Открийте ни и в

Интересно

Да се обърнеш срещу картела: История на един наемен убиец в Мексико

Капаче бил част от най-свирепата банда, а сега преследва босовете й, за да ги убие

публикувано

на

Преди години Капаче е бил сикарио – наемен убиец за един от най-насилствените мексикански картели – „Халиско Ново поколение“ (CJNG), който  се превърна в най-големия престъпен синдикат в страната. Преди две години той решава да смени страната, за която се бие, и сега се изправя всеки ден в битка не само с предишните си шефове, но и с всички останали картели.

Той е част от гражданските сили „Аутодефенса“, които са взели закона в свои ръце, като се борят с политическата корупция и организираната престъпност.

Подобни обединения се срещат все по-често през последните години в Мексико на фона на историческите върхове в нивата на насилие в страната. И те привличат все повече внимание.

„Когато общността вече не се чувства защитена от държавата, суверенният договор между управляващи и управлявани на практика е нарушен. В този момент за местните, които са изправени пред постоянен

страх от смърт, осакатяване, изнасилване

и ограбване, остава изборът да избягат, да се присъединят към местните престъпни групи, които ги потискат, или да вземат нещата в свои ръце като подобни групи за защита“, обяснява Робърт Бънкър, професор в Института за стратегически изследвания към Американския военен колеж.

Като част от такава групировка, Капаче използва опита си в паравоенни формирования и познанията си за структурата на картела CJNG, както и уменията си да убива, за да „прочиства“ град Чилпансинго от войници на картелите и на други престъпни групировки.

Кола на мексиканския картел „Халиско Ново поколение“ (CJNG), сн. Youtube

Той обаче също така предоставя уникална гледна точка върху самото функциониране както на картелите, така и на гражданските милиции на фона на влошаващата се война за контрол на наркотиците в Мексико.

Макар да е само на около 25 години, Капаче има значителен опит зад гърба си. За разлика от други сикарио, които в миналото са разказвали за „подвизите си“, той нито се хвали с нещата, които е правил, нито се облива в сълзи, съжалявайки за деянията си. Разказва за обучението си в картелите и работата за тях спокойно и без кой знае какви емоции.

Самият той е едно от 10-те деца на самотна майка. На 14 години работи в ресторант в село Окотито, когато войници на картела на Халиско влизат там, за да набират нови младежи за редиците си.

„Нямахме нищо. Нямаше пари за ядене. Омръзна ми да гледам как майка ми гладува. И знаех, че мога да изкарвам 10 пъти повече, като работя за картелите. Щом чух офертата, разбрах какво трябва да направя. След няколко дни бях вече в автобус за Халиско“, разказва той.

Представител на гражданските сили „Аутодефенса“, сн. Facebook

Лидерът на CJNG Немесио Осегера, известен още като „Ел Менчо“, отдавна се стреми да контролира зоните за производство на наркотици в Гереро – мястото, където се произвежда половината хероин, който влиза през южната граница на САЩ. В последно време районът става важна точка и за разпространението на синтетични наркотици.

Според Бънкър мафията на Менчо сега присъства в две дузини мексикански щати, както и в САЩ, Южна Америка, Европа, Азия и Австралия.

Капаче пристига в Гуачинанго, щата Халиско, само с една раница и с дрехите на гърба си. Първоначално е настанен в палатков лагер заедно с другите доброволци. Тренировките им се водят от пенсионирани

членове на мексиканските специални части

и дори от военнослужещи в активна служба, които просто са на заплата и към картела.

Едно от първите неща, които Капаче научава, е, че няма право да напусне.

„Отначало ми липсваше семейството ми и мислех да избягам. Но ако се опиташ да избягаш, те преследват и убиват. Видях други, които се опитаха – винаги ги хващаха“, спомня си той. По думите му част от заловените бегълци били заливани с бензин и запалвани живи пред другарите им. Други биват взривявани с малки парчета експлозиви, залепени по телата им.

Целта е проста – новобранците да осъзнаят, че връщане назад няма. За банди като CJNG този вид учебни програми е своеобразна инвестиция. Осъзната истина е, че който използва необучени войници, ще срещне сериозен погром, когато се стигне до реален сблъсък с армията или по-голяма престъпна групировка.

Извън чисто военното обучение, новобранците са подлагани и на други изпитания с огромни количества болка. Едно от тях, разказва Капаче, включвало това новобранците да се съблекат голи под гнездо на оси. Инструкторите бутат гнездата, а младежите трябва да останат неподвижни в продължение на 10 минути. Всяко движение или всеки вик, породен от ужилванията, води до побой от страна на инструкторите. Така че към края на обучението си се научил да търпиш болката.

Накрая идва време за финалния изпит – разчленяване на жив човек. Тестът показва дали кандидатите са готови да се включат в картела – дали могат да убият жив човек по изключително жесток начин, и по-важното – дали ще изпълняват безпрекословно заповедите. Въпрос на възможности и на вярност.

CJNG далеч не са единствените, които използват този ритуал за посвещаване. Той е често срещан в подземния свят на Мексико и се изпълнява с фанатична строгост. Понякога на новобранците дори се нарежда да изядат част от плътта на жертвата – това ужасяващо деяние парадоксално ги свързва помежду им и с новия им живот като войници на групировката.

В началото Капаче е назначен като халкон – шпионин – в град Амека, Ялиско. Заедно с още няколко други души той бива разпределен в къщи, разположени в стратегически точки на града.

Там той кара 12-часови смени, по време на които наблюдава района си за съпернически картели или за войници от армията, като предава информацията по радиостанция към команден център. През това време помага и за

опаковането и преноса на наркотиците

След няколко години го повишават в пълноправен сикарио. По думите му е участвал в 7-8 престрелки с противникови групи и с представители на държавните власти.

Тъй като е сравнително едър за възрастта си, той се справя отлично в обучителната програма на организацията и служи добре по време на битки. Това го издига до член на един от елитните отряди на CJNG, съставен от 35 бодигарда. Те се грижели за сигурността на един от лейтенантите на Ел Менчо – мъж, известен само като „090“ – кодът, който федералната полиция използва за означаване на убийство.

Накрая той е изпратен обратно в Гереро, за да помогне за набирането на други младежи, които да запълнят редиците на картела. Там го залавя и една от групите на „Аутодефенса“ – Обединен фронт за обществена полиция на щата Гереро (FUPCEG) – може би най-голямото подобно обединение в щата със сили от около 12 хил. души в повече от 30 общини.

След половин година „класове за превъзпитание“, както ги нарича Капаче, той бива поканен да се присъедини към ударните сили на FUPCEG. Подобно нещо не е рядкост в Гереро, тъй като опитът, с който тези бивши войници на картелите разполагат, е незаменим в борбата с организираната престъпност. И все пак това нещо спомага за размиването на линията, която разделя престъпните групи от местните милиции, които им се противопоставят.

Отначало Капаче помага за обучението на новите членове на милицията, предавайки наученото от времето си в картела за тактическите маневри и боравенето с оръжия. Той също така участва и в открити битки в планината срещу регионална мафия, за която се знае, че е в съюз с CJNG. В крайна сметка е изпратен обратно в Чилпансинго, като част от няколко елитни отряда, назначени в нелегалната програма на FUPCEG за прочистване.

През миналия март лидерите на „Аутодефенса“ проведоха пресконференция, по време на която смело обявиха, че ще започнат прочистването на щата от хора на картелите.

Разширяването на техните операции дойде след продължила месец кампания за освобождаването на близките села от влиянието на местните съюзници на Халиско.

Част от този процес на прочистване включва идентифициране на членове на картела, които да бъдат заловени или убити. Така Капаче се връща в старото си амплоа. Сега обаче той премахва хора не по волята на картела, а именно негови членове.

Когато има „поръчка“, младият мъж получава съобщение на мобилния си телефон. Малко след това се запътва към подсигурена квартира, където получава

непроследимо огнестрелно оръжие

обикновено полуавтоматичен пистолет.

Капаче работи като част от тричленен екип, в който освен него се включват още шофьор и разузнавач. Всеки един от тримата може да играе и трите роли. Понякога екипите включват и четвърти човек – жена, която да помогне за по-сложните цели, съблазнявайки набелязаната жертва или някой от близкото й обкръжение.

По думите му, към момента той има пет потвърдени убийства, откакто е част от FUPCEG. В тях обаче не се включват действията му, докато все още работи за картела.

Критиците изтъкват, че операциите на FUPCEG за отстраняване на картелите като цяло не се различават особено много като тактика от самите картели. Волята на политиците обаче е тази, която позволява на подобни милиции да съществуват.

Големият проблем обаче идва от другаде – не че „Аутодефенса“ не се борят с картелите, просто не е ясно какво ще стане, ако победят. И дали същите тези млади мъже с оръжия в ръката, които сега говорят за освобождаването на близките си от влиянието на бандите, няма да се окажат в един момент просто поредната банда.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Борат дари $100 000 на бавачката на българката Мария Бакалова

„Г-жа Джоунс е най-автентичните хора, които съм срещал“

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Amazon Studios

Актьорът Саша Барон Коен, който изигра едноименния герой Борат, дари 100 000 долара на църквата, в която членува жената, участвала във филма му като бавачка на дъщеря му Тутар – българката Мария Бакалова.

62-годишната Жанис Джоунс от Оклахома става една от неволните звезди в Борат, а самият Коен я нарича един от най-автентичните хора, които е срещал.

Мария Бакалова изпревари и Борат - оглави класацията на IMDB за най-популярни актьори

Заради участието й във филма и впечатлението, което е направила на зрителите и на екипа, Коен решава да дари пари на църквата, в която Джоунс членува.

„Не можах да повярвам. Това просто ме взриви“, казва пастор Дерик Скоби от баптистката църква „Ебенезер“ в Оклахома.

С парите щяла да бъде подпомогната цялата общност, която се опитва да се бори с ледените бури и прекъсването на тока, вместо да отиде в самата църква.

Борат: Истинска пародия ще е ако Мария от България не спечели Оскар

„Някои неща са малко рисковани във филма, но той има добро сърце“, каза още пастор Скоби.

Той обясни и каква е Джоунс в реалния живот. Тя не се прибирала в дома си, а помагала на пострадали граждани от бурята, които били настанени в църквата.

Джоунс участва в няколко сцени във филма, след като е помолена да гледа измислената 15-годишна дъщеря на Турат, изиграна от Мария Бакалова.

Госпожа Джоунс отклонява коментари, направени от Борат и насърчава Тутар да бъде „щастлива“ и й казва да „използва мозъка си, защото баща й е лъжец“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

NorthStar и TAS пускат мрежа за контрол на трафика в Космоса

Около 34 000 обекта с големина повече от 10 сантиметра в момента обикалят около Земята

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Канадската компания NorthStar Earth & Space и европейският консорциум Thales Alenia Space (TAS) обявиха, че ще започнат работа по търговска сателитна система за борба със заплахата от сблъсъци в Космоса.

NorthStar, компания за информационни услуги, заяви, че е сключила договор с Thales Alenia Space, съвместно предприятие между френската Thales и италианската Leonardo, за изграждането на първите три спътника от нейното съзвездие Skylark.

Базираната в Монреал NorthStar заяви, че съзвездието ще бъде първата търговска услуга за наблюдение на обекти като сателити от Космоса, където те могат да бъдат проследявани по-точно, отколкото от Земята.

LeoStella LLC от Сиатъл ще отговаря за крайното сглобяване на сателитите, които се очаква да заработят през 2022 г. Пълната система от 12 сателита се очаква да влезе в действие през 2024 г., каза съоснователят на NorthStar Стюарт Бейн.

Сателитите ще наблюдават хилядите естествени и създадени от човека обекти в ниска земна орбита и ще подават сигнал, ако бъде открит риск от сблъсък.

Очаква се този вид космическа информация да стане особено важна, тъй като през следващите години ще бъдат изстреляни още хиляди спътници – включително мрежите за доставка на интернет SpaceX Starlink, OneWeb и Amazon Kuiper.

Докато САЩ и други правителства вече събират такива данни, търсенето на информация в почти реално време, която да се предлага в търговската мрежа, бързо нараства, а експертите прогнозират „новата космическа“ икономика да достигне над 1 трилион долара годишно.

Данните от съзвездието могат да бъдат използвани от застрахователни компании до търговски сателитни оператори, каза Бейн.

Сблъсъкът през 2009 г. между космически кораб, управляван от американската комуникационна група Iridium Satellite LLC, и руския военен спътник Cosmos-2251 създаде най-малко 600 малки отломки в орбита и породи опасения, че други сателити могат да бъдат ударени и повредени.

На 15 октомври стар съветски навигационен спътник и част от китайска ракета се разминаха на едва 20 м с относителна скорост 52950 км/ч над Атлантическия океан. Сблъсъкът им би довел до „значително – 10 до 20% – увеличение на отломките на ниска земна орбита“, заяви астрономът Джонатан Макдауъл от Смитсоновия център за астрофизика.

Около 34 000 обекта с големина повече от 10 сантиметра в момента обикалят около Земята според Европейската космическа агенция. Вероятно има около 900 000 орбитални обекта с големина между 1 до 10 см в орбита и 128 милиона в диапазона от 1 мм до 1 см.

Наскоро някои изследователи предложиха страните да налагат „такса за задръстване на орбита“ на сателитните оператори, за да се справят с нарастващата концентрация на космически боклуци като отломки, въпреки че други се съмняват в практичността на такъв данък.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Червеното лято в Чикаго – истории за бял расизъм

През 20-те години на миналия век Ку-Клукс-Клан в Чикаго е най-многобройният в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: www.npr.org

Историята на Чикаго е свързана с много размирици и бунтове в различни периоди на съществуването му, но едни от най-кръвопролитните са тези, свързани с расизма. Безмилостни нападения, безнаказани убийства и насаждане на страх бележат първите десетилетия на миналия век.

Тогава започва така нареченото Голямо преселение на чернокожи от Юга към Севера, а една от най-популярните му дестинации е Чикаго. Хората бягат от нарастващото ограничение и сегрегацията, налагани на Юг, и се надяват там да намерят ако не истинско равенство, то поне на теория повече права и свободи.

Голямото преселение е подпомогнато от това, че моментът съвпада с идването на Първата световна война и Чикаго изпитва истинска нужда от работна ръка. По това време и миграцията намалява и афроамериканските работници са наистина добре дошли. Още повече, че местните чернокожи до този момент живеят необезпокоявани и дори в просперитет. След навлизането на голямата миграционна вълна от Юг обаче нещата се променят и напрежението между различните общности не просто се засилва, а ескалира. Чернокожите стават обект на нападение при всеки повод, при който успеят да си надигнат главата и да бъдат забелязани.

Такъв е случаят от юли 1919 година, който отприщва събития, наречени по-късно Червеното лято в Чикаго. В горещия 27 юли жителите на града препълват бреговете на езерото Мичиган, за да се разхладят. Един чернокож младеж, Юджийн Уилямс, обаче навлиза отвъд психологическата граница, поставена от белите, и става тяхна жертва. Гневът на белите е толкова голям, че

те се нахвърлят с камъни

по къпещия се тийнейджър и той се удавя. Следва отказ от страна на белите полицаи да арестуват убийците му, което привлича огромни групи чернокожи на плажа. И избухва кърваво насилие, което не приключва нито за ден, нито за два.

Пресъздаване на сцената в езерото Мичиган. Сн. WendyCity

Светкавичен отговор от белите опожарява кварталите на чернокожите в града. Много хора са нападнати, бити и убити. Според статистиките от това време за една седмица са загинали 38 чернокожи, над 500 души са ранени, а над 1000 остават без дом.

По това време се създава и започва да нараства Ку-Клукс-Клан в Чикаго. Данните от това време сочат, че през 1922 година в него вече има 100 000 членове – това е най-големият Клан от всички други в цяла Америка. Освен всичко останало, в Чикаго Ку-Клукс-Клан се ползва от силно обществено доверие и дори има политическо влияние. Често даван пример от това време е рекламата на една компания за кафе в местното списание Klan – нейното мото е „Kuality, Koffee and Kourtesy“ (умишлено неправилно изписване на думите „Quality, Coffee and Courtesy“ с цел аналогия с Ку-Клукс-Клан).

Демографският разрез на населението в Чикаго през 20-те години на миналия век показва, че то се състои от 1 милион католици и 800 000 мигранти. Те също са обект на насилие от страна на Клана, но на върха на черния списък са именно чернокожите.

Политическото влияние на Ку-Клукс-Клан в Чикаго е шумно и видимо. През 1924 година Чарлз Палмър, Великият дракон на ККК в Илинойс, с радост обявява пред Chicago Daily Tribune: „Знаем, че сме балансът на силите в щата… Можем

да контролираме щатските избори

и да получим това, което искаме от правителството.“

Първите десетилетия на 20 век в Чикаго бележат не само нападения над чернокожите семейства и домовете им. От 1917-а до 1921 г. десетки банки, агенции за недвижими имоти и други институции са обект на агресия на белите расисти заради помощта, която са оказали на афроамериканците.

В края на 30-те години местната управа опитва да въведе квотна система в жилищните квартали с надежда да събере белите и чернокожите семейства. Опитът обаче се проваля и дори отново поражда насилие – тълпи от бели нападат домовете на чернокожите и ги гонят. През 1947 г. институцията, натоварена с жилищното настаняване в Чикаго, мести осем чернокожи семейства в изцяло белия квартал Фърнууд. Следват няколко нощи на бели бунтове и са нужни над 1000 полицаи, за да се потуши тълпата. В същото време широко разпространение получават и политики като преквалифициране – дискриминационна практика на отказване на заеми, ипотеки и застраховки за жителите, живеещи в „рискови“ райони, които затрудняват още повече чернокожите в Чикаго да се интегрират в града.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в CJNG, картели, КРИМИ, Мексико, Наркотици
Влачиха кмет с пикап, забравил да ремонтира път след спечелени избори (ВИДЕО)

Единадесет души са арестувани в Южно Мексико, след като кметът на тяхното село е извлечен от кабинета му, вързан за...

Затвори