Два дни остават до почистването на сградата на Малко българско училище (МБУ) в Чикаго, в рамките на кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". Медиен партньор на инициативата в САЩ е най-голямата медия за българите в чужбина BG VOICE. Почистването в Чикаго ще бъде на 8 септември от 10 часа сутринта в център “Малката България” на адрес: 820 Lee St, Des Plaines. bTV ще излъчи репортаж от инициативата. “Може би е клише, че България е там, където има поне един българин, но смятам, че за живеещите в чужбина е точно така. А в Чикаго сме успели да създадем наистина една малка България и тази есен център на това е точно новата сграда на Малко българско училище – първото собствено здрание на наше училище в чужбина”, казва главният редактор и един от издателите на BG VOICE Ясен Дараков. “Сигурен съм, че както нашата общност се обедини и помогна за закупуването на тази сграда, така ще се обединим и в тази инициатива да я почистим и да я направим образец за първия учебен ден на малките българчета тук”, допълва Дараков.

“Радваме се, че център „Малката България“ е част от инициативата “Да почистим България”, защото това е нашето късче България, макар и далеч от Родината”, сподели директорът на МБУ Живка Петрова. – Убедена съм, че много родители и деца ще се включат в този почин и заедно ще почистим и ще превърнем първата собствена сграда на българско училище зад граница в пример за възрожденски дух, единство и чистота.”
През новата учебна година в МБУ ще учат над 700 българчета от 2 до 17 години в три кампуса в Чикаго (включително и в новата им собствена сграда) и два филиала в Милоуки, Уисконсин и Мейн.
През 2019 г. „Да изчистим България заедно” разширява обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. На 14 септември доброволците от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.