Открийте ни и в

Канада

Двойка с краден камион умишлено прегази полицай в Саскачеван

В негова чест флаговете във всяко полицейско управление в Саскачеван ще бъдат спуснати наполовина и ще останат така до залез слънце в деня на неговото погребение

bgvoice

публикувано

на

Полицай Шелби Патън /сн: Saskatchewan Royal Canadian Mounted Police/Facebook/

Канадски полицейски служител загина в изпълнение на дълга си, след като ле прегазен от двойка, караща краден камион, който се опитал да спре. Инцидентът е станал в сряда сутрин.

Полицай Шелби Патън преследвал крадения камион от Манитоба и се опитал да го накара да спре и да отбие в градчето Уолсли. По време на проверката той е бил пометен от камиона, докато стоял до колата си, съобщи командирът на полицията н Саскачеван, Ронда Блакмор.

Патън е убит на място.

Извършителите – мъж и жена – избягали от местопрестъплението, но били открити два часа по-късно в селските околности на Франсис, Саскачеван, с помощта на полицейски кучета.

Повдигнаха обвинение на мъжа, убил мюсюлманско семейство в Канада

Загиналият полицай има 6-годишна служба в органите на реда в провинцията. В негова чест флаговете във всяко полицейско управление в Саскачеван ще бъдат спуснати наполовина и ще останат така до залез слънце в деня на неговото погребение.

Не са публикувани подробности за подготовката на погребението на младия полицай.

„Днес полицай Патън няма да се върни в къщи след като свърши своята работа да пази обществото“ – каза командир Блакмор.

Тя подчерта, че трагедия като тази разтърсва „цялото ни полицейски семейство, от бряг до бряг“.

Разследването на случая продължава с помощта на много полицейски звена, между които и Службата за реконструкция на сблъсъци и съдебномедицинска идентификация, съобщи Блакмор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

В Онтарио ще изхвърлят хиляди дози ваксина на Moderna с изтичащ срок на годност

В хладилник ваксината има трайност 30 дни. Ако не се употреби в този срок, трябва да се изхвърли.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Много аптекари в Онтарио ще бъдат скоро изправени пред необходимостта да изхвърлят хиляди дози ваксина срещу коронавирус на Moderna, защото търсенето на тази марка ваксини намалява, а срокът им на годност изтича.

Въпреки че някои смятат това за „неморално, защото могат да се спасят много животи“, няма да имат избор, защото във фармацевтичен хладилник ваксината има трайност 30 дни. Ако не се употреби в този срок, трябва да се изхвърли.

Според някои аптекари отговорът е прост – да се подарят ваксините на страни, които се нуждаят от тях. Реализацията на това обаче не е така проста, защото не съществува регламентиран ред за такова дарение, главно заради неизбежната необходимост от стриктен контрол на качеството и съхранението на хладно на препарата по веригата на предаване.

„Много е късно за ваксина“: Лекар от Алабама за последния миг на COVID пациенти

Според Джъстин Бейтс, изпълнителен директор на Ontario Pharmacists Association, изземането обратно на такива продукти е трудно, след като вече са разпределени.

„След като веднъж са попаднали в хладилника на аптеката, няма лесно решение“ – каза той.

По негова оценка с намаляването на търсенето се очертава скоро хиляди дози в Онтарио да отидат на боклука.

Министерството на здравеопазването на провинцията съобщи, че работи с местните партньори за преразпределяни на количествата към райони в по-голяма нужда. Работи се и с партньори на федерално ниво, за да се изследва „възможността за даряване на ваксини в бъдеще“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Квебек ще прави тест-концерти за 20 000 на открито

Те ще бъдат организирани със строг научен подход и ще бъдат одобрени от общественото здравеопазване.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Правителството на Квебек организира тест-концерт на открито, с който ще измери възможността за пълно възстановяване на сектора след кризата с коронавируса. Плановете предвиждат около 25 000 зрители да се съберат на територията на град Квебек през септември. Тестът предвижда провеждането на два спектакъла – един на открито, а друг на закрито. Те ще бъдат организирани със строг научен подход и ще бъдат одобрени от общественото здравеопазване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Как са се казвали? Защо са починали?: Изчезналите деца на Канада

Когато учениците умирали в интернатите, телата им почти никога не са се връщали при родителите

Ирина Евгениева

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Пренаселени и недофинансирани, така са изглеждали интернатите в Канада, а индианските деца вътре са подлагани на физически, психически и сексуален тормоз.

Интернатите съществуват от 1883-а до 1996 г. Те са били задължителни за децата от 7 до 15-годишна възраст. В цяла Канада те са били над 150, а през тях са преминали обучение над 150 000 деца. Смята се, че

починалите деца са над 6000

Около 70% от интернатите са управлявани от Римокатолическата църква, а останалите са под юрисдикцията на протестантските деноминации.

До ден-днешен обаче все още папа Франциск не е поднесъл извинение към индианците, а Католическата църква не е осигурила достъп до всички документи, свързани с интернатите.

Сн.: БТА

Основният фокус на училищата е бил религиозното обучение, а църквите разглеждат тази възможност като основна задача коренното население да приеме християнството.

Те са били под Закона за постепенната цивилизация от 1857 г., според който се е изисквало коренното население да се научи да чете и пише на английски и френски, както и да смени имената си и да изостави традициите и вярванията си.

През май тази година бяха открити хиляди човешки останки в стотици необозначени гробове в три бивши интерната в Канада – два в Британска Колумбия и един в Саскачеван.

Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Как са се казвали?, Защо са починали?, Какво е довело до смъртта им?, Каква е била съдбата на децата в интернатите? – Най-вероятно никога няма да имаме отговорите на тези въпроси.

Когато учениците умирали в интернатите, телата им почти никога не са се връщали при родителите. Най-честите причини за смъртта им са били заболявания като туберкулоза, испански грип, а много от тях са умирали и при инциденти, свързани с пожари

сексуално или физическо насилие

 Децата често са пребивани и наказвани за това, че са говорили на индиански вместо на английски или френски.

Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Мона Джулс си спомня за първите стъпки в интерната в края на 40-те години. „Бях на шест години, не знаех езика и не разбирах абсолютно нищо. Толкова много деца имаше в двора, че беше като кошер с пчели. Аз просто гледах“, добави тя.

Евелин Камил разказа за своите травматични преживявания, докато е посещавала училището.

„Прекарах 10 години в интерната. Учениците се занимаваха с всякакъв вид домакинства – готвене и чистене. Голяма част от децата крадяха храна, за да не умрат от глад. Не мога да нарека това училище, защото там не научихме нищо. Дори не смеехме да говорим помежду си за това как бяхме малтретирани“, каза Камил.

Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Тя добави, че интернатите са направени така, че да могат да изкоренят „успешно“ езика, културата и традициите на индианците.

„Трябваше да станем християни, но какво е християнството без любов? Бяха разбити множество семейства. Взимаха ни от домовете и ни настаняваха в този ад. Възпитателите не ни уважаваха изобщо.

Децата крещяха, плачеха, молеха се

но никой не ни обръщаше внимание, а за сметка на това ни биеха жестоко“, обясни Камил.

Джулс, сестра на починало дете в интерната, разказа: „13-годишната ми сестра умря в такова училище. Спомням си, че директорът на интерната дойде вкъщи и съобщи за смъртта на сестра ми, каза просто, че е починала от някакво заболяване, без да уточни какво точно“.

Дори и след 52 години от затварянето на интернатите може да се види провалът на системата за интеграция.

В крайна сметка колко точно е било успешно евангелизирането с тези жестоки подходи, не можем да кажем, но едно е сигурно – хиляди деца повече никога не се връщат у дома, не прегръщат своите родители и не целуват братята или сестрите си. Оцелелите остават само с лошите спомени и болката от преживяното в т.нар. училище.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
САЩ облекчават изискванията за право на убежище за жертви на насилие

Решението може да направи по-лесно за централноамериканските имигранти да печелят делата си в имиграционните съдилища и беше приветствано от защитници...

Затвори