Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Двоен стандарт или недоразумение – българин с изрядни документи остава без книжка (ВИДЕО)

BG VOICE разследва защо администрацията в Илинойс не приела документите му при опит да си смени адреса
Галина Петрова

публикувано

на

Необясними бюрократични пречки оставиха наш сънародник временно без книжка, след като той се опита да си смени адреса. Боби Николов, който живее в Чикаго от няколко години, казва, че спазва законите тук и когато сменил местоживеенето си, подал документи и за смяна на адреса на шофьорската си книжка, както го задължава законът.

Не след дълго обаче това, което трябвало да е нормална и обикновена процедура, го оставя без книжка. Боби получава писмо, в което от Secretary of State го молят да изпрати шофьорската си книжка до тях, тъй като е временно спряна.
Преди няколко седмици българинът подава документи в един от офисите на DMV в Дес Плейнс, като за да докаже смяната на адреса, предоставя банково извлечение (bank statement). Това според Боби Николов бил „най-лесният и бърз начин да докаже, че вече живее на нов адрес”.

След 2 седмици обаче получава писмо от офиса на щатския секретар в Спрингфийлд, което обяснява, че те имат нужда от друг документ, удостоверяващ местоживеенето му. Нашият сънародник се обажда до офиса, за да разбере какъв е проблемът. „Казаха ми, че нямам достатъчно трансакции от щата Илинойс в банковото извлечение”, казва Боби Николов. Той им обяснил, че основно пазарува онлайн. След като любезно му отказват, от администрацията му обясняват, че трябва да изпрати друг документ и българинът им изпраща друг документ от Група „Д” (списък с документи, с които може да се удостовери местоживеене в щата Илинойс) – договора си за наем. „Изпратих го и след някакъв срок, мисля, че две-три седмици,  на 16 ноември, петък, получавам отказ.

Не приемат нито един от документите и ми казват, че ако не направя нещо до края на деня, в следващия понеделник аз ще бъда с временно отнета книжка”, обяснява Боби Николов. Той отново се обадил до Secretary of State, откъдето според него не му дават достатъчно сериозни обяснения за отказа. „Не ми дадоха никакво обяснение, което да е сериозно, защо не ми приеха документите. Само, че договорите за наем били най-лесни за фалшифициране”, добавя той. Въпреки съмненията, че е предоставил фалшификат, Боби Николов, казва, че досега никой не се е опитал да се свърже с хазяина му, чиито контакти са в договора.

Седмица след отказа на администрацията да приеме документите за доказване на местоживеенето Боби Николов получава трето писмо, в което пише, че книжката му е временно спряна.

От щатската администрация са поискали сегашната му шофьорска книжка да бъде изпратена до тях, докато българинът не намери друг документ, с който да докаже местоживеенето си. „Питаха ме защо нямам сметки за ток на мое име. Обясних, че те са на името на моя хазяин и че няколко души живеят на адреса”, казва Боби Николов. Това, което го е обезпокоило обаче, е не просто бюрократичната пречка, а отношението към него и презумпцията, че е фалшифицирал нещо.

От офиса на говорителя на Secretary of State казаха за BG VOICE, че ще направят проверка по случая, но най-вероятно е станало недоразумение. „Аз действително живея там, работя и плащам сметките си”, казва Боби Николов.

„Мисля, че, доколкото мога да преценя, това е изолиран случай”, каза за BG VOICE Дейв Дръкър от Secretary of State на Илинойс.

През 2015 година разкрихме, че

българските граждани са в черен списък

и бяха подлагани на втора допълнителна проверка за издаване на документи за самоличност в Илинойс, защото страната ни беше в т.нар. черен списък заедно с още 7 държави, сред които Хърватия, Македония, Молдова, Сърбия и Киргизстан. „Има 8 държави, повечето от които източноевропейски, от които сме имали много голям брой фалшиви документи, които идват тук, в Америка. Като резултат на това и имайки предвид този факт, искаме просто да сме по-внимателни към хората от тези страни. Затова, когато дойдат в департамента по моторни средства, техните документи се вземат и се изпращат към столицата Спрингфийлд и след това шофьорската книжка се изпраща по пощата”, коментира тогава Дейвид Дръкър. Според него това не е дискриминация, а издава желанието на властите да предпазят хората от евентуални злоупотреби.

От администрацията на Илинойс обаче са категорични, че в случая на Боби Николов не става дума за специално отношение към българите.

Предстои проверка, а междувременно нашият сънародник смята да изпрати още един документ за т.нар. proof of address, или местоживеене. А ние очакваме резултата от проверката на щатската администрация и ще ви я съобщим в следващите броеве на BG VOIСE.


Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
18 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Вдигат таксата за обжалване на депортация

Сибила Патси

публикувано

на

Cн.: MGN Online

Администрацията на Тръмп настоява за драстично увеличаване на таксите за имигрантите, които обжалват делата си за депортиране или се опитват да накарат съдиите да преразгледат исковете им в съда чрез други съдебни процедури.

В момента таксата е 110 долара

Проектът на министерството на правосъдието предвижда тази такса

Да стане 975 долара за обжалване

и 895 долара за искане за повторно разглеждане или преразглеждане на дело.

„Те по същество лишават хората от правото да обжалват – това са големи пари. Това е значително увеличение на таксите, които може да са непосилни за много хора”, казва Ребека Джамил, бивш съдия по имиграционни дела в Сан Франциско.

Защитници на правата на имигрантите казват, че високите суми ще откажат много хора с депортации да обжалват изобщо. А също и ще застрашат мигрантите в лагерите и тези, върнати в страните, откъдето са дошли, за да чакат окончателно решение за убежище.

Политиката на администрацията на Тръмп срещу имигрантите вече доведе до увеличение на времето за разглеждане на петициите за зелени карти и разрешителните за работа. Скочиха и цените на някои зелени карти.

Инвестиционната виза

например вече се издава, ако вкарате в икономиката 900 хил. долара, а досегашният инвестиционен минимум, посочен от министерството на националната сигурност, беше 500 хил. долара.

Някои "зелени карти" станаха много скъпи

Друго правило, с което най-вероятно драстично ще се намали легалната имиграция и броя на кандидатите за визи, зелени карти и американско гражданство, е

Рublic charge rule

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Правилото е описано в 837 страници. То би трябвало да гарантира, че имигрантите ще могат да се издържат сами и няма да разчитат на държавни и социални помощи. С промените администрацията на Тръмп разширява драматично дефиницията за човек на помощи и включва и имигрантите. Очаква се правилото ще влезе в сила в средата на октомври.

Предстои промяна и на

Теста за гражданство

за който експерти казват, че ще стане по-сложен.

Aдмнистрацията на Тръмп планира да промени теста за гражданство

Въпросникът има нужда от освежаване казват от администрацията на Тръмп. Според служителите това означава, че може да се извадят някои въпроси и на тяхно място да се сложат други от версиите на изпита от двете предишни версии от 2000-та и 2008-ма година. Новата версия на теста ще влезе в сила още преди края на мандата на Тръмп като въпросите ще бъдат показани през есента.

Броят на обжалванията на депортации при администрацията на Тръмп се е увеличил до над 30 000 през фискалната 2018 година. Новата такса няма да влезе веднага. Първо ще има 60 дни публично обсъждане. От министерството на правосъдието коментираха само, че таксата не е променяна от 1986-та година насам, за разлика от други такси за имиграционни молби.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Международните студенти в САЩ подложени на невиждани проверки от имиграционните

Сибила Патси

публикувано

на

Имиграционнaта политика на администрацията на Тръмп започва да се усеща остро от университетите, тъй като международните студенти срещат все повече трудности да получат визите, с които могат да влязат и учат в Съединените щати. Наскоро представители на 10 училища заявиха пред The ​​Atlantic, че се сблъскват с увеличен обем работа заради помощта, която трябва да оказват на младежите да се ориентират в това отношение и да се застъпват за тях пред имиграционните.

Броят на международните студенти в САЩ е повече от половин милион. За миналата година те са подпомогнали икономиката с 39 млрд. долара и са заели 455 000 работни места.

Сред тях са и хиляди българи

Говорител на Държавния департамент заяви наскоро пред медиите, че проверката на международните студенти е приоритет и че правителството обслужва кандидатите с достоверна причина да пътуват като прилага най-високи стандарти. Според данните на Държавния департамент повечето кандидати за студентска виза са получили такава. За 2018-а 74% от международните студенти и 92,5% от студентите на културен обмен са взели документи.

В Щатите най-голям сред международните студенти е делът на идващите от Китай. Те са и сред най-голямата група засегнати от дългите имиграционни проверки и отказите на визи. Друга голяма група е на кандидатстващите от Индия. Проверките, така или иначе, са за всички и всеки студент е застрашен да не може да изкара тази учебна година в американски университет. От едно учебно заведение съобщиха, че ако преди е имало 10-15 отказа на визи за студенти чужденци, то тази година те са били 162.

Последният случай беше с палестинеца Исмаил, който живеел в Ливан. Той бил приет в престижния университет “Харвард” и трябвало да е първокурсник. На летището в Бостън обаче

бил подложен на щателна проверка

Имиграционните и митническите служители преровили компютъра му и телефона му. Сред съобщенията те забелязали такива, които имали прекалено силна религиозна насоченост. Ставало въпрос за пожелания като „Аллах да го пази и закриля“ – съобщения, изпратени от близките му.

Летищните власти в Бостън отказали да го пуснат в страната. Още с пристигането му 17-годишният Исмаил Аджави бил привикан за по-обстойна проверка. Той обяснил, че е възпитаник на “Харвард”. Но и това не му помогнало.

Времето за обработка на студентските визи беше удължено през февруари от 60 на 180 дни. За студенти, приети през март, това означава, че може да не са имали виза да се запишат за есенния семестър през септември.

Освен това през август 2018 г. администрацията на президента Тръмп предостави на службите за гражданство и имиграция (USCIS) правото по своя преценка да отказват визи, без да търсят допълнителна информация. Наказанието за просрочване на студентската виза пък може да доведе до депортиране и до

10-годишна забрана за влизане в САЩ

Все още не се знае какво ще стане с правилото за незаконно пребиваване, което бе въведено също през август 2018 г. То променя разбирането от коя дата един студент се счита за излязъл от статут. Преди USCIS трябваше официално да издаде констатация, че дадено лице е нарушило визата си, преди да започне натрупването на месеци или години за незаконно пребиваване. Сега имиграционната агенция започва да начислява незаконно присъствие в деня на извършване на предполагаемото нарушение. Много имиграционни адвокати казват, че има студенти, които просто не забелязват, че документите им изтичат, и не е честно да бъдат депортирани, без да са имали право да завършат или стажуват по специалността си. Студентите пък се опасяват, че може да изпаднат в немилост дори заради малка грешка в изписването на датата на валидността на визите им в университетските регистри или в масивите на USCIS.

Правилото за промяна за незаконно пребиваване обаче бе оспорено в съда и федерален съдия наложи временна забрана за изпълнението му. Тази есен обаче ще започне и публично обсъждане за въвеждането на друго правило – за лимит за времето, през което международните студенти могат да стоят в САЩ. Досега те можеха да пребивават законно колкото искат, стига да поддържат студентски права. Сега обаче те

няма да могат да бъдат в Америка безкрайно

Критици на предложението са категорични, че това е в ущърб на студентите, особено на тези, които следват за докторантура.

Студентите, които искат да останат в САЩ за стаж след дипломирането си, ще бъдат атакувани и чрез новото “public charge” правило, което ще изисква определен доход, с който да гарантират, че младежите няма да опрат до взимане на помощи от държавата.

Най-доброто, което можете да направите, за да задържите или промените студентската си виза, е да спазвате както имиграционните процедури, така и изискванията на вашето учебно заведение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Нови правила за зелена карта намаляват шансовете на българите

Боян Димитров

публикувано

на

Държавният департамент на САЩ обяви нови промени за получаването на зелена карта, които могат да ограничат шансовете за получаване на така желания документ от много българи.

За последната фискална година 343 българи спечелиха зелена карта от лотарията за 2019 г., с която имат правото на постоянно жителство в САЩ. Техният брой при следващата кампания обаче може да намалее още по-рязко.

В промените, обявени от Държавния департамент, изрично се заявява, че лицата, които участват в лотарията, но не предоставят цялата необходима информация, ще бъдат дисквалифицирани.

Това включва дори неподаването на снимка, която отговаря на изискванията. А изискванията са много. Тя трябва да е направена през последните 6 месеца, да има няколко копия, които се оставят в съответните посолства, да не е обработвана и т.н.

Държавният департамент също така ще изисква от всички кандидати да имат валиден паспорт без изтекъл срок на валидност към момента на кандидатстване в лотарията. Преди това паспорт беше необходим само на етап интервю за зелена карта за тези, които са спечелили от лотарията.

От ведомството казват, че новото правило има за цел да ограничи измамите. Те били засекли множество случаи, когато отделни лица или дори цели организации подават искания от хора, които

дори нямат представа, че са кандидатствали

за зелена карта. При положителен резултат обаче мошениците искали от спечелилите да им преведат определени суми, за да им освободят документите.

През последните 10 г. общо 10 067 наши сънародници са спечелили зелена карта. Тази година обаче броят им е рекордно малък. При миналото разиграване на лотарията печелившите са били 411.

Интерес на българите към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100,000 наши сънародници всяка година кандидатстваха, а между 1,000 и 2,000 печелеха. През последните 3 г. обаче броят на подалите за зелени карти българи намалява:

– от 94,513 през 2016-а до 74,316 през 2018 г. (числата включват кандидати и техните семейства – деца и съпрузи).

Спечелилите през 2016-а са 865, 666 през 2017-а и 776 през 2018-а. През 2015-а спечелилите българи са почти двойно повече – 1,418 души.

23 млн. души от целия свят са кандидатствали в годишната лотария за спечелването на зелена карта през 2018 г., става ясно от последния бюлетин на посолството на САЩ.

За 34-дневния период обаче са приети 14 млн. от кандидатурите, които отговарят на изискванията. Това ще рече, че 9 млн. от кандидатите са дисквалифицирани по различни причини.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada