Открийте ни и в

Здраве

Да знаеш на кой е сърцето, което тупти в теб

Историята на единствения човек с успешно трансплантирани сърце и бъбрек в България

публикувано

на

7 години и 7 дни след сърдечната му трансплантация 44-годишният Георги Пеев е отново на Мусала – 5-ият връх с височина над 2000 м, който изкачва в рамките на година. Стига до върха за 3 часа и слиза за над 2 ч., 18 км ходене. Само ден по-рано съвсем сам се качва на Белмекен. Сн.: Архив

На 10 октомври отбелязахме Деня на донорството и трансплантацията на органи. Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи общественият дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Денят на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.

В България за трансплантация чакат 1145 души, реално обаче са много повече, смятат специалисти. През 2020 г. в Родината са реализирани само четири донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт, което е крайно недостатъчно да помогне на повече хора от дългата листа на чакащите.

България е първата държава, направила сърдечна трансплантация в целия бивш Източен блок – през 1986 г. Първата бъбречна трансплантация в страната е направена преди повече от 50 години – през 1969-а. Вместо това да превърне България в лидер на Балканите по отношение на трансплантациите, страната сякаш започнах да тича назад. Миналата година властта реши

 да закрие Изпълнителната агенция по трансплантации

Уж, че е за добро. Очевидно обаче не е.

В последно време в България акциите в подкрепа на донорството и трансплантациите са повече от самите донорски ситуации и трансплантации. Което е единствената светлина в този мрачен тунел на безизходица. Само преди дни Стефан и Максим – едва на 16 години – прекосиха Атлантика с гребна лодка в подкрепа на каузата за донорството. Макс и Стефан прекосиха океана, за да заострят вниманието към един проблем, който крещи с пълна сила в душите на българите, а не защото са го направили за слава и собствено удоволствие. И пред това властта трябва смирено да наведе глава и да се извини за безхаберието си за донорството в България.

Обикновено по време на светлите празници се сещаме, че трябва да бъдем добри, да живеем смислено, да помагаме на хората и да се обичаме. Това са и важните житейски уроци, които е научил 44-годишният Георги Пеев,

 след като живее втори живот

след двойна трансплантация в България – на сърце и на бъбрек.

Вижте неговата изключителна съдба и неговите решения в подкрепа на донорството в България.

Георги Пеев е роден във Велинград, но живее и работи в Хасково. За последните 4 години 3 пъти е европейски шампион и 6 пъти вицешампион в дисциплината „Плуване“ на първенствата за трансплантирани със сърце. Тази и следващата 2021 г. тези първенства са отменени заради коронавирусната пандемия. Категоричен е, че през 2022 г., ако всичко е наред, ще участва в европейското в Белгия. А междувременно изкачва върхове. С кауза.

Четирима трансплантирани българи спечелиха 14 медала, 7 от които златни, на eвропейското първенство за трансплантирани „Сърце и бял дроб“ във Вантаа, Финландия. Страната ни беше представена от Мартин Настев, Георги Пеев, Евгени Георгиев и Огнян Ганчев.

Жоро определя професията си на журналист като призвание. Новината, която си мечтае да напише, е със заглавие: „Българин кацна на Марс“. Защото обича хората да изследват и да покоряват, да преследват и сбъдват мечтите си. „Аз дори не съм смеел да помечтая, че нещо подобно ще ми се случи в здравословно отношение. Случаите като моя са много малко в световен план, а за България съм единственият“, споделя Жоро.

Георги в момента е общински съветник. По образование е педагог, но е работил само като журналист. Обича червения цвят. Мрази

 да наричат хората със заболявания „инвалиди“

„В подкрепа на донорството за повече трансплантации в България.“ Георги Пеев започва да се занимава с този проблем у нас, след като се разболява фатално и това пряко го засяга.

През 2001 г. му установяват бъбречно заболяване, с което той винаги е живял и не го е смятал за нещо страшно и животозастрашаващо. Никога не е боледувал, дори грип не го е повалял, но през 2011 г., посред лято, изкарва вирусна инфекция, с много висока температура, която с дни не може да свали. През октомври същата година здравословното му състояние рязко се влошава.

„Целият се подух, имах отоци, не можех да дишам – спомня си 44-годишният мъж. – Първоначално в Хасково ми сложиха диагноза пневмония, но се оказа, че съм се напълнил с вода, защото бъбреците ми са отказали.“ 

Спешно го включват на хемодиализа

а единствената надежда му остава трансплантацията на бъбрек.

„Бяхме направили всички необходими изследвания и донор можеше да бъде майка ми – разказва Георги. На 9 октомври 2012 г. влиза в софийската Александровска болница за планирана трансплантация. Всичко е наред, докато не стига до кардиолога. „Той ми каза, че имам сериозен проблем със сърцето и няма как трансплантацията на бъбрека да ми бъде направена. Оказа се, че настинката ми една година по-рано е увредила сърцето ми“, спомня си младият мъж.

Оказва се, че преди да се подложи на бъбречна трансплантация, той трябва първо да премине през сърдечна такава. Включват го в листата на чакащите сърце в кардиологичната болница „Св. Екатерина“. И нов проблем – Георги е с кръвна група АВ положителна, която въобще не е добра при трансплантиране.

„Разбрах, че чакането на донор в България

 ме обрича на бавна, но сигурна смърт

Обмислях да стана здравен емигрант, да замина някъде в чужбина, за да се излекувам. Ходех на диализа, която е ужасно нещо. Затова бях решил да замина“, споделя той.

Георги признава, че тогава не е бил добър християнин, но отива на църква и се моли. „Беше на Цветница, 2013 г. Отидох на църква в Хасково, в „Света Богородица“. Седнах на един стол. Бях запалил една свещ, държах я в ръка и се разплаках. Наум си казах: „Господи, аз не съм бил добър към теб винаги, но пък винаги съм вярвал, че съществува доброто и много обичам живота, не искам да умра млад“.

Месеци по-късно, през лятото на 2013 г., късметът на Георги се усмихва…

Главен редактор на „Хасковска Марица“ вече има ново сърце. Дали и колко го боли, въобще не му личи.

Когато му се обаждат от Агенцията по трансплантации, Георги е на почивка със семейството си на гръцкия остров Тасос. Новината не го шокира, запазва самообладание и успява за 5 часа да пристигне в софийската „Св. Екатерина“. Георги е с рядка кръвна група и въобще не се е надявал да получи сърце. По пътя въобще не мисли за това, което го очаква, какво ще се случи.

 Просто шофира…

На следващия ден започва трансплантацията с екипа на изключителния български кардиохирург проф. Димитър Петков. 3 часа и 15 мин. между живота и смъртта, точно на петия рожден ден на сина му Марти. Интервенцията минава успешно, но следва дълъг и тежък възстановителен период. Заедно с трансплантацията пие и лекарства за т.нар. имуноимпресия – да не отхвърли организмът новия чужд орган.

Георги Пеев. Сн. Иван Григоров

„Над 20 дни бях в реанимация и повече от 2 месеца лежах в болницата – разказва Георги. – Разбрах, че сърцето ми е на 37-годишен мъж. Свалих 23 кг, бях станал 43. Два месеца след трансплантацията се върнах на работа. Ако трябва да опиша трансплантацията, тя е Възкресение. Това е един втори живот, който ти е даден благодарение на вярата, че може да се случат нещата, на вярата в доброто. Трансплантацията се случва благодарение на най-високо хуманния човешки акт – дарителството на органи. Дори ако вземеш, чисто библейски, историята за Възкресение Христово, това се случва и при всички нас – трансплантираните, особено сърдечно транспортираните и белодробно трансплантираните“, допълва Георги.

 Майчината любов е нещо неописуемо

 Трябва цял живот да съм признателен на хората, които са дарили органите на най-милото си – на своя син, на своя брат, на свой близък. Аз съм много променен човек след трансплантацията! Първата, втората година, докато се възстановявах чисто физически – не, но след това промяната е осезаема. Имам толкова силно чувство за справедливост, че на моменти дори ми пречи. Това чувство за справедливост е изградено точно върху основата на здравословното ми състояние и недопускането да се случват неща, които не са справедливи. Всъщност, аз съм жив, защото е имало едни справедливи хора, които вярват в доброто, а справедливостта.“

Когато се сблъсква с този проблем, Георги разбира

 колко зле е положението за българите

 Със съмишленици внася законопроекти, но години наред нищо не се променя. „В цяла Европа листата на чакащите е преходен период, в България е до живот. Това не трябва да се допуска, а проблемът е в липсата на пари. Категорично съм „за“ да се разреши у нас кръстосаното донорство на бъбрек и съм един от хората, които радеят това по-скоро да се случи. В Турция работи това донорство, хората се чувстват спокойни. Можеше сега да не съм жив, затова казвам на всички, че животът е за живеене, не за изживяване. Искам да изкажа големите си благодарности на лекарите, на вече двете ми майки, които ми дариха живот“, с трепет уточнява младият трансплантиран мъж, изживял на два пъти чудото на донорството върху себе си.

 

 

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Зловещо: На всеки 7 секунди един човек в света умира от диабет

От заболяването страдат над 500 000 души в България

публикувано

на

от

Виж цялата статия

На всеки 5 секунди един човек в света развива захарен диабет, на всеки 7 умира от това, а на всеки 30 секунди е обречен на ампутация заради тази болест. Това съобщи главният ендокринолог на свободна практика към Министерството на здравеопазването, академик на Руската академия на науките Иван Дедов.

„Захарният диабет е наистина най-опасното предизвикателство за световната общност. Представете си, че на всеки 5 секунди един човек развива диабет, на всеки 7 секунди човек умира, на всеки 30 секунди е обречен на ампутация“, каза Дедов.

Той поясни, че списъкът може да бъде продължен с инсулт и инфаркт на миокардата на всеки няколко минути, както и пълна бъбречна блокада.

В същото време, според Дедов, всеки втори човек със захарен диабет тип 2 – неинсулинозависим диабет – дори не знае за това, така че е невъзможно да се изчисли точният брой на хората с това заболяване във всяка държава по света.

„Невъзможно е, защото всеки втори човек, страдащ от диабет тип 2, не подозира за него, отдавайки неразположението на хронична умора и т.н. Но според официалната статистика за 2019 г. броят е 463 милиона души“, каза ендокринологът.

Диабетът е едно от най-честите заболявания по света в наши дни. 347 милиона души по света имат диабет. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.

Според Световната здравна организация (СЗО) към 2030 г. над 500 милиона души ще бъдат засегнати от диабет. В България, според статистиката, от това заболяване страдат над 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.

С течение на времето, диабетът може да увреди сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.

Храненето е една от основните причини за появата на наднормено тегло, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Здравословното хранене е един от ключовите фактори за превенция на тези заболявания. От дълго време са признати здравните ползи от приема на храна богата на пресни плодове, зеленчуци, бобови – боб, леща, грах и др.

Има много изследвания, които доказват, че хранителните вещества в плодовете и зеленчуците като фибри, фолат, антиоксидантни витамини, калий, са свързани с превенцията на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Полша протестира: Забраниха абортите дори при увреждане на плода

Те ще бъдат законни само при изнасилване или заплаха за здравето или живота на жената

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите срещу решението на Конституционния съд

Конституционният съд на Полша постанови, че абортите в страната не са позволени дори при увреждане на плода, предаде Ройтерс.

„Абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията“, решиха висшите магистрати.

Така в Полша отпада едно от малкото основания, при които там беше разрешено прекъсване на бременността. След като решението влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Тръмп бе излекуван с помощта на абортите, които отрича

Конституционният съд беше сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия „Право и справедливост“, които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт, както и и международни правозащитни организации, се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша. Страната, в която Католическата църква има голямо влияние, има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

След обявяването на решението стотици се събраха във Варшава, за да протестират. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Това е „тъжен ден за правата на жените“, написа в Туитър комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии.

„Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права“, добавя тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Проф. Донка Байкова: 20-40 мин. на ден на слънце за витамин D ще ни спасят от много болести

Добре е да се знае, че е по-добре да излагаме на слънце гърба си

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Витамин D е много важен за организма и иминитета, но за съжаление това е един от витамините, при който има риск от предозиране“, обясни специалистът по хранене проф. Донка Байкова.

Тя призова да се спазват някакви експертни препоръки, защото предозирането може да доведе до проблеми с бъбреците.

Проф. Байкова е доста удовлетворена от факта, че през януари 2019 година излезе наредба, която регламентира количествата потребност на организма от витамин D.

При деца и при хората в зряла възраст препоръчителното количество е 5 микрограма за деня. Над 70 години хората имат нужда от 15 микрограма, защото възрастният човек по-трудно синтезира в кожата.

Препоръката в централната част на деня е минимум 20-40 минути да прекарваме на слънце. Добре е да се знае, че е по-добре да излагаме на слънце гърба си, тъй като той е с по-голяма повърхност.

В този период у нас витамин D е дефицитен, тъй като и слънцегреенето намалява.

Витамин D, известен като “слънчевият витамин”q e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3.

Въпреки името си, това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм.

Само един пример за важен ген, който витамин D регулира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Той също така произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик.

Това е едно от обясненията защо витамин D е толкова ефективен срещу настинки и грип.

Известни са и много други ползи за човешкия организъм от “приема” на витамин D, включително поддържане на здрави кости и зъби. Голям брой проучвания доказват, че може да предпази от заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор.

Смята се, че витамин D е превантивно средство за автоимунни заболявания като аутизъм, сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, невромускулни заболявания, остеопороза, хронични болки, настинка и др.

Недостатъчното наличие на витамин D се свързва със сериозни заболявания като рак на гърдата и дебелото черво, меки кости, остеомалация и покачване на тегло, депресия и др.

Основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в костите и липса на мускулна сила. При някои хора обаче симптомите могат да са по-фини и трудно доловими. Но дори и без осезаеми признаци, малкото количество витамин D в организма може да допринесе за развиването или увеличаването сърдечносъдови заболявания, рак, множествена склероза.

Най-добрият начин да си набавим нужния ни витамин D всъщност не е чрез храна, таблетки или капки, а чрез редовно излагане на слънчева светлина.

Съвременният начин на живот обаче често ни възпрепятства да си набавим здравословно количество от мастноразтворимото съединение по натурален начин.

Редица проучвания твърдят, че между 70 и 80% от европейците имат недостиг на витамин D, както и че много болести и здравословни състояния могат да се усложнят при продължителния му дефицит.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Георги Пеев, Димитър Петков, донорство
В подкрепа на донорството: Баща и син с гребна лодка през Атлантика

В опит за световен рекорд баща и син ще прекосят сами с лодка Атлантика - от Португалия до Бразилия. Това...

Затвори