Открийте ни и в

САЩ

Да събираш пари за „стената на Тръмп”

публикувано

на

Според варианта за стена, който Доналд Тръмп сам публикува в туитър, тя щяла да е дори естетически красива

Събирането на средства под формата на дарения са стар и добре изпитан метод за превръщането на най-различни каузи в реалност – от осигуряване на лечение в чужбина през създаване на компютърна игра до организиране на предизборна кампания. През 2018-а такъв подход вече се използва и по една от темите, които сериозно разделиха общественото мнение в САЩ и имаха своя отзвук и по света – изграждането на стена на границата между Щатите и Мексико.

Кампания в сайта за събиране на средства GoFundMe има за цел американци сами да дарят парите, необходими за построяването на исканата от президента Доналд Тръмп стена. Зад кампанията стои ветеран от щата Флорида, който е озаглавил инициативата „Ние, хората, ще финансираме стената” (We The People Will Fund The Wall). Само за осем дни – от 16 до 24 декември – кампанията е събрала повече от 16 милиона долара, дарени от 270,000 души. Според създателя на кампанията Брайън Колфедж американците застават зад думите си с парите си и са готови по този начин да покажат на политиците какво наистина искат.

Под въпрос обаче е дали ще може да бъде достигната сумата, посочена като цел – 1 милиард долара. Логиката на Колфедж е, че ако всеки от онези 63 милиона избиратели, които са гласували за Тръмп на изборите в САЩ през 2016-а, дари по 80 долара, ще бъдат събрани повече от 5 милиарда долара. Това е и сумата, която американският президент иска от Конгреса, за да започне строителната работа.

Стената на границата между САЩ и Мексико е обещание от предизборната кампания на Тръмп, което все още не може да стане реалност. Американският президент среща сериозен отпор за идеята си от представителите на Демократическата партия в Конгреса и Сената. Именно те се противопоставят на отпускането на 5 милиарда долара за стената. Тръмп дори заплаши, че работата на правителството временно ще бъде спряна, ако парите не бъдат отпуснати. Така и стана, след като законопроектът за правителственото финансиране не беше приет заради непреодолимия конфликт между демократите и президента. Въпреки мненията на специалисти по сигурността, че изграждането на голяма стена по границата ще е просто един излишен разход, а технологични средства ще са по-ефективни за контрол над потенциалните мигранти, президентът не е съгласен.

„Единственият начин да попречиш на наркотиците, бандите, трафика на хора, криминалните елементи и много други неща да проникнат в нашата страна е чрез стена или бариера”, написа Тръмп в Twitter в неделя. По думите „дроните и всичко останало” са чудесни и много забавни, но в случая щяла да работи само една „добра стара стена”. Междувременно президентът сподели и нов дизайн за стената, който представлява бариера от стоманени колове със заострен връх. И тя обаче ще остане само на картинка, докато не се намерят средства за финансирането й. Целта на създателя на GoFundMe кампанията е да осигури такива. 37-годишният Брайън Колфедж е от Мирама бийч, Флорида. Служил в американската армия и два пъти е бил изпращан на мисии в Ирак. В личния му сайт е описан като „най-тежко ранения представител на американските ВВС, който е оцелял въпреки раните си”.

Според написаното в сайта по време на втората мисия на Колфедж в Ирак през септември 2004 г. в близост до него избухва 107 мм ракетен снаряд. Мъжът губи три от крайниците си – дясната ръка и двата крака, но лекарите успяват да спасят живота му. След 11-месечно възстановяване военният инвалид се захваща с изнасянето на мотивационни речи. Създава и Facebook страницата с политическа насоченост Right Wing News. През октомври 2018 г. обаче социалната мрежа премахва стотици политически страници за „координирано неавтентично поведение”, а Right Wings News попада сред тях. Колфедж обаче отхвърля обвиненията на NBC News, че е бил начело на няколко свързани уебсайта, посветени на фалшиви политически теории на конспирацията и съдържащи пиратско съдържание. След изтриването на Right Wing News Колфедж създава сайт, който обвинява Facebook в цензура на хората с консервативни възгледи. Тази активност на ветерана обаче не се споменава в описанието на кампанията му за стената.

Браян Колфедж

Подобно на Тръмп той също насочва гнева си към демократите в Конгреса и ги обвинява за нежеланието им да финансират проекта за стената. Според него те по-скоро биха гледали „как Тръмп се проваля, отколкото как Америка успява”. „Като ветеран, който е дал толкова много – три крайника, се чувствам дълбоко ангажиран с това тази нация да подсигури на бъдещите поколения това, което ние имаме днес”, пише в описанието на кампанията Колфедж. Според него твърде много американци „са били убити от незаконни мигранти” и твърде много мигранти се възползват от американските данъкоплатци, „без да имат намерение някога да допринесат с нещо” за американското общество.

Той е недоволен от това, че едно от основните обещания от кандидатпрезидентската кампания на Тръмп – стената с Мексико – все още не е реалност. За да се промени това, според Колфедж американците сами трябва да вземат мерки. В телефонно интервю с New York Times ветеранът обяснява, че „американците са гневни от това накъде отиват нещата и това, че полиците ги държат като заложници”.

Плановете на Колфедж обаче срещат редица спънки. Групи в подкрепа на имиграцията вече осъдиха съществуването на неговата кампания за събиране на дарения. Според тях става дума за сбъркано начинание, зад което прозира ксенофобия. Същевременно идеята на Колфедж да търси финансиране на стената онлайн води до активен отпор в подкрепа на обратното. Няколко души са започнали онлайн кампании, също и в GoFundMe, за финансиране на неправителствената организация Център за обучение и правни услуги за бежанци и мигранти, позната като Raices. Една от кампаниите носи шеговитото име “Стълби за преминаване през стената на Тръмп” (Ladders to get over Trump’s wall) и до момента е събрала над 140 хиляди долара от даренията на 6370 души.

Изпълнителният директор на Raices Джонатан Раян вижда в кампанията на Колфедж „директно следствие” от страха, който Тръмп разпространява сред американското общество, що се отнася до имигрантите. Ветеранът обаче не се трогва от критиките и казва, че просто не подкрепя нелегалната имиграция. По думите му той не би имал против, ако желаещите да влязат в САЩ го направят по законно установения начин и минат през необходимите проверки. Той успокоява дарителите, че даренията им ще бъдат изцяло похарчени за „стената на Тръмп” и дори казва, че неговият екип се е свързал с администрацията на президента. Освен това работи и с адвокатска кантора за създаването на договор, който да „принуди правителството да използва парите за построяване на стената и за нищо друго”.

Ако кампанията не успее да събере исканите 1 милиард долара, Кофлидж обещава да върне парите на всички дарители. Ако успее да ги събере, пак няма да е просто. Департаментът по вътрешна сигурност няма да може да приеме даренията без одобрението на Конгреса, коментира политическият анализатор Дейвид Биър. Сегашното законодателство в САЩ забранява на администрацията да вземе и похарчи пари, събрани по този начин. Същевременно е закононарушение да се приемат и пари, които връзват ръцете на администрацията по даден въпрос. Колфедж обаче твърди, че е говорил с някого в Белия дом, макар да отказва да коментира самоличността на лицето. Той обаче вярва, че инициативата му е стигнала до ушите дори на самия американски президент.

САЩ

Не присъстваш на речта на Тръмп – не получаваш надница

публикувано

на

Работници на петролната компания Шел (Shell) били заставени от ръководството си, да присъстват на реч на Доналд Тръмп или да си вземат неплатен отпуск. Това се случи във вторник в Западна Пенсилвания, където е и основното предприятие на компанията.

Според изпратеното съобщение до синдикатите „присъствието не е задължително“. Тези, които обаче не отидат, трябва да си пуснат отпуск, за който няма да получат надницата си.

135 хил. души искат булеварда пред Тръмп тъуър да се прекръсти на Обама Авеню

„Никакви крясъци, викове, протести или каквато и да е била пропаганда, няма да бъде толерирана на събитието. Вашите началници и ръководители са се съгласили с това “, се казвалов съобщението до работниците.

Те били заплашени, че няма да получат и парите за извънредния си труд. Ако отидат по време на изказването на Тръмп обаче, ще им бъдат начислени допълнителни пари към заплатите.

Темата на събитието, на което Тръмп държал реч била обявена като „Възстановяването на енергийното господство и производство в Америка“. Въпреки това обаче, президентът основно критикувал кандидатите на демократите. Критиките не закъсняха, тъй като посещението му е било финансирано с държавни пари, които той е прахосал в предизборна кампания.

Тръмп: Централната банка, а не търговската война са виновни за трусовете на пазара

Той дори си направи реклама, след като обясни, че Шел ше бъде финансирана с кредит и това никога нямало да стане без него, въпреки, че още президента Обама настоя за това.

Продължете по-нататък

САЩ

Журналистка от CNN сплашвана заради репортаж за африканското злато

публикувано

на

от

Кореспондентката на американската телевизия Си Ен Ен Клариса Уорд съобщи, че неин репортаж тази седмица за руското замесване в Централно-африканската република (ЦАР) е бил свързан с неприятни събития, предаде Асошиейтед прес.

Уорд свидетелства, че при пътуването си е била следена. Освен това е било излъчено 15-минутно пропагандно видео, очернящо работата й.

Журналистката била разтърсена от случилото се, но то само засилило убедеността й, че нейният репортаж е нарушил комфорта на влиятелни хора, подчертава АП.

“Очевидно това беше опит да ни злепоставят и сплашат”, каза Уорд, която е главен международен кореспондент на Си Ен Ен.

Разказът й за руското замесване в златните мини и други дейности в африканската държава засяга и ролята на Вагнер – частна руска военна компания, за която се смята, че се ползва с подкрепата на Евгений Пригожин – бизнесмен с тесни връзки с Кремъл, уточнява АП.

САЩ наложиха санкции на Пригожин заради инвестиции в организации, които през 2016 г. са се опитвали да повлияят върху американските президентски избори.

Първото посещение на Уорд в ЦАР за репортаж минало гладко, но след връщането й там имало неприятности.Тя и екипът й имали проблеми с получаване на акредитация, обвинили ги в контрабанда и в притежание на фалшиви документи.

Уорд разказа, че когато отишла с екипа си в златна мина, забелязала превозно средство с четирима мъже, които ги следвали. Тя се приближила до колата, мъжете извърнали глави, за да не бъдат заснети от камерата и след това си тръгнали. По-късно същия ден тя видяла същата кола близо до хотела си.

АП напомня, че трима руски журналисти бяха убити миналата година докато работеха в ЦАР. Все пак според Уорд фактът, че е част от добре позната международна медийна организация, осигурява известна защита.

“Руснаците разбират, че ако нещо се случи с нас, ще бъде огромен провал за тях”, каза Уорд. “Същевременно човек се тревожи, че е възможно някой да реши да вземе нещата в свои ръце, вярвайки, че така ще угоди на руснаците”.

Кортни Радш от Комитета за защита на журналистите каза, че репортерите трябва да се отнасят много сериозно към физическата и дигиталната сигурност преди да започнат работа по деликатни теми. Репортерите, особено жените, са били обект на онлайн тормоз, но използването на видеокампании е нещо относително ново, каза Радш.

Четири дни преди програмираното излъчване на репортажа на Уорд се появи недобронамерен видеоматериал, в който се задаваше въпросът: “Каква е мръсната тайна зад пътуването на Си Ен Ен до Африка?“.

Видеото се появи по RIA FAN (РИА ФАН – Федерална информационна агенция) – информационен портал, за който се смята, че е свързан с Пригожин, посочва АП. Няколко дни по-късно същият сайт публикува 15-минутно видео, в което се твърдеше, че Уорд предлагала на хора в Африка по 100 долара, за да кажат нещо лошо за Русия. Уорд отрича да е предлагала каквито и да било подкупи.

Сайтът твърдял също, че Уорд и членове на екипа й били свързани с ЦРУ и изтъквал, че мисията им била да “извършат медийна провокация с цел предизвикване на хаос в Централно-африканската република”.
Във видеото Уорд е заснета без да знае в хотелско фоайе. Един от мъжете, които обвиняват Уорд в предлагане на подкупи, е заснет в хотелската стая, която тя освободила. Това е много ясно предупреждение към мен и екипа ми, които сме работили по репортажа, каза журналистката от Си Ен Ен.

 

 

Продължете по-нататък

САЩ

Влизаш и излизаш от САЩ само след лицево разпознаване

публикувано

на

от

Американската служба за митническа и гранична защита въведе нови мерки за сигурност заедно с авиокомпаниите, които ще позволяват на органите на реда да идентифицират чрез камери с лицево разпознаване всеки пътник, който влиза или излиза от САЩ.

Машините вече са разположени по всички летища, включително и на вътрешните. Така, всеки, който мине покрай камерите, ще бъде идентифициран моментално. При най-малкото несъответствие той ще бъде задържан за по-щателна проверка.

Система за лицево разпознаване изкара една пета от депутатите в Калифорния за престъпници

Правителството използва технологията за разпознаване на лица на летището като допълнителна мярка за сигурност. Правителствените агенции (съвместно с авиокомпаниите) се стремят да подобрят ефективността на проверките, когато става въпрос за начина, по който пътниците влизат и излизат от САЩ.

Това е отделно от сканирането на ириса и пръстовия отпечатък, което се прилага на повече от 60 летища, стадиони и други места в цялата страна.

Ето как работи процесът на сканиране на лицето на летищата: Камерите правят снимка и след това Службата за проверка на пътниците на митническият и граничен контрол я сравнява с вашата снимка, с която Министерството на вътрешната сигурност вече разполага. Това могат да бъдат изображения от източници като вашия паспорт или други документи за пътуване.

Вместо ключ за колата – лицево разпознаване

Този процес в идеалния случай ще замени ръчната проверка на паспорти в цялата страна.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама