Открийте ни и в

България

Делото „Московски“: Експертизите срещу прокуратурата

публикувано

на

Заключенията на експертите противоречат на мотивите, с които бившият министър бе оневинен

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

Заключенията на експертизите по делото на бившия министър на транспорта Ивайло Московски категорично опровергават аргументите, с които прокуратурата прекрати делото за инцидента, при който загина 3-годишният му син. Това става ясно от експертизите по делото – автотехническа, комплексна автотехническа и медицинска.

За да направи изводите си, че инцидентът с шейната е случаен и Московски не носи вина за него, прокурор Емилия Варадинова пропуска показанията на министъра. Поне според постановлението й те не са сред разпитите, които е взела предвид, за да сглоби „фактическата обстановка“, която я води към заключението, че Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението й, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.

Самият той обаче признава в разпита си през април 2018 г., че

е бил инструктиран

как се управлява моторна шейна. “Искам да кажа, че когато за първи път се качих да карам моторна шейна, бях инструктиран как се управлява”, казва Московски. И още: “Карал съм и друг път моторна шейна, от няколко години всяка зима.” Показанията на бившия министър са в двете експертизи по делото – автотехническа и комплексна автотехническа и медицинска.

Първото изследване, правено от вещо лице инженер, обяснява, че злополучната шейна е едноместна, мощна и бърза. И че не е предназначена за туристическа развлекателна употреба. Машината има система за бордова диагностика и в паметта й през 60 секунди се запазват определени технически данни за работата на двигателя. От оборотите на шейната непосредствено преди инцидента става ясно, че скоростта й е била 40-50 км/ч.

“Динамиката и мощността на машината са опасни за необучен водач. От графиката с оборотите и положението на дросела в последната минута е видно, че водачът е променял оборотния режим изключително често, почти на всеки 5 секунди. Той се е опитвал да поддържа скоростта чрез непрекъснато манипулиране на палеца за управление на дросела. Това говори за неуверено и затруднено управление на машината, за липса на опит”, се казва в експертизата. Според нея, ако има пасажер или нещо друго между кормилото и водача, това намалява възможността за адекватна реакция, защото се ограничава свободата на движение, намалява видимостта, усложнява се достъпът до спирачката и аварийния бутон.

В тази експертиза се казва още, че заради естеството на своето приложение и изискване за минимална собствена маса снегомобилът е напълно открито моторно превозно средство.

За шофьора и пасажера

няма никакво покриване, предпазване, затваряне, предпазни колани или друг вид защита освен лични предпазни средства – каска, ръкавици и облекло. Тези машини са конструирани с много нисък център на тежестта, което ги прави изключително стабилни срещу преобръщане. Злополучната шейна е била в добро техническо състояние преди инцидента. Експертизата не отговоря на въпроса дали е било възможно водачът да предотврати инцидента.

Във втората експертиза, правена от трима инженери и съдебен медик, е записано, че Московски не е употребил алкохол, наркотици или упойващи вещества. От нея става ясно, че местопроизшествието е огледано в деня на инцидента, а после и на 14 март.

Разпитан в деня на инцидента, Московски разказва: “Аз управлявах шейната, а синът ми беше пред мен. Държеше се за едни обособени П-образни ръкохватки близо до волана. Тръгнахме трите шейни, като се движехме на безопасно разстояние между шейните. Моята шейна е оборудвана с цифров скоростомер. Не се движехме с висока скорост, тъй като и трасето не позволява. Не съм обърнал внимание с каква скорост се движех.”

Във втория си разпит – през април, Московски споделя: “Имахме уговорка с мой познат, който има моторни шейни, да караме шейни. Последните няколко години всяка година караме тези шейни заедно с големия син.” Обяснява, че

по негова преценка

шейната е била достатъчно голяма, за да седне и детето. Това не е затруднявало управлението. Усещането на бившия министър било, че се движи с 20 км/ч. Експертите обаче твърдят, че скоростта му е била 50 км/ч преди удара с дървото, а при самия удар – 44 км/ч.

Въпреки тези експертизи прокурор Варадинова прие, че инцидентът е случайност, няма данни за престъпление и Московски не носи отговорност за катастрофата. Постановлението й дойде 11 месеца след инцидента – на 3 януари т.г.

Варадинова разви тезата, че безспорно смъртта на детето е заради падането от шейната, управлявана от баща му. Има инцидент, но това не значи, че водачът е имал виновно поведение, пише прокурорката. Според нея трябва да бъде безспорно доказано, че произшествието е в причинно-следствена връзка с поведението на водача и в нарушение на правилата за управление на снегомобил. Тя смята, че става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговоря за него, защото не е бил длъжен и не е могъл да предвиди последиците.

 

Инцидентът според прокуратурата

Ето как изглежда инцидентът според постановлението: Семейният познат на Московски Васил Михайлов имал три моторни шейни. Държал ги в заведението “Силвър Фокс” в Боровец. На 2 февруари м.г. Московски бил в курорта с майка си и с двете си деца – на 3.5 г. и на 7 г. Той наел ски учител за децата, а на обяд отишли в “Силвър Фокс”. В заведението дошъл и парламентарният секретар на транспортното министерство Ваньо Тодоров. След това се появил и Михайлов. След като се нахранили, тримата мъже решили да карат шейните на Михайлов. Било около 15 ч., времето било слънчево и ясно. Тодоров се качил на първата шейна, Михайлов и по-голямото дете на министъра – на втората, а Московски и малкото момченце – на третата. Малкият седнал пред баща си и се държал за П-образната ръкохватка до кормилото. Шейните потеглили по горски път в посока към хижа “Чакър войвода”. Времето било меко, снегът се топял, по пътя имало неравности. Трите шейни се движели една след друга, спирали и се изчаквали. След един от завоите първите две шейни спрели да изчакат тази на Московски. През това време той се движел най-вдясно по трасето. Навлизайки в остър ляв завой, дясната ска на шейната потънала в снега, шейната се наклонила надясно, навлязла в неутъпкания сняг и се ударила в дърво. Детето получило закрита черепно-мозъчна и гръбначно-мозъчна травма и починало. Когато Московски не ги настигнал, Михайлов и Тодоров се върнали да видят какво става. Михайлов взел детето и потеглил към спасителната служба. Там от БЧК констатирали смъртта. Според експертизата, дори да е имало каска, детето пак е щяло да пострада фатално. В постановлението не става дума Московски да е изследван за алкохол.

 

Шейната спира 10 метра след удара

Свидетел, планински спасител, ползван за поемно лице, разказва, че снегомобилът спира на около 10 метра след удара в дървото.

Служител във фирма, която се занимава с моторни шейни, свидетелства, че техните клиенти се инструктират да карат с максимум 10 км/ч. Това е безопасната скорост, при която машината спира, ако се натъкне на препятствие. “Когато имаме група от туристи, наели моторни шейни, първото ни условие е да са навършили 18 години и да са правоспособни водачи с категория В. След като се уверим в наличието на тези документи, инструктажът продължава. Като първо и най-важно е да носят каски – ако си имат – собствени, ако не – ние им раздаваме.” Свидетелят разказва още, че в тяхната фирма шейните са двуместни, но те разрешават возене на деца, които са над 5 години.

Нито Московски, нито детето са имали задължителните каски. Ударът обаче е бил толкова силен, че момченцето не би оцеляло и с каска, приема експертизата.

Реклама

България

Почина музикантът Буги Барабата

публикувано

на

от

Известният български музикант и лидер на БАРАБИ БЛУС БЕНД – Буги Барабата, е почивал в събота през нощта, съобщиха колегите му от радио Z Rock.

Причините за кончината на музиканта не се съобщават. Буги Барабата бе един от най-колоритните представители на българския блус и рок. През годините той се превърна и в любимец на хиляди слушатели на Z Rock.

Истинското му име е Марио Събев, роден е на 24-и декемрви 1960-а и си отиде само на 58 години.

Продължете по-нататък

България

Шефът на Фонд “Земеделие” подаде оставка

публикувано

на

от

Директорът на Фонд “Земеделие” Живко Живков е депозирал своята оставка. В мотивите за решението си  Живков е посочил лични причини. Конкретни провинения в работата на Живко Живков не са открити.

Самият Живков е написал заявление до министър Десислава Танева, с което моли да бъде освободен “поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност” на ведомството. Мястото на Живков ще бъде заето от Васил Грудев.

По време на предстоящия управителен съвет ще бъде сменен и зам.-изпълнителният директор на ведомството Калоян Костадинов, който в предходните дни бе арестуван за 24 часа, а след това прокуратурата му повдигна и обвинение. От министерство на земеделието обясниха, че ще бъде свикан извънреден управителен съвет на фонд „Земеделие“.

Рокадата идва дни след като в ДФ “Земеделие” бе проведена специализирана операция на прокуратурата. След нея бяха привлечени към наказателна отговорност петима служители във ведомството.

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление – неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица.

Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

Продължете по-нататък

България

Картбланш и от парламента: България купува F-16 от САЩ

публикувано

на

от

И парламентът даде зелена светлина за закупуването на изтребители “F-16 блок 70” от САЩ. На първо четене “За” бяха 124 от 210 народни представители в залата. Против гласуваха депутатите от БСП, “Воля”, НФСБ и “Атака”. При второто гласуване “За” бяха 123, а 7 “против”.

Офертите от САЩ за договорите за доставка на “F-16 блок 70/72” са валидни до 5 септември. Дотогава трябва да са преведени 1.256 млрд. долара. Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години – средата на 2023 г., а още четири – до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат 60 млн. долара, което би намалило цената.

Дебатът по ратификацията на договора със САЩ продължи над 4 часа, като от БСП и “Воля” искаха да отложат гласуването с 3 или с 6 месеца, което на практика би прекратило процеса, тъй като офертата на САЩ е валидна до първите дни на септември.

Основният ни довод да не подкрепим сделката за F-16 е прекаленото й оскъпяване, каза депутатът от БСП ген. Кольо Милев.

“Уважаеми колеги, за съжаление българската държава създаде прецедент, дадохме повод при подготовката на следващите инвестиционни проекти да се иска от нас да заплащаме цялата сума, а не разсрочено. Питам се, след като за самолетите, американската компания, държавата може да го прави, за другите проекти ще ни стигнат ли силите”, попита Милев.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено