Открийте ни и в

Новини

“Да изчистим България заедно” тази неделя и в Чикаго. Как да се включите?

bgvoice

публикувано

на

Два дни остават до почистването на сградата на Малко българско училище (МБУ) в Чикаго, в рамките на кампанията на bTV „Да изчистим България заедно“. Медиен партньор на инициативата в САЩ е най-голямата медия за българите в чужбина BG VOICE.

Почистването в Чикаго ще бъде на 8 септември от 10 часа сутринта в център “Малката България” на адрес: 820 Lee St, Des Plaines. bTV ще излъчи репортаж от инициативата.

“Може би е клише, че България е там, където има поне един българин, но смятам, че за живеещите в чужбина е точно така. А в Чикаго сме успели да създадем наистина една малка България и тази есен център на това е точно новата сграда на Малко българско училище – първото собствено здрание на наше училище в чужбина”, казва главният редактор и един от издателите на BG VOICE Ясен Дараков. “Сигурен съм, че както нашата общност се обедини и помогна за закупуването на тази сграда, така ще се обединим и в тази инициатива да я почистим и да я направим образец за първия учебен ден на малките българчета тук”, допълва Дараков.

“Радваме се, че център „Малката България“ е част от инициативата “Да почистим България”, защото това е нашето късче България, макар и далеч от Родината”, сподели директорът на МБУ Живка Петрова. – Убедена съм, че много родители и деца ще се включат в този почин и заедно ще почистим и ще превърнем първата собствена сграда на българско училище зад граница в пример за възрожденски дух, единство и чистота.”
През новата учебна година в МБУ ще учат над 700 българчета от 2 до 17 години в три кампуса в Чикаго (включително и в новата им собствена сграда) и два филиала в Милоуки, Уисконсин и Мейн.
През 2019 г. „Да изчистим България заедно” разширява обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. На 14 септември доброволците от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Шефът на Pfizer: Може да трябва трета доза ваксина след 6-12 месеца

Той обаче подчерта, че тези предположения тепърва ще се проверяват.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Много е възможно имунизираните срещу коронавирус да се нуждаят от подсилваща трета доза ваксина в рамките на 6-12 месеца от „първата игла“, заяви Алберт Бурла, изпълнителен директор на Pfizer, по време на събитие, оргтанизирано от CVS Health Live.

По думите му данните от практиката показват, че ваксината на компанията му е ефективна срещу тревожещия вариант на коронавируса, открит в ЮАР и наречен B.1.351.

„Защитата спада с течение на времето, но и след 6 месеца тя е изключително висока – каза той – Ако питате мен, аз смятам, че ще има нужда от реваксинация, според тези данни.“

Embed from Getty Images

Бурла поясни, че тепърва ще се установява колко често трябва да става това, но „вероятният сценарий е, че ще има нужда от трета доза след между 6 и 12 месеца, а след това ще има годишна реваксинация“. Той обаче подчерта, че тези предположения тепърва ще се проверяват.

Ефектът на Sputnik V - как руската ваксина инжектира с раздори ЕС

“В пандемията ти се толкаво добре защитен, колкото и съседът ти“ – подчерта мениджърът.

Той посочи, че именно затова е важно всички страни да ваксинират гражданите си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

PCR тест за всички руснаци, пристигащи от чужбина

По-рано стана ясно, че Русия преустановява гражданските полети до турските курорти поне до 1 юни

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

ПСР тестът става задължителен за всички руснаци, които пристигат от чужбина, независимо с какъв транспорт. Досега това условие важеше само за пътуващите със самолет.

По-рано стана ясно, че Русия преустановява гражданските полети до турските курорти, като ограничението ще важи от 15 април до 1 юни.

Това означава, че южната ни съседка ще бъде затворена за руските туристи по време на майските празници. Остават само редовните полети по линията Москва-Истанбул и обратно.

Решението на властите шокира местните и турските туроператори, които ще понесат колосални загуби. По предварителни данни щетите ще надхвърлят 400 млн. евро. Това е стойността на купените вече пакети за Турция от руски туристи.

Съобщава се, че 533 200 руснаци са платили турове за южната ни съседка за май. Руските власти мотивират решението си със сложната епидемична обстановка в съседката ни.

Междувременно стана ясно, че Русия има всички шансове да избегне третата вълна от заболеваемост от коронавирус. Това заявиха от Роспотребнадзор, като посочиха, че условието за това е хората да продължат стриктно да спазват противоепидемичните мерки.

Тук през последния месец не се наблюдава ръст на заболеваемостта от Ковид-19, като прогнозите са оптимистични и се очаква още в края на лятото да бъдат отменени и последните ограничителни мерки.

За денонощие в Русия новите случаи на ковид вече не надхвърлят 10 000, което е най-ниският показател от октомври м.г. досега. Общият брой на заразените в страната надхвърли 4,6 млн. души, оздравелите са над 4 млн.

Сравнително спокойна е ситуацията и в Москва, която е лидер в черната класация. За последните 24 часа тук новите случаи са едва 2455. В тази връзка столичните власти решиха преди дни да съкратят с 4500 броя на болничните легла за лечение на пациенти с ковид.

Освен това бяха отменени почти всички ограничения, въведени във връзка с неразпространението на вируса. Отпадна изискването към работодателите 30% от персонала да работи от вкъщи. Тази мярка вече става доброволна.

Отвориха врати нощните заведения, баровете, дискотеките, ресторантите, фитнес залите, кината и моловете.

Московските здравни власти отбелязват още една положителна тенденция – за първи път от лятото на миналата година в местните болници са свободни 50% от леглата, предназначени за лечение на пациенти с коронавирус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

ДБ внесе поправки в Конституцията: Лустрация за публични длъжности

Коалицията предлага и конституционна реформа и гражданска законодателна инициатива

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Демократична България“ предлага въвеждане на лустрация за публични длъжности. Депутатите от формацията внесоха проект за промени в Конституцията, според който хората, които са работили за репресивните органи на тоталитарния режим, да не могат да заемат висши държавни длъжности. Поправката предвижда още ограничения за заемане на длъжности в администрацията и на бивши членове в ръководните органи на Българската комунистическа партия.

„Предлага се лустрацията да обхване както проверка на „чисто минало“, така и проверка на интегритета на кандидатите за висши публични длъжности, включително за тяхната лоялност към демократичните ценности и принципи“, пише в проекта за промени в конституцията. а за целта се предвиждат периодични „проверки за почтеност“ на хората на висши постове.

От коалицията предлагат също промяна в правилата за избор на съдии, назначаването и освобождаването на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, на членове на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. В изказването си по време на пленарното заседание лидерът на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че една от целите на промените и предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Законопроектът предвижда и въвеждане на законодателна инициатива за гражданите по предложение на поне 10 000 души с избирателни права. Така те ще могат да инициират пряко законопроекти, които се обсъждат и приемат равнопоставено със законопроектите, внасяни от народни представители и Министерски съвет.

Според депутатите на ДБ тази процедура ще даде възможност за контрол върху открито лобистки законопроекти, внасяни от отделни народни представители.

Предлага се и регламентирането на индивидуалната конституционна жалба, която да гарантира, че приеманите от парламента закони не нарушават конституционните права на гражданите.

Друга поправка предвижда всички съдилищата да могат да сезират пряко Конституционния съд. Коалицията коментира, че сегашната ситуация е парадоксална, защото всеки съдия по конкретно дело може да се обърне към Съда на ЕС за тълкуване на законодателството, но не и към националния Конституционен съд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Българка с първо място на световното първенство „Фитнес Дива“

Анита Маркова от София спечели приза „Фитнес Дива“ на световно първенство, провело се на Бахамските острови. Отличието беше присъдено на...

Затвори