Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Ето какво включва имиграционната реформа на Байдън и демократите

Законопроектът вече е в Камарата на представителите където се очаква да бъде приет, но не е ясно дали ще мине в Сената

публикувано

на

Президент Джо Байдън и демократите в Конгреса предложиха радикални промени в имиграционната политика на САЩ, които ще предвидят осемгодишна процедура за получаване на американско гражданство за близо 11 милиона души, живеещи в САЩ нелегално.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър и съпартиецът му сенатор Робърт Менендес официално внесоха в Конгреса законопроекта за реформа на имиграционната политика, съобщи Шумър на страницата си в Twitter.

“Радвам се да представя заедно с Робърт Менендес и демократите в Сената “Закона за гражданството”, който реформира разрушената ни имиграционна система”, се посочва в съобщението.

Байдън предлага US гражданство след 8 години за имигрантите без статут

“Имаме икономически и морален императив да прокараме голяма, смела и инклузивна имиграционна реформа”, заяви Менендес.
Проектозаконът представлява радикален завой в политиката на правителството на Доналд Тръмп и части от него вероятно ще срещнат отпор от страна на много от републиканците.

Байдън призна, че може да предприеме и по-различен подход, ако съумее да прокара отделни значими точки на проектозакона в отделни нормативни актове.

Кой може да се възползва?

Според предложението тези, които са били в САЩ към 1 януари 2021 г. без легален статут, ще получат временен статут под формата на зелена карта за 5 година, ако имат чисто минало, платят данъци и отговарят на други изисквания. Ако след това решат, ще могат да кандидатстват за американско гражданство след 3 години.

За някои имигранти процесът ще е още по-бърз. Т.нар. дриймъри – имигранти, доведени в САЩ като деца, работници в селското стопанство и хора от страни с временен защитен статут, ще могат да получат по-бързо зелена карта, ако са в училище, работят или отговарят на други условия.

Законопроектът не предвижда създаването на нов вид работни визи или програми за временна заетост на чужденци. Вместо това ще се увеличат броя на квотите за зелени карти за различни категории, в които сега се чака с години. Планът ще инвестира в технология по граничните пунктовве, но не предвижда средства за още охрана по границата – нещо, на което обикновенно републиканците държат.

Законопроектът вече е в Камарата на представителите където се очаква да бъде приет, но не е ясно дали ще мине в Сената където демократите трябва да намерят подкрепата на 10 републиканци или да променят процедурата за приемане на закони.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА