Открийте ни и в

Здраве

Да се родиш 500 гр: В Пловдив се борят за живота на момченце

bgvoice

публикувано

на

Момченце се роди тежащо едва 500 грама в пловдивската АГ болница „Селена”. Лекарите от лечебното заведение се борят за живота на бебето, преждевременно родено в шестия месец.

Малкият Дженк се е родил на 16 юли. Това станало със секцио, тъй като настъпилите усложнения са застрашавали както неговия живот, така и този на майка му.

След половин месец, прекаран в интензивен сектор, ежедневни терапии и няколко кръвопреливания, Дженк продължава да се бори за живота си.

На медицински език момченцето е четвърта степен недоносено дете – бебета, родени преждевременно с тегло под 1000 г. В момента две от всички 12 деца, лекувани в неонатологията в болницата, попадат в тази категория. Дженк обаче е най-малкото от всички недоносени бебета.

През последните години техният брой се увеличава вследствие на различни фактори.

Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

Здраве

Как да си изберем личен треньор – 2 част

Мария Танева

публикувано

на

В следваканционното време, когато отново си поставяме различни цели за сваляне на килограми, на дневен ред излиза и въпросът как да си изберем личен треньор. В миналия брой стана дума за различните типове тела – ектоморфно, мезоморфно и ендоморфно, и за избора въз основа на външния вид.

Друг аспект от избора на личен треньор е неговите акредитиви, т.е. образование и това, което му е разрешено да предлага като част от пакета услуги. Например в Канада и в повечето американски щати (казвам повечето, тъй като не съм проверявала за всички щати) треньорът единствено има право да ви предложи програма за тренировки, когато тренирате сами. Независимо от тяхното образование (ако не са регистрирани диетолози) всички предложени от треньора диети са

само предложения за хранителен план

Те не са предписание за лечително хранене, както биха се считали от диетолог. Диетологът може да диагностицира и да предписва хранителен план, а треньорът може само да предписва упражнения, но не и диета.

Колкото по-богати и разнородни са образователната история и опитът на треньора, толкова по-успешен за вас ще бъде тренировъчният му подход. Това означава, че той/тя ще има знания и опит, с който да погледне на вашия проблем от различни ъгли и гледни точки. Много често този тип треньори работят с други специалисти като натуропати, остеопати, физиотерапевти и т.н., който екип определено може да спомогне за по-бързото постигане на целите ви.

Защо вярвам в екипите от специалисти ли?

Един добър физиотерапевт или остеопат незабавно може да открие началната причина за неправилното функциониране на тялото. Чрез магията на уникалните си знания и способности той

може да коригира проблема

Тъй като тези корекции изискват постоянство, то ето тук се прокрадва изключително нужната роля на треньора, който с работата си в правилната посока и препоръки може да спомогне за успеха на всяко начинание на клиента. Натуропатът пък може да помогне с изкуствено повишение на енергийните ви нива за кратък период от време, докато вие изградите собствените си ресурси, които ще ви помогнат да изпълнявате предписаните програми и занимания. Така с общи усилия вие ще покорите желаните върхове.

И не на последно място – вие ще си направите огромна услуга, ако се информирате за броя и вида на травмите, които са се случили по време на тренировки с определен треньор/ка. Искам да подчертая, че някои травми остават за много дълъг период от време в живота ни и никакви оправдания от страна на треньора не могат да бъдат легитимни.

Тренирането трябва да е удоволствие

 комбинирано с реален прогрес и постижения. Дори в големия спорт в днешно време се гледа на травмите не като необходимо зло, а като незнание, неинформираност и немарливост от страна на персонала, който обслужва спортиста.

 

Продължете по-нататък

Здраве

Откриха метод за защита на косата при химиотерапия

Боян Димитров

публикувано

на

piixabay

Учени от университета в Манчестър, Англия, откриха метод за защита на космените фоликули при химиотерапия, чрез който се предотвратява косопадът по време на лечението, съобщава сайтът MedicalXpress.

Специалистите са използвали инхибиторите CDK4/6, които блокират клетъчното делене, като не оказват токсично въздействие върху фоликулите. При това космите стават по-малко уязвими към таксаните – противоракови препарати, които се приемат в борбата с рака на млечната жлеза.

Било установено, че таксаните въздействат върху стволови клетки в корените на космите. От тези стволови клетки се образуват специални делящи се клетки.

Учените обаче не са наясно какъв е свързаният с увреждането на фоликулите механизъм.

Не е ясно също защо у едни хора косопадът е по-силен, а други – по-слаб, при положение че приемат еднакви дози от препарата.

В момента хиляди пациентки в САЩ се готвят да съдят фармацевтичната компания “Санофи” заради липсата на предупреждение за риска от постоянен косопад при лечение с препарата й “Taxotere”

Продължете по-нататък

Здраве

6 съвета: Как да бъдем по-позитивни

bgvoice

публикувано

на

от

Колко често ви се е случвало да се събуждате сутрин и веднага да започвате да мислите за нещата, които имате да вършите днес. Така в съзнанието ви се събуждат и нещата, които могат да се объркат в деня. Започвате да се притеснявате и преди да се усетите, влизате в порочния кръг на негативното мислене и стреса.

Как да се справите с това? С помощта на позитивно мислене!

Позитивното мислене може да направи живота ви прекрасен. То ще подобри настроението ви, ще ви направи по-уверени и ще ви помогне да избегнете състояния на депресия и стрес. Искате ли да се научите да мислите позитивно? Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да бъдете по-позитивни.

Започвайте деня си с нещо хубаво

Започнете да си казвате по нещо хубаво всяка сутрин след ставане. Нека това стане вашият нов навик. Не можете да си представите колко много могат да ви помогнат само няколко думи рано сутрин. Когато започнете деня си с негативни емоции, вие ги пренасяте върху абсолютно всичко останало, което правите през деня. Така целият ви ден отива по дяволите. Ако се научите да се събуждате с усмивка, веднага ще усетите промяната.

Търсете положителното

Намирайте нещо положително във всяка една ситуация. Не бъдете прекалено черногледи. Научете се да намирате нещо хубаво дори в най-неприятната ситуация. Не приемайте нещата, които ви се случват, прекалено на сериозно. Помнете, че винаги има изход и всичко ще се оправи изключително бързо, ако не драматизирате. И не приемайте нищо прекалено лично. Колкото по-бързо се научите да го правите, толкова по-добре.

Заменете всички токсични хора с позитивни

Обградете се с приятни и позитивни хора. Сигурни сме, че те ще успеят да ви заредят с позитивизъм дори в най-неприятния момент. Ако сте обградени от песимисти, които постоянно се оплакват, е напълно нормално и вие да правите това. Започнете да се срещате с хора, които ви карат да се усмихвате и правят деня ви по-приятен и слънчев.

Приемайте всеки провал като урок

Всеки човек се проваля, просто трябва да се научите да тълкувате провала правилно. Той е урок, а не загуба. Приемайте всяка една грешка като урок, вземайте си поука и давайте всичко от себе си това да не се случи следващия път. Провалът не бива да ви плаши и притеснява, а да ви мотивира. Не задълбавайте в него, а добре помислете какво да направите следващия път, за да не се случи пак. Неизбежно е да грешите, все пак никой не е перфектен.

Радвайте се на малките неща

Те често остават незабелязани, а всъщност могат да донесат толкова много щастие. Радвайте се на всичко онова, което ви заобикаля. Научете се да оценявате всеки един миг, прекаран с любимите хора, сред природата или просто вкъщи пред телевизора. Усмихвайте се без причина, просто така.

Живейте в настоящия момент

Спрете да мислите за миналото и бъдещето. Живейте тук и сега. Често случки от миналото е възможно да ви карат да се чувствате зле. Същото е и с представите ви за бъдещето, които предполагаме не са розови и ви карат да се депресирате. Живейте в настоящия момент и му се насладете максимално.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada