Открийте ни и в

България

Делото срещу Ахмед Муса се връща в начална фаза

След съдебен процес от шест години, делото се връща, заради процесуални пропуски

публикувано

на

След шест години съдебен процес, завършил с осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на “Ислямска държава“, делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза. Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза и предубеденост от страна на прокуратурата.

Преди ден Окръжният съд в Пазарджик върна делото на прокуратурата, която до месец ще трябва да прецени дали ще започне ново досъдебно разследване или случаят ще бъде прекратен. Обратът предизвика много коментари, включително и такива, че преди осем години делото е трябвало да обслужи политическата обстановка, тогава.

След две години досъдебно разследване, шест години съдебен процес, десетки експертизи, разпити на свидетели, явни и скрити, десетки томове събран материал, превод на чужда литература и стотици часове съдебни заседания се оказва, че процесът е бил кух откъм доказателства и липса на категоричност кога, къде и по какъв начин е извършено престъплението. Нещо повече, висшите съдии видяха предубеденост при изготвянето на обвинителния акт и лично отношение от страна на прокуратурата.

Въпросното спорно дело е третото за Ахмед Муса. В момента той е в старозагорския затвор по така нареченото “Имамско дело“, отново за проповядване на верска и религиозна омраза. По последното дело Ахмед получи общо осем  и половина години затвор и глоба от 9 500 лева. Останалите получиха ефективни присъди между две и три години, които вече са отхвърлени.

Подсъдимите по делото са категорични, че процесът е преобърнал живота им. Заради обвинението, че помагат на ислямисти и призовават към война, те и семействата им са били поставени в ситуация на изолация и оцеляване.

До месец ще стане ясно как точно ще продължи сагата по така нареченото “мега дело“. Към момента няма отговор на въпроса колко средства е изхарчила държавата за този пропукан процес.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА