Открийте ни и в

САЩ

Да преживееш 11 септември: Българите оцелели в атаките

Разказите на оцелели по чудо българи

Ясен Дараков

публикувано

на

Точно двадесет години след 11 септември се връщаме към миговете на изживения ужас и страх, на облекчението отново да видиш близките си и как тези събития ни промениха.

Вторник е. Ранните слънчеви часове на септемврийското утрото по нищо не показват, че само след минути Ню Йорк, Америка и светът ще бъдат различни.

Тогава Иван Георгиев е на офиса си на дванадесетия етаж на южната кула на Световния търговски център секунди след това се случва нещо, което едва ли някога си е представял за възможно. Той вижда как самолет се врязва във северната кула и не може да повярва на очите си, като с колегите му смятат, че това е някакъв случаен инцидент, авария.

9/11: Хронология на ужаса (СНИМКИ)

Иван Георгиев

От другата страна на улицата в друг небостъргач се намира офисът на Николай Златарев и той като Иван става свидетел как кулата с антената, както той натича северния небостъргач на СТЦ започва да гори, като остава вцепенен.

Николай Златарев

Спомням си как като излязох от метрото, което беше точно под кулите близнаци, огромно количество офисна хартия да лети из улицата, казва пред нашата камера друг очевидец – Петър Калинков. Веднага погледнах нагоре и видях пораженията по една от сградите.

Петър Калинков

В 9:03 часа или по-малко от двадесет минути след като северната кула е пронизана от Полет 11 друг самолет удря южната кула. Николай, който вижда и този удар вече знае, че това няма как да е съвпадение, а само може да бъде терористичен акт.

Сградата се разклати и замириса на гориво, на изгоряло, спомня си Иван, който поради фактът, че се намира на нисък етаж успява да се спаси от гибелта, която застигна над 3000 души.

Да заснемеш 9/11: инж. Божидар Янев за атаките променили света (ВИДЕО)

Боже мой мъжът ми работи там“ е първата реакция на съпругата на Иван – Лора, която вижда всичко това докато пътува с метрото. Тогава то спиря аварийно и тя тръгва по улиците на Манхатън, където се спъва и пада. Успява да получи помощ и да се изправи на краката си. В хаоса Лора вижда и група хора, които просто стоят вцепенени и не могат да асимилират случилото се.

Лора Георгиева

Не по-малко притеснена е съпругата на Петър – Яна, която разбира за всичко това по новините докато е вкъщи заедно с малката им дъщеричка. Тя се опитва да се свърже със съпругът си, но той няма мобилен телефон, а служебният по разбираеми причини не е отговарял. Не знае какво да правя, да звъня ли в България, какво да разказвам на родителите ни, като знаех, че и те гледат по телевизора кадрите.

Яна Калинова

Малко след втория удар Николай опитва да излезе през главния вход на сградата в която работи, минути преди това Северната кула вече е паднала и всичко е покрито с прах. Първоначално той мисли това за пара, но когато бялата пелена го застига и прониква в белия му дроб той се обръща тръгва към другия изход, откъдето успява да излезе.

Шефът на МИ-5 предупреди: Нови терористични атаки се готвят в навечерието на 9/11

И Иван и Николай и до ден днешен с разказват за преживения шок от това, което са видели очите им през онези минути, на страх и ужас

Видях как се чупят прозорци и от тях, първоначално мислехме, че летят мебели, после като се вгледахме видяхме, че скачат хора, хванати за ръце. И тогава вече нещо се вмрази в мен, споделя Николай.

Истински кошмар, спомня си още Иван, който също бяха по улиците на Манхатън за да спаси живота си.

Хора прескачаха хора, паника, но ужасът беше най-силен когато видяхме покритите с праха от срутилите се кули хора.

В ступор е и Петър, който по това време успява да чуе по радиото на уокмена си, че става въпрос за терористични атаки. За миг той дори изпада в безизходица незнаейки накъде да поеме защото мислейки се, че Бруклин бридж, всеки мост или друго съоръжение може да бъде атакувано.

Малко по-късно Иван и Лора все пак се срещат из улиците на Манхатън, по които препускат линейки, пожарни, полицейски коли и ужасени хора.

Сн.: АП/БТА

Петър успява да се прибере при Яна ева в късния следобед. „Беше абсолютна агония “, спомня си тя. „Искаш да смелиш това, което виждаш и същевременно не е смилаемо. Светът ти изведнъж се разрушава. Бил е толкова подреден и сега настъпва някакъв хаос“.

Двадесет години по-късно за Николай вече „Америка е разделена буквално наполовина“

Не мисля, че има стратегическо разбиране кои са нашите приоритети в момента, допълва той. Преди 11 септември бяхме единни. Знаехме, че може да ни се случат още неща. Знаехме, че врагът е тероризмът. Не знаехме от къде може да дойде, допълва той.

За Петър 11 септември е „начален тригър“ на едно чувство за притеснение и неудовлетвореност, което вече се е настанило трайно. Има някаква неудовлетвореност във хората като същества и в човечеството, като цяло за посоката която сме тръгнали, констатира той.

Хората се промениха, прави разликата Яна две десетилетия след атентатите. От начало беше тая солидарност, тя винаги я има когато има драма, травма, хората се обединяват да решат проблема. После хората обаче започнаха да стават по-параноични, институциите започнаха да стават по-стриктни. Страхът променя хората по различен начин, отчита тя.

Просто трябва да се бориш, да вървиш напред и да се опитваш да оставиш зад гърба си каквото лошо има и да гледаш за хубавото, допълва съпругата на Петър.

За Иван хората, независимо от религията и културата, имат еднакви ценности – всеки иска мир, спокойствие, добрите хора са готови да помогнат на всеки. 08:30 Това, което се случи, според мен, е в резултат на злоба, жажда за власт, его.

Той споделя, преживяното в онези кошмарни минути и часове още по силно е разпалило любовта му към Лора. Ние и без това си се обичахме, но да, в интерес на истината, това сплоти семейството, защото беше сериозна трудност, сериозен шок за всички.

Обикновено това сплотява, допълни Иван.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

BREAKING: Републиканците в Сената блокираха законопроекта за промяна в тавана на дълга

След провала на поправките в Сената, демократите ще трябва по спешност да намерят План Б

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сенаторите на Републиканската партия не допуснаха да мине приетият в Камарата на представителите на САЩ законопроект за промяна в тавана на националния дълг и за финансиране на правителството на САЩ, като по този начин опасността от спиране на работа на правителството остава.

Гласуването бе процедурно – за разглеждане на законопроекта – и изискваше 60 от 100 гласа, за да мине, но демократите имаха дамо своите 50 и се нуждаеха от 10 републиканци в своя подкрепа, но те не се намериха. Републиканците настояват демократите да се справят със собствени сили с тавана на дълга и засега Конгресът остава без ясен план как да продължи работата на правителството, като евентуалното му блокиране при липса на решение практически вероятно ще се случи към средата на октомври.

Финансирането  на правителствените органи изтича на 30 септември. Демократите предложиха и приеха със своите гласове в Камарата удължаване на срока на финансиране до 3 декември, в комбинация с изменение в тавана на дълга. Ако няма решение на проблема с финансирането на правителството, съм средата на октомври то няма да може да си плаща сметките, което значи, че това е максималният срок за предприемане на законови действия за регулиране на кризата.

Демократите в Конгреса се очаква да предложат повишаване на корпоративната данъчна ставка и допълнителен данък за богатите

След провала на поправките в Сената, демократите ще трябва по спешност да намерят План Б, но засега и в двете камери на Конгреса няма обявена програма за действие от страна на лидерите демократичното мнозинство.

Най-реалистично изглежда демократите да разделят мярката за предотвратяване на спиране на работа на правителството от тази за тавана на дълга и да я придвижат отделно. За това все още има време, а републиканските сенатори дават ясни уверения, че ще подкрепят този вариант.

Embed from Getty Images

Демократите имат възможност да прокарат самостоятелно и повишаване на таван на държавния дълг, като така избегнат изпадането на САЩ в неплатежоспособност, но настояват, че тази отговорност трябва да се поеме солидарно и от двете партии в конгреса.

Лидерът на крехкото мнозинство в сената Чък Шумър заяви, че „след днешното гласуване е станало ясно коя партия в тази камера работи за решаване на проблемите и коя засилва страната към ненужно и предотвратимо бедствие“.

Embed from Getty Images

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл обаче остана непоколебим и в понеделник заяви „изобилно ясно“, че „ще подкрепим чиста резолюция за предотвратяване на спиране на правителството, но няма да дадем републикански гласове за промяна в тавана на дълга“.

Републиканците подчертаха, че демократите се опитват да ги привлекат да споделят отговорността за повишаване на разрешения таван за федерални заеми, защото това е политически непопулярно решение за онези, които ще се борят за преизбиране.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Wall Street: Цената на петрола удари тригодишен връх, акциите на технологичните гиганти падат

Цената на американския лек суров петрол се повиши с 2 процента до 75,45 долара за барел

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Търговията на Нюйоркската фондова борса днес приключи разнопосочно. Петролът поскъпна до тригодишен връх. Акциите на високотехнологичните компании и производителите на чипове поевтиняха, тъй като инвеститорите ги заменяха с ценни книжа, свързани с икономическия растеж, на фона на засилващото се доверие в икономическото възстановяване, отразено от повишаването на доходността на американските държавни облигации.

В резултат индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq загуби 77,73 пункта или 0,52 процента от стойността си до 14 969,97 пункта. По-широкообхватният индекс Standard & Poor’s 500 спадна с 12,37 пункта или 0,28 процента до 4443,11 пункта.

За сметка на това промишленият индекс Dow Jones, подпомогнат от поскъпването на акциите на финансови и промишлени компании, добави 71,37 пункта или 0,21 процента до 34 869,37 пункта.

Китай ще проведе публичен търг за продажба на петрол от резервите си

Цената на американския лек суров петрол се повиши с 2 процента до 75,45 долара за барел. Сортът Brent от Северно море прибави към стойността си 1,8 процента до 79,53 долара за барел.

Петролните фючърси поскъпнаха с 9 долара през септември. Резкият ръст се държи на притесненията за предлагането на фона на увеличаването на търсенето в някои региони.
Поскъпването на петрола подхрани спекулациите, че инфлацията ще се увеличи в световен мащаб, което на свой ред ще ускори края на ерата на евтините пари. Това от своя страна доведе до повишаване на доходността на облигациите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Държавният секретар на САЩ не е заразен с коронавирус

По-рано в понеделник говорителят на Държавния департамент Нед Прайс обяви, че е дал положителна проба

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън не е заразен с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на Държавния департамент.

Блинкън си направил тест за коронавирус, който се оказал отрицателен, след като по-рано в понеделник говорителят на Държавния департамент Нед Прайс обяви, че е дал положителна проба и ще остане под карантина 10 дни. Прайс се тествал за коронавирус, тъй като тази сутрин са се проявили първи симптоми на заразата.

Говорителят на Държавния департамент е бил в близък контакт с държавния секретар по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица. Прайс е придружил Блинкън на редица срещи, но не е контактувал с нито една чуждестранна делегация от четвъртък.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Теди и Любо от Чикаго в битка за победа във „Фермата“

Собственик на транспортна компания и дама от бижутерския бизнес в надпреварата за 100 000 лв.

Затвори