Открийте ни и в

КРИМИ

Да убиеш, изнасилиш и избягаш в чужбина: България издирва над 1000 престъпници зад граница

Много от тях настояват да бъдат съдени в Родината, очакват по-леки наказания

публикувано

на

Да убиеш, изнасилиш и избягаш в чужбина: България издирва над 1000 престъпници зад граница
България търси престъпници, с влезли сили присъди, а и такива, срещу които има разследване. Сн. СДВР

Над 1000 престъпници, извършили престъпления в България, са издирвани от МВР. Това са основно убийци, изнасилвачи и хора, извършили финансови измами за милиони.

Силовото ведомство е подало искове към съответните съдилища, които пък са издали бюлетини към Интерпол и Европол. Само за последната отчетна година те са над 1000.

Така почти всеки един полицай в света издирва бандити, извършили престъпления в България. След това те са избягали в чужбина. Понякога това е страна от ЕС, друг път е такава, с

която нямаме споразумение за правна помощ

или иначе казано, дори да бъде заловен издирваният, страната няма право да ни го върне, за да бъде съден по българските закони.

Последният подобен опит е на обвинения за убийството на бизнес дамата от България Алена Щерк. Тя изчезна, а след това беше намерена пребита до смърт. Основният заподозрян беше костариканецът Виктор Спига, когото полицията задържа в италианския град Асколи Пичено. С Италия, която е страна от ЕС, обаче имаме споразумение за правна помощ. Така Спига вeче има обвинение за убийство по особено жесток начин на бившата си приятелка Щерк, за което ще отговаря пред български съд.

Да убиеш, изнасилиш и избягаш в чужбина: България издирва над 1000 престъпници зад граница

Щерк, заподозрян за убийството на българка, беше заловен в Италия.

Основната версия, по която работят разследващите, е, че убийството е провокирано от ревност и

заради връзката, която са прекратили преди няколко месеца

47-годишната жена беше открита мъртва на 29 май в района на Радомир, но се смята, че убийството е извършено през нощта на 27 срещу 28 май.

Разследващите смятат, че убийството е извършено или в гаража, или в автомобила на жертвата. Има доказателства, че тялото й е било превозено в автомобила й, по който е имало кръв, а този автомобил е каран от обвиняемия – Виктор. Той е напуснал България с автомобил към Гърция, откъдето се е придвижил с ферибот до Италия. Задържан е от властите там.

Как става издирването?

Щом има заподозрян за престъпление в България, службите в Родината се свързват с колегите си в почти цял свят. Издава се заповед за арест, която е призната в повечето страни, с изключение на ЮАР, Дубай и други страни от третия свят.

Благодарение на споразумението за правна помощ, приятелските страни, в които важи юрисдикцията на Интерпол и Европол, залавят издирвания. Следват съдебни процедури, ако е чужд гражданин, след което той се екстрадира в България, където да бъде съден за престъплението.

Много престъпници, след като бъдат заловени, настояват да бъдат съдени в България, а не в чужбина, където смятат, че наказанията им ще са по-леки. Подобен е и случаят с Евелин Банев- Брендо, който има влезли в сила три присъди – в България, Италия и Румъния. Всичките общо надхвърлят 30 години затвор, но той настоява да ги излежи в България. Само преди дни адвокатите му подадоха искане за подобно нещо до български съд, който се очаква да се произнесе съвсем скоро, въпреки че никой не знае къде в момента се намира Банев, обявен за един от най-големите контрабандисти на кокаин в света.


Николай – най-търсеният дилър от Южна Америка до Европа

Испанската Национална полиция започна кампания за залавянето на десетте най-издирвани престъпници в страната чрез публикуване на снимките им и молба за съдействие от страна на гражданите. Сред тях е и българин на име Николай Щерев.

Да убиеш, изнасилиш и избягаш в чужбина: България издирва над 1000 престъпници зад граница

Николай Щерев е сред един от най-издирваните престъпници.

Той се издирва като предполагаем лидер на международна организация, която внася големи количества наркотични вещества от Южна Америка до Европа.

Според информацията на полицията българинът е на 53 години и е начело на международен трафик на наркотици, движен от испанци, българи и колумбийци. Те ги внасят в морски контейнери в Европа под прикритието на търговски сделки.

Предполага се, че той ръководи и група, която внася нелегално наркотици в България. Описан е като „опасен и въоръжен“.

Останалите 9 души от най-издирваните престъпници в Испания са обвинени в убийства, грабежи, изработване на фалшиви пари, участие в организиран канал за проституция, отвличания и изнасилвания. Някои се укриват повече от 15 години от правосъдието. Сред тях има белгиец, англичанин и няколко испанци.

Само през изминалата година в Испания са арестувани над 400 бегълци от правосъдието, а от 2017 година броят на арестите по национални и международни искове възлиза на 2272.


От кокошкари – до крупни бизнесмени

Връщат ни крадец от супермаркети, отказват да ни пратят Цветан Василев

Благодарение на спогодбите между повечето страни с България, властите издирват от дребни риби до крупни бизнесмени. Техните снимки се подават до повечето летища, полицейски служби, че дори и магазини. И при всяка прилика те са докладвани на органите на реда в съответната държава и арестувани.

Подобен е и случаят с 31-годишен мъж от Стара Загора. Той извършил престъпление първо в Стара Загора. Дребна кражба, след което решил да забегне в Германия. Българските власти го обявили за издирване, но без резултат, докато

той не си позволил същото и във Федералната Република

Така двете страни обменили данни и той бързо бил идентифициран. Ставало дума за дребни кражби от магазини, които едва надвишавали 200 евро. Той обаче бил арестуван и изпратен в България, където да бъде съден. Малкото му име е Тихомир, а общата стойност на откраднатото в България и Германия е около 4000 евро. Той все още се намира в ареста в Стара Загора.

Не такъв обаче е случая с българския банкер Цветан Василев, който също беше издирван, въпреки

че даваше пресконференции от Сърбия

Избягалият банкер няма да бъде предаден на българските власти, реши Апелативният съд в Белград. Така е потвърдено решението на Висшия съд, който обяви, че не са изпълнени законодателните условия за предаването на Василев на България.

Да убиеш, изнасилиш и избягаш в чужбина: България издирва над 1000 престъпници зад граница

Цветан Василев вече е обявен за политически бежанец от Сърбия. Остава си там.

С решението на магистратите окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. На 26 юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия, съобщи БГНЕС. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено преди четири години до сръбското министерство на вътрешните работи.

Според Апелативния съд в Белград „има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му

поради политическите си убеждения

Българският банкер е в Сърбия от 2014 година, където избяга след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) под натиска на българската прокуратура и медиите на бившия му приятел Делян Пеевски. Действията на властите срещу Василев изненадаха мнозина, защото в продължение на години неговият бизнес се разрастваше с помощта на държавата.

През 2014 година прокуратурата образува дело за различни престъпления на стойност близо 1.5 милиарда евро от авоарите на КТБ. Вината бе хвърлена върху „организирана престъпна група“ от 18 души, ръководена от Цветан Василев. Междувременно той успя да избяга в Белград.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА