Открийте ни и в

САЩ

Демократите в Конгреса се очаква да предложат повишаване на корпоративната данъчна ставка и допълнителен данък за богатите

Очаква се целият пакет от данъчни промени да събере 2,9 трилиона нови приходи

публикувано

на

Сн.: Архив

Демократите в Камарата на представителите на Конгреса се очаква да предложат още в понеделник повишаване на корпоративната данъчна ставка от 21 на 26,5 процента като част от план, включващ увеличения на данъците за богатите, корпорациите и инвеститорите, заявиха запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Проектът за предложение, който все още може да се промени, преди да бъде официално представен, призовава за увеличаване на горната пределна ставка за физическите лица до 39,6%, в сравнение с 37%, определена от закона за намаляване на данъците на републиканците от 2017 г., съобщава CNN. Ставката ще се прилага за лица с облагаем доход над 400 000 долара годишно и семейни двойки, които имат заедно печалба над 450 000 долара годишно.

Очаква се също така демократите да предложат допълнителен налог от 3 процента върху личните доходи над 5 милиона долара.

Понастоящем, като част от Закона за достъпни грижи, някои американци с по-високи доходи подлежат на допълнителен 3,8% данък Medicare върху определени приходи от инвестиции и 0,9% надбавка по Medicare върху заплатите.

Като цяло допълнителните налози върху лица с високи доходи биха събрали приблизително 1 трилион долара. Байдън обеща, че тези, които печелят под 400 000 долара годишно, няма да имат повишаване на данъците.

Освен това се обмисля и покачване на максималния данък върху чуждестранните приходи на американските компании от 10,5 на 16,5 процента и максималната данъчна ставка върху капиталовите печалби от 23,8 на 28,8 процента. Преди закона от 2017 г. горната ставка беше 35%.

Най-богатите в САЩ избягват плащането на $163 млрд. данъци годишно

Планът също така ще увеличи редица други данъци върху богатите и бизнеса, наред с други мерки, включително промяна на правилата, свързани с транзакции с криптовалута. Това също би дало на Службата за вътрешни приходи допълнителни 80 милиарда долара през следващите 10 години.

Проектът предвижда така в хазната да се съберат допълнителни 700 милиарда долара, което ще позволи на Medicare да договори цените на лекарствата и премахване на противоречивото правило за отстъпки, въведено от администрацията на Тръмп.

Очаква се целият пакет от данъчни промени да събере 2,9 трилиона нови приходи, с които до голяма степен да бъдат покрити разходите за плана за вътрешни инвестиции на президента Джо Байдън на стойност 3,5 трилиона долара.

Съзнавайки, че няма да получат републиканска подкрепа, демократите планират да прокарат пакета през процеса на помирение, който не изисква гласовете на Републиканската партия в Сената.

Тринадесет комисии на Камарата разработват законодателството, което ще съставлява огромния пакет през следващите дни, като целта е да се внесат подробни законопроекти до сряда.

Лидерите на Демократите в Конгреса се надяват да проведат гласуване по-късно този месец.

Но битки вече са избухнали и в рамките на Демократическата партия, след като сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин каза в неделя пред CNN, че няма да подкрепи плана за 3,5 трилиона долара. Сенаторът Кирстен Синема от Аризона също посочи, че не подкрепя сумата, а сенаторът Марк Уорнър от Вирджиния заяви в изявление в неделя вечерта, че смята, че сметката за разходите “не достига”, тъй като няма достатъчно финансиране за жилищна помощ.

Коментарите на Манчин накараха сенатора Бърни Сандърс, който председателства бюджетната комисия да изложи препоръки за обширния план.

Милиони безработни остават без финансови помощи в САЩ

Десетгодишният план за разходи бележи последната стъпка в стремежа на демократите да разширят образованието, здравеопазването и подкрепата за грижи за деца, да се справят с климатичната криза и да направят допълнителни инвестиции в инфраструктурата. Партийните лидери се надяват да използват годишния бюджетен процес, за да прокарат много от мерките, предвидени в предложенията за работа и семейства на Байдън, които републиканската опозиция блокира.

Проектът на законодателство, изготвен от различни комисии на Камарата, призовава за създаване на универсална програма Pre-K за деца на 3 и 4 години и нова помощ за грижи за деца за работещи семейства.

Предложението би направило обществения колеж безплатен за две години и би увеличил размера на максималната стипендия Pell Grant за студенти с ниски доходи.

Това ще удължи подобрения данъчен кредит за деца до 2025 г. и ще направи постоянни засилените субсидии за политиките на Закона за достъпни грижи.

Законодателите също предлагат добавяне на стоматологични, очни и слухови прегледи към Medicare и създаване на федерална програма за разширяване на Medicaid, която да обхване възрастни с ниски доходи в щати, които са отказали да приемат разпоредбата на Закона за достъпни грижи.

Той също така съдържа множество разпоредби за борба с изменението на климата и за инвестиране в инфраструктура и работни места.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА