефектът щеше да е по-голям, ако бяхме раздали по-големи суми, но пък тогава нямаше да можем да раздадем голям брой ваучери. Така гарантирано имаме и продажба на нашата продукция“, обяснява Мария.

Цялата продукция на „Чудната градина“ се реализира както на място, така и по фермерски пазари и след споразумения с малки магазини. Качеството е най-важно за производителите, категорична е Мария.

Ежедневието в „Чудната градина“ е трудно. Но оплаквания няма, има само усмивки, светлина в очите и нови планове.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Все по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада (ВИДЕО)

Повече или по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада – какво показват цифрите?

публикувано

на

Виж цялата статия

Колко български деца се раждат в чужбина? И колко тук – в Съединените щати и Канада. Отговорът на този въпрос е труден, а статистиката непълна. И все пак дава добра картина.

Блогърът Боян Юруков получи справка от българските власти за последните 30 години – т.е. от началото на прехода и масовата емиграция в чужбина. Числата ни показват дали българската общност от тази страна на Океана расте, подмладява се или старае.

Как да получите BG гражданство за роденото в САЩ дете - по пощата (ВИДЕО)

От 1990-а до 2019 година досега извън България са родени близо 300 хиляди деца. Според данните на Боян Юруков – още около 32 хиляди трябва да бъдат вписани – т.е. общо малко над 331 хиляди.

33% от тези деца са родени в Турция. Още 11% са родени в страни с предимно натурализирани българи като Молдова и Северна Македония

“Интересното за Турция е, че броят на децата с българско гражданство, родени там, расте относително постоянно до 2010-та, след което се стабилизира около 5000 на година”, казва Юруков- – Като общ брой следват Германия, Испания и Великобритания.”

Официално от TSA: До България с US паспорт и BG лична карта? Може!

183 460 са българчетата, родени в страни с български емигранти като Германия, Великобритания и САЩ.

За същия период в Съединените щати са родени малко над 14 279 деца, а в Канада – 3 569.

Според Юруков обаче 

данните за Северна Америка не дават пълната картина 

“През годините виждаме стабилен брой регистрации от САЩ, който обаче е подценен, тъй като административната тежест заради разстоянието и недостатъчното консулско обслужване прави много трудно за доста хора да вадят български паспорт, освен когато не е крайно наложително”, казва той.

Интересна е тенденцията по години – тя показва кога българската общност тук се е разраствала най-много и кога това започва да се забавя.

Последна информация: Как се пътува от САЩ до България

Веднага след промените новородените и регистрирани българчета тук се удвояват почти всяка година – от 19 през 1990 година, на 44 през следващата – 1991-ва. През 1996-а са вече 110, а през 1999-а – 243.

Тази тенденция се запазва през следващото десетилетие и достига пик през 2008 година – с 881родени и регистрирани деца. След което цифрите започват да падат – през 2017-а вече са регистрирани едва 601 българчета, през 2018-а – 419, а за миналата година – 116. 

Разбира се, има много българчета, родени в чужбина и особено в САЩ, които не са регистрирани, но тенденцията е ясна.

Данните са подобни и за Канада – 33 през 1990 г. и с пик през 2008-а, когато са регистрирани 247 българчета. След това започва и спадът – 112 през 2017-а, 68 през 2018-а и едва 19 българчета през миналата година.

Преди 2008-ма Испания и Гърция също са имали най-много такива деца, но след това намаляват сериозно. След 2010-та обаче се забелязва сериозен пик в Германия и Великобритания, отчита в анализа си Юруков.

Нещо важно, което блогърът уточнява за тези данни, е, че увеличението на родените в чужбина деца не означава, че повече българи напускат Родината. От други източници виждаме обръщане на тенденцията. “Пикът на българчетата, родени в няколко страни, се дължи на редица фактори. Основният е български студенти и емигрирали за работа преди над десетилетие, които вече имат стабилни доходи и са се решили да имат деца. Затова промяната в данните тук са по-скоро ехо от миграционни ефекти години по-рано”, казва Юруков.

Според него обаче малкото регистрирани деца се дължи на 

бюрократични пречки и тромава администрация 

Въпреки че по закон регистрирането на новородено в чужбина българче може да стане административно, от това са се възползвали много малко родители. 

Удължиха срока за издаване на REAL ID за вътрешни полети в САЩ

От събраната информация става ясно, че 4550 акта за раждане са били препратени от консулствата на МВнР между 2015-та и декември 2019-та. По същия начин са минали още 4102 акта за брак и 3247 – за смърт. Това е на фона на 79471 раждания, регистрирани в ГРАО за същия период. Следователно за 94.3% от българите зад граница им е било по-лесно да пътуват до България за акт на детето си, отколкото да го направят в близкото консулство. От това лесно може да предположим, че още доста не им се занимава с процедурата, когато детето ще получи по-лесно чуждо гражданство.

В Щатите има учудващо малко такива актове – едва 2.7% от всички регистрирани деца.

За тези 30 години, които проследяват данните, много от родените в чужбина българчета вече имат свои деца. Интересно е дали те са ги регистрирали като българчета. Данни за това обаче няма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено