Открийте ни и в

България

Девет общини в Южна България са в бедствено положение след обилните дъждове

Засегнати са населени места в Смолянско, Благоевградско, Пловдивско и Хасковско

публикувано

на

Придошлата река Чая в Асеновград

До късно вечерта в понеделник в девет общини в Южна България беше обявено бедствено положение заради щетите, нанесени от проливните дъждове и силния вятър през последните два дни, предаде БНР.

Засегнати са населени места в Смолянско, Благоевградско, Кърджалийско, Пловдивско и Хасковско.

Опасните дъждове в Благоевградско скъсаха водопроводи, оставиха десетки населени места без вода и електричество, отнесоха мостове, пътища, подпорни стени и цели улици, наводниха сгради. Общините заявиха, че сами няма да се справят. Областният управител на Благоевград Николай Шушковпоиска спешни законодателни промени за поддържането на речните корита и дигите, както и осигурено финансиране на областните управи за тези отговорности.

Най-малко седмица ще е нужна, за да бъдат възстановени щетите от проливните валежи в област Кърджали по оценки на местните кметове, които вече подготвят докладни за помощ от държавата. Най-засегнати от пороя са общините Кирково и Ардино, където бе обявено частично бедствено положение. Заради наводнени помпени станции има и селища без питейна вода.
В Садово, Пловдивско, където дигата на река Чая е пробита на 3 места, започна укрепването й с техника на “Напоителни системи” и по план се очаква да отнеме два дни.

В Смолянска област обилният снеговалеж продължава. Десетки селища без ток в общините Баните, Мадан, Рудозем, Чепеларе. Към този час няма нови въведени ограничения. В сила остава забраната да движение на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през всеки проходи, като и движение с вериги за всички МПС по републиканската пътна мрежа.
В град Смолян снежната покрива е около 40 см, а по-високите части – почти двойно.

През цялата нощ екипи на пожарната, пътното и горското са отстраняванли паднали дървета от тежкия и мокър сняг по пътищата. В района на Пампорово, Стойките, Ширлока лъка, Фатово, Смилян, Рудозем, Търън, Подвис. Закъсали бусове в района на Пампорово, тръгнали без вериги, са били изтегляни през нощта.

20 машини обработват републиканската пътна мрежа в Хасковска област след падналия снощи сняг. Най-голяма е снежната покривка по високите места в община Ивайловград – 10 см, Тополовград – 4 см.

Всички пътища са проходими. Няма регистрирани пътни произшествия в региона. През изминалото денонощие пожарникарите от региона са се отзовали на 1 сигнал за отводняване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА