Открийте ни и в

Любопитно

Да заснемеш сам страната си, защото Google Street не иска

Една история от Зимбабве, която трогна компанията и света

публикувано

на

Сн.: Instagram

Сигурно сте ги виждали и вие – колите на Google Street View, които обикалят квартала ви или пък центъра на града ви, за да заснемат всяка педя от него. А и да не сте ги виждали, няма начин поне веднъж да не сте отваряли приложението, за да погледнете как изглежда някое място, което търсите или искате да посетите. Или дори просто само за да видите своята къща в глобалната мрежа.

Функцията Street View е в помощ на приложението Google Maps, навигацията на което хората по цял свят използват, за да стигнат до милиони непознати места на земята.

Преди няколко години и младият фотограф Тауанда Канема иска да намери

родния си дом в Хараре

столицата на Зимбабве, в Google Street View, за да го покаже на приятел. Но двамата така и не успяват да намерят снимки в приложението. Оказва се, че африканската държава просто не присъства в програмата, наред с по-голямата част от континента – в ярък контраст със страните от Америка и Европа, които имат подробно покритие.

„Когато погледнете Street View, вие виждате една мозайка от изображения, показващи как живеят хората по света, как търгуват, как се придвижват“, разказва Канема за NPR. „Доста обаче се подразних, когато видях, че страните от моя регион ги няма.“

За него този пропуск е поредното нагледно доказателство за технологичната пропаст между Африка и останалата част на света. Затова той просто решава да вземе инициативата в свои ръце, пише webcafe. Така Канема, който тогава работи в Калифорния като продуктов мениджър и фотограф на свободна практика, се свързва с Google и кандидатства за фотографирането на Зимбабве.

Той се възползва от доброволческата програма на Google Street View, която често разчита на изображения, предоставени от шофьори или фотографи на свободна практика. Обикновено те наемат оборудване или използват свое собствено, като не получават заплащане от Google. Компанията просто ги нарича „сътрудници”. По тази причина вероятно и никой до този момент не се заема с толкова мащабен проект.

За Канема обаче това е хоби и предизвикателство, което той с готовност приема. Взима под наем

една 360-градусова камера

 и финансира сам част от своето пътешествие с 5000 долара от личните си спестявания.

За да заснеме всички панорамни картини, Канема в рамките на две седмици изминава близо 3200 километра из страната пеша, с колело, с лодка, с мотор, даже и с хеликоптер, като през цялото време използва специалната Insta360 Pro 2 камера. За част от пътуването с него има и екип на Google, който документира пътешествието му през натоварени улици, пясъчни дюни и гори.

Голяма част от времето на Канема минава във фотографиране на улиците на Хараре и основните пътни артерии в Зимбабве, но той успява да достигне и до някои известни туристически атракции като водопада Виктория, който е заснет от 400 м височина с хеликоптер.

Все пак любимата му част от целия проект остава пътуването по река Замбези. След като монтира камерата на лодката, Канема и екипът му плават няколко километра по течението й и през това време успяват да заснемат

слонове и хипопотами

в естествената им среда.

Канема приема дейността си като документална фотография и се надява, че ще спомогне за развитието на туризма в региона.

„Представете си, че можете да си вземете билет за обиколка с хеликоптер на едно от седемте чудеса на света и чрез снимките си да вземете с вас още един милион души, които, докато ги гледат, ще се чувстват все едно наистина са там“, казва той.

След като приключва работата си по този проект през 2019 г., Канема създава собствен сайт за своите пътешествия, където разказва за картографирането на намибийската пустиня, Алпите в Швейцария, а пък местните власти в Онтарио в Канада му възлагат задачата да документира пътищата, които свързват общностите на коренните жители в региона. В бъдещите му планове влиза и изследването на изолирани райони в Аляска, Гренландия и Мозамбик.

„Една карта никога не е окончателна. Хората непрекъснато прибавят контекст и перспективи към различните места, както и желание да бъдат представени,“ обяснява Канема.

„Така че аз свързвам моята роля с постепенното подобряване на цифровото покритие на изолирани места в Африка.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено