Открийте ни и в

Новини

Демократите в Сената искат обречен, но символичен вот в защита на абортите

Тъй като се нуждае от 60 гласа за преодоляване на очаквания филибустър, минаването ме у крайно несигурно.

публикувано

на

Сенатор Чък Шумър

След изтичането на тревожното проекторешение на Върховния съд, което ще отмени прецедента Roe vs Wеid, на който се базира защитата на правото на аборт в САЩ, сенаторите демократи поискаха открит вот по законопроект, който да постави това право в основата на федерален закон. Правилото за филибустъра няма да позволи законопроектът да мине, но демократите искат чрез този вот всеки да поеме отговорността си. Те освен това търсят алтернативи, тъй като поражението изглежда сигурно.

Women’s Health Protection Act кодифицира решението по случая Roe vs Wеid и ще забрани някои изисквания на щатските закони за абортите. Тъй като се нуждае от 60 гласа за преодоляване на очаквания филибустър, минаването ме у крайно несигурно.

Лидерът на мнозинството в Сената, демократът Чък Шумър, все пак смята, че си струва вотът да се проведе, за да се види кой на какви позиции е. По думите му този вот ще има “най-съществените последствие от десетилетия и всеки ще носи отговорност за гласа са в него “през останалото ни време на обществена служба”. Очаква се гласуването да е в сряда вечер.

Трюдо обеща да защитава правото на аборт в Канада

“Преди денят да свърши, всеки член на това законодателно тяло ще направи избор дали да застане до жените и да защити техните свободи, или да застане с републиканците от MAGA и да вкара Америка в тъмно, репресивно бъдеще… защото именно за такова работят републиканците от MAGA” – каза Шумър.

Той отвори дебати по законопроекта в понеделник, като го предвиди за гласуване в сряда. Законопроектът мина през Камарата миналата година, но вече веднъж падна в Сената през февруари, като демократите не успяха да мобилизират дори всичките свои членове там и загубиха с 46-48 гласа. Сега те имат 50 гласа плюс решаващия на Камала Харис при равенство, но едва ли ще преодолеят изискването за 60 гласа за прекратяване на дебатите, според правилото за филибустер.

Дори и да да преминат тази фаза някак си, демократите отново може да имат проблеми със събирането на всички под едно знаме за вота, тъй като техният сенатор Джо Манчин през февруари гласува с републиканците срещу мярката. Тогава те имаха проблем с обхвата на закона и поискаха от демократите да го модифицират.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА