Открийте ни и в

Хай-тек

Да се видиш състарен, но на каква цена?

Растат притесненията как създаденият в Русия FaceApp борави с личните данни
bgvoice

публикувано

на

Снимки на „старци“ с познати черти преливат на стените ни във Facebook не от днес. Напоследък приложението FaceApp отново се радва на голяма популярност. То обработва снимки на потребителите, за да им покаже как вероятно биха изглеждали след няколко десетилетия. Резултатът понякога е сполучлив, друг път не, но при всички положения е добър повод за усмивка. Но тя може да се превърне в крива усмивка, ако човек си даде сметка, че от това приложение за краткотрайно забавление могат да произтекат доста беди.

За разлика от 2017 г. този път притесненията около това как създаденият в Русия FaceApp борави с личните данни на потребителите са по-масови и по-гласни. Едно, че през 2019 година темата за защита на личната информация е по-важна от когато и да било, и второ, че не са малко скандалите, които изтичането на данни ражда. Последният – кибератака срещу НАП.

Основателни ли са страховете, че FaceApp може да препраща биометрични данни за милиони души към руските власти? Да, защото има такива притеснения.

Тревогите около приложението се засилиха около слуха, че

FaceApp изтегля всички снимки

от смартфона на потребителя. Стигна се дотам представители на Демократическата партия в САЩ да се обявят срещу ползването на приложението.

Сенаторът Чък Шумър дори призова ФБР и Федералната търговска комисия (ФТК) да проведе разследване на FaceApp и изрази притесненията си, че лични данни на американски граждани могат да отидат в ръцете на „враждебна чужда сила“.

Същевременно обаче приложението оглави класациите на Apple-ския AppStore и Google Play Store, а ползващите го стават все повече (както личи и от вълната от старчески снимки).

Каква информация събира приложението?

Тестове на The Washington Post показват, че приложението изпраща информация за телефона към Facebook и Google AdMob, но се посочва, че вероятно го прави за по-добро позициониране на реклами. По-големият въпрос е каква информация праща приложението към собствените си сървъри и какво прави с нея.

Основното е, че всяка снимка, която решите да редактирате с FaceApp, се качва в сървърите на компанията, която стои зад приложението.

Според нейния изпълнителен директор Ярослав Гончаров FaceApp не изпраща

останалите снимки от телефона ви

към сървърите, каквито притеснения има. Същото потвърждават и няколко технологични гурута, които са правили експерименти с app-a.

Обяснението за това защо избраните за редакция снимки се качват на сървъра е, че така е по-бързо и лесно могат да се направят необходимите промени. Някои нови модели смартфони могат да свършат същата работа, но идеята е, че голяма част от потребителите ползват по-стари модели.

След като бъдат качени на сървъра, „повечето“ снимки биват изтрити оттам след 48 часа.

По думите на Гончаров снимките не се използват за нищо друго освен за първоначално обявената цел – да се приложи ефектът на състаряването. Проблемът обаче идва от правните условия, с които всеки потребител се съгласява, когато изтегли приложението – без значение дали ги е прочел или не.

Те позволяват на компанията да прави със снимките каквото си пожелае, тъй като потребителят се съгласява да даде „неотменим, неексклузивен, безплатен, глобален, прехвърляем лиценз“ за ползване на качените за редакция снимки.

Липсата на конкретика в условията за ползване предполага, че потребителите позволяват на компанията

да използва имената, фамилиите и лицата

им за „комерсиални цели“.

Според адвоката Елизабет Потс Уайнстийн, цитирана от The Verge, условията за ползване на приложението не са съобразени и с изискванията на GDPR.

От компанията твърдят, че „не продават или споделят информация с трети страни“ с изключение на Facebook и Google AdMob. Също така отхвърлят твърдението, че руското правителство може да получи достъп до снимките ви. Въпреки че компанията е руска, те се съхраняват на сървъри в САЩ. Изключение са потребителите в Русия, чиито снимки може да се съхраняват на територията на родната им държава.

Същевременно можете да използвате FaceApp, без да му давате името или имейла си, а според създателите му 99% от ползващите го правят точно това.

Изтриването на приложението от смартфона ви няма да направи така, че снимките ви да бъдат премахнати от сървърите на FaceApp.

За да стане това, можете да изпратите искане до компанията да изтрие всичката информация за вас. Това става чрез самото приложение – през Settings>Support>Report a bug, като молбата за изтриване трябва да има думата „privacy“ в полето за тема.

Звучи доста неудобно и мнозина

едва ли биха си направили труда

Гончаров обаче твърди, че се работи по по-удобен потребителски интерфейс, с който подобни запитвания да бъдат изпращани по-лесно. Същевременно от FaceApp признават, че екипите им са заринати от подобни искания, но се стараят да удовлетворят всички.

Естествено няма как да се провери дали снимките наистина са изтривани от сървърите на компанията. Но не трябва да се забравя, че потребителите предоставят свои снимки на много други приложения и социални мрежи през цялото време. Причините за тревогите идват най-вече от това, че в случая с FaceApp не става дума за базирана в Щатите компания, а за руска такава.

Както Wired посочва, има смисъл FaceApp да се подлага на съмнение с оглед на това, че все пак борави с потребителски данни. Същевременно обаче това важи за всяко друго подобно приложение за снимки и като цяло за всеки app, който имате на телефона си.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

„Епъл“ разработва телефон без портове

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

До 2021 г. „Епъл“ планира да пусне телефон без никакви портове. Устройството ще разчита на изцяло безжично зареждане и синхронизация

От доста време се говори, че „Епъл“ работят по премахването на кабела за зареждане и синхронизация на iPhonе, но се предполагаше, че той ще бъде заменен с USB-C порт. Такъв се използва за iPad Pro и лаптопите на компанията.

С появата на iPhone 7 от компанията успешно премахнаха порта за слушалки. Сега хендсфри се включва в същия порт, който зарежда телефона. Премахването и на този елемент ще освободи място за подобрения, най-вече върху издръжливостта на телефоните към прах и вода.

Ако промяната бъде въведена, тя ще е за по-скъпата версия на телефоните.

През 2021 г. компанията е възможно да представи и подобрена по-голяма версия на бюджетния си телефон iPhone SE.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Направиха ферма за биопродукти… под метрото

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ултрамодерна ферма за отглеждане на зеленчуци работи от септември в град Сангдо в Южен Сеул. Тя е уникална по рода си в целия свят, защото е разположена под метрото в града, но дава пълноценна възможност за отглеждане на биопродукти в страната, която се бори за всеки квадратен метър земя.

Фермата е разположена на 394 кв. м, които са разделени на четири сектора: остъклена вертикална ферма, по-малка самостоятелна умна ферма в преносим контейнер, пространство за обучение за деца и магазин. Зеленчуците се отглеждат в среда с лед-осветление и хидропоника – метод за отглеждане на растения без почва – (корените им са потопени във вода със специални подхранващи торове – бел.ред), като до момента са събрани 8 вида зеленчуци. „Тъй като жителите на града са силно загрижени за здравето и чистотата на въздуха, ние не вкарваме въздуха от градската среда или метрото, а използваме филтрираща система“, казва Ким Сунг-ун, управител на фирмата, изградила фермата под метрото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Да докоснеш някого от разстояние? Скоро, съвсем скоро

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съвместен екип от китайски и американски учени разработи напълно нов интерфейс за виртуална и разширена реалност, благодарение на който хората могат да почувстват допир от разстояние, става ясно от публикация в сп. Nature.

Учените са създали еластичен пластир с интегрирани в него различни електроди и сензори. Конструкцията на устройството е достатъчно гъвкава, така че пластирът може да приема максимално естествената форма на кожата.

За да предава докосване, устройството е

оборудвано с леки мотори

състоящи се от намотка и постоянен магнит. Когато потребителят от другата страна предава докосване до притежателя на пластира, намотката получава ток и магнитът започва да вибрира с честотата на този ток, като така създава ефект на докосване.

Изследователите обещават, че скоро иновативното устройство ще бъде готово за серийно производство. Очаква се то да намери приложение в игралната индустрия (в сегмента за виртуална и разширена реалност), медицината и комуникациите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada