Открийте ни и в

Близък изток и Азия

Бунтът в Иран: Да умреш заради хиджаб

Смъртта на Амани разпали страстите в Иран

публикувано

на

Да умреш заради хиджаб
Сн.: ЕРА/БГНЕС

Махса Амани, 22-годишна, от иранския регион Кюрдистан. Убита или „починала от внезапно спиране на сърцето“, „изпаднала в кома по време на ареста“, както твърдят органите в Иран.

Нa 16 септември Махса Амини е в Техеран заедно с брат си и други роднини. Докато излизат от една от метростанциите в града, иранската религиозна полиция, която следи за спазването на строгите правила на обличане за жените, арестува Амини. А причината – според тях носи забрадката си неправилно.

Да умреш заради хиджаб

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Тя е заведена в център, в който да бъде „образована“ по темата. Три дни по-късно светът научава за нейната смърт.

Освободен от руски плен: Намушкваха ме с нож и питаха - "красива или бърза смърт искаш"  

Правителството разпореди разследване на случая, а иранският президент Ебрахим Раиси се опита да убеди народа, че чувства Амини като „собствена дъщеря“.

Инцидентът обаче

отприщи огромен гняв

сред населението и най-масираните протести в Ислямската република от 2019 г. насам. Недоволството е съсредоточено в населената с кюрди северозападна част на Иран, но се разпространи в столицата и най-малко 50 града в цялата страна, като полицията използва сила, за да разпръсне протестиращите.

Да умреш заради хиджаб

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Стотици жени излязоха в знак на протест срещу смъртта на Амини и свалиха своите хиджаби. Те скандираха фрази като „смърт на диктатора“ и „убийство заради хиджаб, колко още унижения?“

Над 75 души са убити при репресиите на иранските власти след размириците, над 1200 души са задържани, властта не може да удържи на демонстрантите.

Появиха се съобщения, че се опитват да ограничат интернет връзката в страната. За да попречи на разрастващото се протестно движение, режимът блокира и достъпа до социалните мрежи Инстаграм и Уотсап, където се организират протестиращите.

От своя страна ООН призова за независимо разследване на смъртта на 22-годишната Махса Амани.

Каква е гледката по улиците вече седмица от началото на демонстрациите?

Жени

горят забрадките си

и режат косите си. Исканията им са за повече свобода, равенство и край на религиозните ограничения.

„Не можете да ме хванете.“ „Няма да мръдна оттук.“ „Не ме докосвайте.“ Думите са на млада иранка, която е свалила забрадката си, въпреки че се намира на публично място. Говори на няколко плътно забрадени жени, част от иранската нравствена полиция, които са я наобиколили и посягат към нея.

Да умреш заради хиджаб

Сн.: ЕРА/БГНЕС

„Не е само заради забрадката, тук съм, защото

вие убихте Махса“

казва им момичето.

Номерът на украинката: Как Ирина отмъкна $250 000 на Джеймс

А именно – хиджабът не крие просто плът, той крие страсти, потушава трепети, потулва самочувствието, кара те да си смирен, да свеждаш глава и да нямаш отношение. За съжаление хиджабът не е само религиозна форма на патриархалните общества. Защото ис­лямът из­ди­га же­на­та на пие­дес­тал, в Корана е записано „И от Не­го­ви­те зна­ме­ния е, че сът­во­ри за вас съп­ру­ги от сами­те вас, за да на­ме­рите спо­кой­ствие при тях, и сто­ри по­меж­ду ви лю­бов и милост. В то­ва има зна­ме­ния за хо­ра мис­ле­щи.“ [Ро­мей­те:21]

Да умреш заради хиджаб

Сн.: ЕРА/БГНЕС

„И же­ни­те има­т съ­щи­те пра­ва, как­ви­то и за­дъл­же­ния съг­лас­но оби­ча­я, но мъже­те са ед­но стъ­па­ло над тях. Ал­лах е все­мо­гъщ, все­мъ­дър!“ [Кра­ва­та:228]

Патриархатът е просто извинение. Хиджабът се превърна в символ на диктатурата и на жената без човешки права. Той не може и не трябва да бъде мерна единица за прогресивността на едно общество.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено