Открийте ни и в

Хай-тек

Да контролираш смартфона само с мисъл! Ще успее ли Мъск?

Основателят на Tesla  и SpaceX още опита да свърже мозък с компютър
bgvoice

публикувано

на

Основателят на SpaceX и Tesla Илън Мъск приближава все повече бъдещето. Той обяви, че започва опити за свързване на човешкия мозък с компютър.

Малкият и креативен стартъп Neuralink, основан от него, показа първа версия на миниатюрен сензор, предназначен да бъде имплантиран в мозъка благодарение на малък разрез, направен от специално създаден за целта робот.

Компанията набра на 10 май 2019 година 39 млн. долара от планирания кръг финансиране за 51 млн. долара. Neuralink е основана преди 2 години и тогава събра първоначално финансиране от 27 млн. от необходимите 100 млн. долара. Компанията за медицински изследвания, регистрирана в Калифорния, нае няколко добри невролози от различни университети и лаборатория в Калифорнийския университет, за да прави изследвания на примати.

В края на миналата седмица Мъск обяви, че тестовете на примати показват, че преди края на следващата година може да има готовност да свърже човешки мозък с изкуствен интелект.

Самият Мъск съобщи, че учените в лабораторията са успели да свържат мозъка на мишка с чип със сензори, за да разчетат какво „мисли” животинчето.

Интерфейсът мозък машина (BMI) обещава възстановяване на сензорната и моторната функция и лечение на неврологични смущения, съобщи Мъск в biorxiv.

Процедурата на свързване на мозъка с машината включва 3072 електрода на всяка „жичка” – общо 96 такива, вкарвани

по 6 в минута през дупчици в черепа

направени от робот хирург.

Общият обем на апаратурата, имплантирана в мозъка, при ухото е 23 х 18,5 х 2 милиметра.

Връзката за предаване на данните е с USB-C.

При представянето на идеята Мъск обясни, че онова, което нарича „невронна дантела“ – свързване на мозъка с компютри, е много важно, защото според него изкуственият интелект носи риска хората един ден да се превърнат в „домашни котки“.

Засега целта е индивид, снабден с импланти, да контролира смартфон посредством мисълта си, но технологията може евентуално да бъде приложена в областта на роботизираните инструменти. „Технологията е с огромен потенциал”, увери Мъск. И допълни: „Надяваме се до края на следващата година да я приложим върху хора.“

Според неврохирург от „Неуралинк“ едно от първите й приложения цели лечение на неврологични заболявания. В дългосрочен план обаче целта е имплантите да станат толкова надеждни, че да се използват в областта на т.нар. елективна (изборна) хирургия за индивиди, които желаят мозъците им да бъдат свързани с компютри.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

„Епъл“ разработва телефон без портове

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

До 2021 г. „Епъл“ планира да пусне телефон без никакви портове. Устройството ще разчита на изцяло безжично зареждане и синхронизация

От доста време се говори, че „Епъл“ работят по премахването на кабела за зареждане и синхронизация на iPhonе, но се предполагаше, че той ще бъде заменен с USB-C порт. Такъв се използва за iPad Pro и лаптопите на компанията.

С появата на iPhone 7 от компанията успешно премахнаха порта за слушалки. Сега хендсфри се включва в същия порт, който зарежда телефона. Премахването и на този елемент ще освободи място за подобрения, най-вече върху издръжливостта на телефоните към прах и вода.

Ако промяната бъде въведена, тя ще е за по-скъпата версия на телефоните.

През 2021 г. компанията е възможно да представи и подобрена по-голяма версия на бюджетния си телефон iPhone SE.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Направиха ферма за биопродукти… под метрото

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ултрамодерна ферма за отглеждане на зеленчуци работи от септември в град Сангдо в Южен Сеул. Тя е уникална по рода си в целия свят, защото е разположена под метрото в града, но дава пълноценна възможност за отглеждане на биопродукти в страната, която се бори за всеки квадратен метър земя.

Фермата е разположена на 394 кв. м, които са разделени на четири сектора: остъклена вертикална ферма, по-малка самостоятелна умна ферма в преносим контейнер, пространство за обучение за деца и магазин. Зеленчуците се отглеждат в среда с лед-осветление и хидропоника – метод за отглеждане на растения без почва – (корените им са потопени във вода със специални подхранващи торове – бел.ред), като до момента са събрани 8 вида зеленчуци. „Тъй като жителите на града са силно загрижени за здравето и чистотата на въздуха, ние не вкарваме въздуха от градската среда или метрото, а използваме филтрираща система“, казва Ким Сунг-ун, управител на фирмата, изградила фермата под метрото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Да докоснеш някого от разстояние? Скоро, съвсем скоро

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съвместен екип от китайски и американски учени разработи напълно нов интерфейс за виртуална и разширена реалност, благодарение на който хората могат да почувстват допир от разстояние, става ясно от публикация в сп. Nature.

Учените са създали еластичен пластир с интегрирани в него различни електроди и сензори. Конструкцията на устройството е достатъчно гъвкава, така че пластирът може да приема максимално естествената форма на кожата.

За да предава докосване, устройството е

оборудвано с леки мотори

състоящи се от намотка и постоянен магнит. Когато потребителят от другата страна предава докосване до притежателя на пластира, намотката получава ток и магнитът започва да вибрира с честотата на този ток, като така създава ефект на докосване.

Изследователите обещават, че скоро иновативното устройство ще бъде готово за серийно производство. Очаква се то да намери приложение в игралната индустрия (в сегмента за виртуална и разширена реалност), медицината и комуникациите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada