Открийте ни и в

България

“Путин извършва геноцид”: ДБ иска България да изгони Митрофанова

Ето и какво още каза Антоанета Цонева от парламентарната трибуна

публикувано

на

Сн.: БТА

Като член на Европейския съюз България трябва да предостави на Украйна оръжия и муниции, които да й позволят да се защити срещу руската агресия и съпроводените с нея военни престъпления, както и да подкрепи новия пакет по-сурови санкции срещу Русия. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от “Демократична България” Антоанета Цонева в декларация от името на група.

“През последните дни се множат зверствата извършени от руската армия в Буча и в други украински градове. Световното обществено мнение е потресено от кадрите на трупове на гражданите по улиците, от разкриването на масови гробове. от сведенията за изнасилвания и изтезания на невинни хора, за масови мародерства от страна на руски военнослужещи. Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, намиращи мащабите на геноцид”, заяви Цонева.

ДБ също така настоява руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата, подчерта тя.

ДБ започва консултации за изпращане на военна помощ на Украйна, БСП са против

Цонева каза, че Народното събрание трябва да приеме декларация, осъждаща зверствата, извършени от Кремълските войски.

“Ние сурово осъждаме клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна”, обясни тя.

“ДБ сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна. България трябва да подкрепи с предоставянето на съдебно-медицинска експертиза разследването на военните престъпления на руската армия, които вече се организират не само от украинските власти, но от ООН, Европейския съюз и други международни организации”, заяви Цонева.

Тя припомни, че като отговор на зверствата в Буча и на други места партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 руски дипломати, а Литва и руския посланик.

“Настояваме за обявяването за „персона нон грата“ на руският посланик в България Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България”, каза Цонева.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА