Близо един милион домакинства в Калифорния може да останат без ток дни наред. Две електрически компании съобщиха, че ще спрат захранването в полунощ в сряда, защото се задава опасност от горски пожари. Очаква се електроподаването да бъде възстановено най-рано след пет дни.

Според компаниите, прогнозата сочи най-силните и сухи ветрове от две години насам. Те късат кабелите на далекопроводите и предизвикват пожари. Това можело да се избегне, като се спре тока.

Кметът на град Сан Хосе предупреди жителите, че опасността да останат без ток е напълно реална и трябва да се подготвят за вариант да няма електроподаване близо седмица.

Броят на засегнатите може да достигне 2 милиона души.

Отменени са учебните занятия в стотици училища, както и в University of California, Berkeley, Sonoma State University и Mills College. Калифорнийският департамент по транспорта започна инсталиране на генератори, за да се избегне затварянето на тунела Caldecott, който свързва Ист Бей със Сан Франциско, както и тунела Tom Lantos на State Route 1. Болниците също са подготвени с алтернативно електрозахранване. От пожарната обаче предупредиха, че без електричество биха имали проблем с гасенето при евентуален пожар.