Открийте ни и в

Вашите пари

Да изчакаме ли с покупката на жилище или да действаме сега?

Не може да се отрече, че е по-скъпо да купите и финансирате дом тази година, отколкото миналата година, това не означава, че трябва да спрете търсенето си

публикувано

на

Да изчакаме ли с покупката на жилище или да действаме сега?

В последните няколко броя засегнахме 4 от 5-те основни въпроса, които вълнуват пазара на недвижимите имоти днес. В този брой ще обсъдим и последния от всички: Да изчакам ли да си купя жилище?

Въпреки че Федералният резерв работи усилено за намаляване на инфлацията, последните данни показват, че нивото на инфлация все още се покачва. Без съмнение усещате щипка в портфейла си на бензиностанцията или в магазина за хранителни стоки, но тази новина може също да ви накара да се чудите: трябва ли да си купя дом точно сега?

 

Да изчакаме ли с покупката на жилище или да действаме сега?

 

Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate, обяснява как инфлацията влияе на жилищния пазар:

От метач до един от най-богатите българи в САЩ - историята на Фил Филипов

„Инфлацията ще има силно влияние върху посоката на лихвите по ипотечните кредити през следващите месеци…. Всеки път, когато инфлацията започне да намалява, също и лихвите по ипотечните кредити ще намалеят – но дори и тогава цените на жилищата все още ще са обект на търсене и много ограничено предлагане, което говори за бъдещ НЕ-спад на цените им.“

Никой не знае колко време ще отнеме, за да се намали инфлацията, а това означава, че бъдещата траектория на лихвите по ипотечните кредити също е неясна. Въпреки че тази несигурност не е удобна, ето защо както инфлацията, така и лихвите по ипотечните кредити са важни за вас и вашите планове за собственост.

Когато купувате жилище, ипотечният процент и цената на жилището имат значение. По-високите ипотечни лихвени проценти оказват влияние върху това колко ще плащате за месечната си ипотечна вноска – и това пряко влияе върху това какво можете да си позволите. И въпреки че не може да се отрече, че е по-скъпо да купите и финансирате дом тази година, отколкото миналата година, това не означава, че трябва да спрете търсенето си. Ето и причините за това:

  1. Исторически погледнато, собствеността върху жилище е страхотна

защита срещу инфлацията

В една инфлационна икономика цените се повишават навсякъде. Исторически погледнато, собствеността върху жилище е страхотен хедж срещу нарастващите разходи, защото можете да заключите вероятно най-голямото си месечно плащане (вашата ипотека) за срока на вашия заем. Това помага да се стабилизират някои от месечните ви разходи. Да не говорим, че тъй като цените на жилищата продължават да се повишават, стойността на вашия дом също ще се повиши. Ето защо Марк Кусен, финансов писател в Investopedia, казва:

„Недвижимите имоти са едно от почитаните във времето хеджове срещу инфлация. Това е материален актив и те са склонни да запазят стойността си, когато цари инфлация, за разлика от хартиените активи. По-конкретно, с нарастването на цените се повишават и стойностите на имотите.“

Енцо Ферари: Жени се за проститутка, води паралелен живот и прави едни от най-добрите коли
  1. Във време на дългосрочна инвестиция,

домовете НЕ губят стойността си

Както казва Селма Хеп, заместник главен икономист в CoreLogic:

„Настоящият темп на растеж на цените на жилищата е неустойчив и по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити, съчетани с повече инвентар, ще доведат до по-бавен растеж на цените на жилищата, но малко вероятен спад в цените на жилищата.“

Да изчакаме ли с покупката на жилище или да действаме сега?

Накратко, търсенето на вашия дом не бива да ви спира да искате да купувате поради нарастваща инфлация или по-високи лихви по ипотечните кредити.

  1. Има още неща, които трябва да вземете предвид, когато става въпрос защо искате да закупите дом. Това например могат да бъдат нужда от по-голям или по-малък размер жилищна площ или смяна на район поради работа, училища, както и безброй други причини.

В заключение, собствеността на жилище е едно от най-добрите решения, които можете да вземете в една инфлационна икономика. Получавате предимството на допълнителната сигурност да притежавате дома си във време, когато експертите прогнозират цените да продължат да растат.


Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено