Открийте ни и в

България

ДБ иска Петролната компания, създадена от “Борисов 3” да се закрие

За тази година издpъжĸaтa нa Държавната петролна компания бе 50 млн. лв.

публикувано

на

Сн.: БТА

“Демократична България” внесе в четвъртък промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които целят закриване на Държавната петролна компания и спестяване на разходи за заплати, обявиха от обединението.

Държавна петролна компания беше създадена през 2020 г. с цел да се намесва в пазара на горива, като продава горива с минимална надценка. 

Правителството на “Борисов 3” тогава каза, че първите от общо 100 планирани държавни бензиностанции трябва да отворят врати през март 2021 година. 

Радев с нови критики към правителството - за ДДС и за петрола

Единствената новина от компанията през март се оказа назначаването на нейния изпълнителен директор Паун Илчев, който по това време ръководеше Българския институт по метрология.

Друго, което трябваше да извършва петролната компания е да поеме управлението на горивата от държавния резерв, като двете петролни бази на резерва преминат под нейно управление. Плановете бяха те да бъдат лицензирани като данъчни складове и свободните им обеми да могат да бъдат ползвани от други търговци на горива. Планираше се дори Държавната петролна компания да изгради и нови складове, за да осигури достъп до данъчни складове на доставчиците на горива.

“Нищо такова не се случи, но беше назначен борд на директорите и над 30 човека персонал, които ни струват всеки месец стотици хиляди левове. Именно този абсолютно ненужен разход искаме да спрем”, коментира един от вносителите на предложението Владислав Панев, съпредседател на “Зелено движение”, част от “Демократична България”.

“С ликвидирането на Държавната петролна компания можем да спасим по-голямата част от капитала на компанията в размер на 50 млн. лева, като ги върнем в държавния бюджет, за да се използват за много по-приоритетни обществени проекти”, допълва той. Дава пример, че парите могат да се използват за детска болница, за покриването на цялата страна със зарядни станции за електромобили, или просто за попълване на фискалния резерв във време на висока инфлация, която според икономиста е добре да бъде укротена.

За тази година издpъжĸaтa нa Държавната петролна компания бе 50 млн. лв. През следващите години нейният бюджет трябваше да е 30 млн. лв. на година.

В края на юли и министърът на икономиката Кирил Петков коментира, че би закрил тази компания като се обоснова с това, че не разбира защо тя трябва да съществува.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА