Открийте ни и в

Новини

Да загубиш любовта на 9/11: Вместо сватба – погребение (ВИДЕО)

Българка, загубила годеника си при атентатите на 11 септември 2001г., разказва за болката, която не минава и след 20 години

Ясен Дараков

публикувано

на

За Лилия Съселкова 11 септември е ден за помен. На този ден през 2001 г., малко след като са се разделя с годеника си Робърт Хорохо-младши, той намира смъртта си в северната кула на Световния търговски център. Днес 20 години по-късно тя си спомня за сгънатия американски флаг, който получила и за прошката, която все още не може да даде.

„Имах рокля, списъкът с гости беше направен, поканите бяха изпратени и се готвихме за една красива, щастлива сватба“, спомня си Лилия Съслекова.

Само след 11 дни тя е трябвало да се омъжи за своя любим, с когото се запознават по съседски – в кварталното кафене, докато тя учи в университет в Ню Йорк.

9/11: Хронология на ужаса (СНИМКИ)

Сн.: Личен архив

Синьото и безоблачно небе в сутринта на 11-и септември не предвещава мрака, който ще настъпи в живота на Лилия.

„В този ден двамата излязохме от нашия апартамент. Аз на моите високи токове, а той широко усмихнат. Тогава тъкмо започвах работа в банката Голдман Сакс (Goldman Sachs) и той ми каза, че щом работя там мога да си позволя да взема такси“.

„Когато се качих в колата, ми каза „Обичам те, скъпа“ и това беше последния път, в който го видях и го чух.“

„Всичко започна, когато моя колежка в офиса изкрещя силно, гледайки през прозореца и погледна мен. Аз също се затичах да видя какво става. Нашият прозорец гледаше към сградата, в която Робърт работеше“, спомня си г-жа Съселкова.

За нея следващите минути не представляват нищо друго, освен някаква смесица от паника и сюрреалистични кадри.

Заедно с колежката си виждат огромната дупка в северната кула на Световния търговски център, където на 103 етаж работи Робърт. Той се намира малко над зоната на удара, която е между 93 и 99 етаж.

Тя бързо търси начин да се свърже с него и да му обясни, че около сградата има хеликоптери и че ще го спасят. „Звънях, звънях, но така и никога не успях да стигна до него да му се обадя“.

Да заснемеш 9/11: инж. Божидар Янев за атаките променили света (ВИДЕО)

В този първи момент обаче Лилия не губи и за секунда вяра и надежда, че годеникът й е жив и ще бъде спасен.

В следващите часове, дни и седмици Лилия и семейството на Робърт се опитват да го намерят, но без успех.

„Тогава, спомня си, Лилия, имаше много слухове, че са намерили този или онзи жив и хората искаха да вярват в това. Такава надежда имах и аз – цели три месеца“.

„И направихме панихида. Тя беше в същата църква където щяхме да се оженим“, казва през сълзи Лилия.

„Един от най-хубавите ми спомени от него е неговата усмивка. Той винаги  имаше усмивка, беше пълен с живот“.

Двадесет години след това тя още не е успяла да отиде до Кота Нула, където сега е мемориалът на загиналите.

Тя показва обувките, с които е била в деня на атаките. Върху тях още има прах от тогава.

Защо ги носи?

„Може би това е някаква частица от мен, която искам да запазя, последния ден, в който бях с Робърт… аз нищо друго не успях да запазя, защото моят апартамент беше също унищожен от този ден. Не ми беше разрешено да се върна там близо 6 месеца. Всъщност, това е единственото, което ми е останало и може би затова ги пазя“.

Властите дават на Лилия сгънат американски флаг, какъвто получават семействата на загиналите военни. Месеци по-късно успяват да идентифицират и тленните останки на Робърт.

„Ние бяхме едни от малкото хора, които успяха да намерят тялото – не цялото, но част от неговото тяло. Бяха ни дали възможност да видим тялото, нито аз, нито майка му пожелахме“, спомня си г-жа Съселкова.

Лилия и до ден днешен не е намерила сили и причина да прости на извършителите. Събитията от последните две седмици в Афганистан, отново я карат да изпита всички онези чувства, които е изпитала преди 20 години.

„Болката е винаги там, но е някак си надълбоко и отнема по-дълго за да може да стигнете до нея“, отговаря тя на въпрос дали такава загуба се преживява.

Сн.: Личен архив

„Аз често казвам, че е все едно да загубиш ръка или крак. Ти се научаваш как да живееш без този крак или ръка, но винаги знаете, че е била там, че е била част от вас, но през годините се научавате да живеете без тази част от тялото ви“.

Ню Йорк след 9/11 от първо лице: Нямаше откъде да си купим вестник, в града се чуваха само сирени (ВИДЕО)

Малко остро Лилия приема и съвета на своя началник, който се обръща към не я и й казва – да не бъде горчива към живота. Как може този човек да ми говори така при положение, че знае всичко за случилото се и какво изживявам.

С годините обаче разбира, че това е най-добрият съвет, който е получила.

На него тя учи всеки ден децата си – да са благодарни за всеки един ден от живота си, защото не се знае „това, което имате и за колкото го имате“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

Републиканците в Сената блокираха законопроекта за промяна в тавана на дълга

След провала на поправките в Сената, демократите ще трябва по спешност да намерят План Б

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сенаторите на Републиканската партия не допуснаха да мине приетият в Камарата на представителите на САЩ законопроект за промяна в тавана на националния дълг и за финансиране на правителството на САЩ, като по този начин опасността от спиране на работа на правителството остава.

Гласуването бе процедурно – за разглеждане на законопроекта – и изискваше 60 от 100 гласа, за да мине, но демократите имаха дамо своите 50 и се нуждаеха от 10 републиканци в своя подкрепа, но те не се намериха. Републиканците настояват демократите да се справят със собствени сили с тавана на дълга и засега Конгресът остава без ясен план как да продължи работата на правителството, като евентуалното му блокиране при липса на решение практически вероятно ще се случи към средата на октомври.

Финансирането  на правителствените органи изтича на 30 септември. Демократите предложиха и приеха със своите гласове в Камарата удължаване на срока на финансиране до 3 декември, в комбинация с изменение в тавана на дълга. Ако няма решение на проблема с финансирането на правителството, съм средата на октомври то няма да може да си плаща сметките, което значи, че това е максималният срок за предприемане на законови действия за регулиране на кризата.

Демократите в Конгреса се очаква да предложат повишаване на корпоративната данъчна ставка и допълнителен данък за богатите

След провала на поправките в Сената, демократите ще трябва по спешност да намерят План Б, но засега и в двете камери на Конгреса няма обявена програма за действие от страна на лидерите демократичното мнозинство.

Най-реалистично изглежда демократите да разделят мярката за предотвратяване на спиране на работа на правителството от тази за тавана на дълга и да я придвижат отделно. За това все още има време, а републиканските сенатори дават ясни уверения, че ще подкрепят този вариант.

Embed from Getty Images

Демократите имат възможност да прокарат самостоятелно и повишаване на таван на държавния дълг, като така избегнат изпадането на САЩ в неплатежоспособност, но настояват, че тази отговорност трябва да се поеме солидарно и от двете партии в конгреса.

Лидерът на крехкото мнозинство в сената Чък Шумър заяви, че „след днешното гласуване е станало ясно коя партия в тази камера работи за решаване на проблемите и коя засилва страната към ненужно и предотвратимо бедствие“.

Embed from Getty Images

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл обаче остана непоколебим и в понеделник заяви „изобилно ясно“, че „ще подкрепим чиста резолюция за предотвратяване на спиране на правителството, но няма да дадем републикански гласове за промяна в тавана на дълга“.

Републиканците подчертаха, че демократите се опитват да ги привлекат да споделят отговорността за повишаване на разрешения таван за федерални заеми, защото това е политически непопулярно решение за онези, които ще се борят за преизбиране.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Отриха останки от „супероръжието“ на Хитлер

Останките ще бъдат реставрирани чрез процес, който може да продължи 18 месеца

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: YouTube, кадър

77 години сред края на Втората световна война британски археолози откриха в Плант, Кент, останки от нацисткото „супероръжие“, което всяваше ужас срез англичаните по време на войната. Екип от Research Resource Archaeology разкопавал кратер с диаметър 12 метра и дълбочина около 4, когато откри силно корозирали останки от ракета V2 (“Фау 2“).

Останките включвали горивната камера на ракетата, в която навремето е имало смес от течен кислород и алкохол.

Екипът и преди е работил по обекти, свързани с V2, но този бил уникален. Ракетата се е врязала в почвата под ъгъл около 70 градуса. Археолозите очаквали да намерят останки по периферията на кратера, далеч от точката на проникване, но там този път нямало нищо. Слой от втвърден варовик е задържал ракетата близо до входната точка.

Ракетите V2 са изстрелвани от Нацистка Германия в огромни количество, причинявайки смъртта на 9 000 души в Англия. Тази, която бе открита последна, е била изстреляна от Холандия и е достигнала да Англия за минути, развивайки скорост от 3 300 км в час.

Тя е паднала на Деня на Свети Валентин 1944 година.

Останките ще бъдат реставрирани чрез процес, който може да продължи 18 месеца.

Учените искат да намерят уникалните кодове, поставяни на мастите на ракетите V2, за да проследят по тях къде се били произвеждани. Досега се знае, че някои са правени в Чехословакия, а е известна и една фабрика в Австрия.

Американска ракета обезвреди атентатор до летището в Кабул

30 тона картофи са били необходими за производството на алкохола, необходим за изстрелването на една ракета. Продукцията не е спряла дори във време на хранителен недостиг в Германия в края на войната и обстрелът с тези ракети е продължил дори когато нацистите вече губели.

Германия е имал набор от стратегически оръжия за далечен обстрел и ги е използвала и срещу Съюзниците. Тези оръжия на Хитлер включвали V1 r V2 Vergeltungswaffen. Те са причинили смъртта на приблизително 18 000 души. Освен Лондон с такива ракети са обстрелвани и белгийски градове като Антверпен и Лиеж.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Освободената от Канада директорка на Huawei се прибра в Китай като герой (ВИДЕО, СНИМКИ)

Федералните прокурори на САЩ искаха екстрадицията на Мън по обвинения в измами, свързани с предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Изпълнителният директор на Huawei Мън Уанджоу, която прекара близо три години под домашен арест в Канада, се завърна у дома в Китай късно в събота, с сложи край на продължителната борба за екстрадиция в САЩ. Със завръщането си тя предизвика изблик на национална гордост в родината си, където освобождаването й беше представено като дипломатическа победа за Пекин.

Мън, която беше издирвана от федералните прокурори на САЩ по обвинения в измами, свързани с предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран, беше арестувана във Ванкувър през декември 2018 г. Пекин нарече задържането й политически арест от бившата администрация на Тръмп и многократно поиска тя да бъде освободена.

Правната й битка обтегна отношенията между Китай, САЩ и Канада, особено след като Пекин задържа двама канадци след ареста на Мън – ход, широко интерпретиран като политическо отмъщение.

Канадски съд освободи главната финансова директорка на Huawei след постигнато споразумение

В петък на Мън беше разрешено да се прибере у дома, след като постигна споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ за отлагане на съдебното преследване до края на 2022 г., след което обвиненията й може да бъдат отменени.

Часове след освобождаването й двамата задържани от Китай канадци, Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, също бяха освободени.

[inner_article post_id='426919']

В събота вечерта градът в южната част на Китай Шенжен, където е централата на технологичния гигант Huawei, спусна червен килим за добре дошла на Мън, която пристигна с полет, нает от китайското правителство. С червена рокля, тя излезе от самолета без маска за лице и махна на тълпа от повече от 100 души, развяващи китайски знамена и викащи „добре дошла у дома“.

„Най -накрая се върнах у дома!“, каза Мън каза в кратка реч пред събралите се хора, като изрази благодарност към нейната „велика родина“, управляващата комунистическа партия и по-специално китайския президент Си Цзинпин.

„Като обикновен китайски гражданин, който е претърпял това положение и е бил затворен в чужбина в продължение на три години, никога не е имало момент, в който да не усетя грижата и топлината на партията, родината и хората“, каза Мън, която е дъщеря на основателя на Huawei, Рен Женгфей.
„Председателят Си се грижи за безопасността на всеки китайски гражданин, а също така държи моята ситуация в ума си. Дълбоко съм трогната.“, завърши речта си тя.
Докато Мън многократно се наричаше „обикновена китайка“ в речта си, грандиозният прием за нея беше всичко друго, но не и обикновен.
Докато самолетът й се спускаше към летището, той беше посрещнат от специално съобщение от контролната кула: „Тук е китайското летище Шенжен Баоан. Родината е завинаги най-мощната ви опора. Добре дошла обратно, г -жо Мън Уанчжоу!“

Сн.: АП/БТА

В залата за пристигане стотици хора се събраха, за да посрещнат Мън. Държейки национални знамена, цветя и транспаранти, тълпата избухна в национална гордост, скандирайки лозунги, включително „да живее родината“ и пееше патриотични песни.
В центъра на града, най-високите небостъргачи на Шенжен, светнаха със съобщението: „Добре дошла у дома, Мън Уанчжоу!.  А в интернет в Китай новините за пътуването на Мън до дома приковаха общественото внимание и доминираха в дискусиите.

Сн.: АП/БТА

Сн.: АП/БТА

Потребителите на интернет проследиха нейния полет през Северния ледовит океан и десетки милиони хора се настроиха да гледат онлайн предаването на държавните медии за нейното пристигане. Мнозина я наричаха национален герой и приветстваха завръщането й като символ на китайската победа над Запада.
Делото в САЩ срещу Мън се фокусира върху това дали тя е подвела банковия гигант HSBC относно отношенията на Huawei с иранско дъщерно дружество Skycom, което според САЩ може да изложи банката на риск от нарушения на санкциите.

Сн.: АП/БТА

В съобщенията на държавните медии се подчертава, че Мън не се признава за виновна, но изоставя признанието си пред съда, че е представила погрешно отношенията на Huawei със Skycom пред HSBC.
„Сключвайки споразумение за отложено наказателно преследване, Мън пое отговорността за основната си роля в изпълнението на схема за измама на глобална финансова институция“, заяви в петък изявление действащият прокурор на САЩ Никол Бекман.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Двама въоръжени с „Калашников“ ограбиха банка в Атина, издирват се

Грабежът е станал около 12:00 часа във вторник в центъра на Атина

Затвори