Открийте ни и в

България

ДБ и ПП предлагат законови промени, “Синя карта” и за лица с временна закрила

Според вносителите това ще доведе висококвалифицирана работна ръка от държави като Молдова, Русия, Украйна и Беларус

публикувано

на

По-лесно наемане на висококвалифицирани специалисти от трети държави се предвижда в проект с промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесен от депутати от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Промените засягат главно издаването на т.нар. “Синя карта”. Тя ще може да се получава и от лица, ползващи се със статут на временна или международна закрила.

Заради войната в Украйна много международни компании предложиха преместването на висококвалифицираните си специалисти в държави от ЕС. А в мотивите към промените е отбелязано, че облекчените условия ще привлекат висококвалифицирани специалисти от Молдова, Беларус и Русия.

Промените предвиждат признаване и на опит за кадри, които нямат диплома за висше образование, но въпреки това са висококвалифицирани заради натрупана практика.

Улеснява се командироването, повишаването в длъжност, смяната на работодател и пътуването в Европейския съюз. Ще има и “признати работодатели”, които ще използват по-бърза процедура.

Промените трябва да минат съгласуванията в комисии и в пленарната зала. Но са подкрепени от секторните IT асоциации. От там посочват, че промените ще улесни и растежа на компаниите, което ще доведе до още повече привлечени инвестиции и възможност за повече нови работни места.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА