Открийте ни и в

България

Да говорят могат само генералите – обвиниха председателя на фармацевтичния съюз за всяване на паника

публикувано

на

Снимка: clinica.bg

Председателят на Българския фармацевтичен съюз и бивш директор на Агенцията по лекарствата проф. Асена Стоименова е била обвинена по текст от Наказателния кодекс, с който се наказва всяването на паника, обяви самата тя в съобщение до медиите. В него тя е категорична, че, като представител на фармацевтите у нас, в свои медийни участия е повдигнала важни за обществото въпроси по време на пандемията.

„Информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при спазване на капацитета им за контрол“, пише Стоименова.

Тя отблеязва и че обявените като битка със спекулата проверки на аптеките от няколко институции едновременно е довело до затруднения при обслужването на гражданите.

В кратко съобщение до медиите от пресцентъра на прокуратурата посочихйа, че обвинението е заради „серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите в условия на въведено извънредно положение“.

„С оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо А. Ст. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева“, пишат от държавното обвинение.

Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава.

„Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвартими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите залегнали в Закона за нормативните актове“, подчертава проф. Стоименова.

Тя отблязва и че, по логиката на прокуратурата, би трябвало да бъде обвинен и началникът на Европейската агенция по лекарствата, защото и тази институция е съобщавала за недостиг на лекарства.

„Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все оше можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемията от COVID-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вируса – криза, която не е здравна и с много по-дългосрочни последици.. И как ще я назовем?“, завършва позицията си проф. Асена Стоименова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА