Открийте ни и в

България

“Демократична България“: Заради управлението на ГЕРБ някои големи инвеститори ни заобикалят

Дългосрочната визия включва значително по-свободна среда за правене на бизнес, намалена административна тежест, по-големи свободи на бизнесите да откриват свои ниши, да иновират, да имат достъп до най-новите технологии в целия свят.

bgvoice

публикувано

на

Големите инвеститори избягват България заради нереформираната и непредсказуема правораздавателна система, гласи заключение на експертите на дясното обединение „Демократична България“, което днес представи икономическата си програма. Бяха назовани алтернативите на управление на икономиката, които ще доведат до нейното възраждане.

Стягане на контрола на изразходване на евросредствата, оставяне не данъците на това ниво или намаляване, реформи в бизнес средата, работещо електронно правителство – това са част от най-важните мерки и цели, които „Демократична България“ изреди в своята програма.

Инвестиции

Сред основните дългосрочни приоритети ще бъде и намаляването на административната тежест със 70% за три години. Това ще е резултат от въвеждането на реално работещо електронно правителство, което от само себе си ще доведе и до намаляване на корупцията. Сегашното състояние на нещата не стимулира големите инвеститори да влязат в България дори в сектори, които се смятат за добре развити у нас, стана ясно от думите на Ивайло Мирчев, водач на листата във 2 МИР в Бургас и кандидат в 24 МИР в София.

„За да имаме качествено електронно управление, ни трябва изключително силен IT сектор. В момента изживяваме парадоксална ситуация – въпреки че бяхме сред IT лидерите в Източна Европа, компании като „Амазон“, „Гугъл“ и „Тесла“ имат развойни центрове навсякъде около нас, но не в България. Това е изключително показателно как в последните 10 години ГЕРБ управляват процеса по привличане на чужди инвеститори“, коментира той.

Експертите на ДБ се обединиха около мнението, че без реформа на правораздавателната система, голяма част от мерките няма да сработят и България ще остане непривлекателна за чужди инвестиции. Несигурността в изпълнение на договорите, несигурността на тълкуване на регулативните режими от самите регулатори и съдилища и липсата на еднаквост на правилата за всички участници в бизнес процеса са фактори, които се отразяват на цялостното развитие на българската икономика.

Данъчна политика

Данъците категорично няма да се повишават, а ще се въведе необлагаем минимум, гарантираха експертите на „Демократична България“ при обявяването на икономическата програма на коалицията за предстоящите парламентарни избори.

Планът за възраждане на икономиката на България включва още допълнителна подкрепа за малкия и среден бизнес заради последиците от Covid пандемията, реформи съдебната система, намаляване на административната тежест със 70%, въвеждане на електронно управление и по-добър контрол при изразходването на обществения ресурс и европейските фондове.

„Демократична България“ категорично не предвиждаме повишаване на данъците, а ставката на плоския данък ще остане 10%“, обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Според него България излиза от десетилетие на пропуснати възможности, задушаване на предприемачеството, захранване на корупционния вирус и неосъществени икономически реформи. Всичко това ще трябва да се промени, като в основата е реформата на правораздавателната система, за да се създадат ясни правила за участниците в бизнес процеса.

По отношението на данъците движението може да бъде само надолу, обяви икономистът Георги Ганев, кандидат за депутат в столичния 23 МИР. Планът предвижда и въвеждане на необлагаем минимум.

„Ще има две ставки – 0% и 10%. Това няма да доведе до влошаване на икономическата свобода, но изрично ще се въведе намаляване на данъчното бреме върху хората. Резервите са ефективност на публичните разходи, спиране на изтичането на средства и най-вече краденето“, обяви Ганев.

Мерки за развитие на икономиката и съвземане от кризата

Мерките за развитие на икономиката ще са в две посоки – краткосрочни и дългосрочни с хоризонт до края на мандата. Предвижда се отпускането на помощ от 3000 лева на зает в малките и средни предприятия, особено ако тези предприятия не могат да работят заради пандемията от коронавирус. Тази мярка ще бъде с ограничен хоризонт на действие, докато действат ограниченията на здравните власти. Втората мярка ще е 80/20 на мястото на сегашната 60/40.

„Мярката 60/40 не е лоша, тя е преписана отнякъде, но се прилага по гербаджийски“, коментира Ганев.

Дългосрочната визия включва значително по-свободна среда за правене на бизнес, намалена административна тежест, по-големи свободи на бизнесите да откриват свои ниши, да иновират, да имат достъп до най-новите технологии в целия свят.

Предвижда листване на държавни предприятия на борсата, което ще подобри ефективността на самите компании и ще вкара средства в т.нар Сребърен фонд.

„Той фрапантно беше забравен и занемарен. Ако в него влязат средства от продажбата на миноритарни държавни предприятия, в средносрочен план пенсионерите могат да разчитат на някаква доходност и от Сребърния фонд“, каза още Ганев.

Реорганизация на държавните фирми

Съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев добави, че с реорганизацията на големите държавни фирми и излизането им на борсата, ефективността в управлението им ще се повиши и те ще носят доходност. Той вижда региона на „Марица Изток“ с потенциал да се превърне в българската Силициева долина, като в същото време се запазят доходите на местното население.

От една страна тези възможности ще дойдат чрез реорганизация на енергийните мощности и по-ефективната им работа. Друга възможност е работещите да станат акционери в бъдещите индустриални комплекси, които могат да се изградят в сърцето на България.

„Това е място, което може да се превърне в дом за нови индустрии – равно отдалечени от съседните държави, с отлична енергийна структура. Там има работници и специалисти, които ще запазят своите работни места. В момента колкото повече работи „Марица Изток“, толкова повече пари губи. А ние ще създадем условия те да функционират като истински корпорации и да завладяват нови пазари“, коментира Панев, водач на листата в 24 МИР в София-град.

Еврофондове

„Демократична България“ предлага по-строг контрол на изразходването на средствата от европейските фондове за по-голяма ефективност.

Демократична България поиска отмяна на ограничението от 35 секции за гласуване извън ЕС (ВИДЕО)

„По дефиниция безплатните фондова са най-евтиният ресурс и когато нямаш цел да подобриш ефективността, това става опасно. Те се изразходват като първата брачна нощ във времето на феодализма. Няколко олигарха, свързани с властта, които получават приоритетно фондовете. Едва когато нямат интерес или капацитет, средствата стигат до останалата публика“, коментира Панев.

В следващите години България трябва да получи 50 млрд. лева по Зелената сделка, Плана за възстановяване и Плана за справедлив преход, но досега в страната подобни фондове са изразходвани без оглед на ефективността.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Времето в България: Слънчево, кратки валежи от дъжд

Максималните температури ще достигат 23-28 градуса

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

На празничния Гергьовден ще преобладава слънчево време, с кратки превалявания от дъжд на отделни места, главно в източните райони.

До четвъртък времето остава динамично с вероятност за гръмотевични бури и градушки главно в Югоизточна България.

Ще духа слаб южен вятър.

Минимални температури между 8 и 14 градуса. Максималните температури ще достигат 23-28 градуса в районите на Пловдив, Хасково и Сандански.

Дневните температури бавно ще се повишават заради нахлуването на нова порция горещ въздух. Това обаче ще бъде съпроводено с пясък от пустините на Северна Африка.

В петък вятърът ще стане югозападен. Ще бъде предимно слънчево. Температурите на места ще достигнат 30 градуса.

Вероятността от валежи е малка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Тежки обвинения срещу Борисов от свидетел пред комисията „Манолова“, от ГЕРБ прекъснаха заседанието (ВИДЕО)

Според свидетеля някои от едрите бизнесмени в България се страхували от властта и през последната година си мислели „дано аз да не съм следващият“.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Биволъ, Фейсбук, кадър

Рекет и корупция под благосклонния поглед на премиера Бойксо Борисов – това става ясно от думите на бизнесмен – едър земеделец, който днес свидетелства пред комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ (известна още като Комисията Манолова“). Разпознат като Светослав Илчовски, който обяви по-рано, че мести бизнеса си в САЩ, свидетелят заяви, че секторите на икономиката са разпределени и се ръководят от приближени до властта бизнесмени. Министрите пък бяха наречени „кукли на конци“.

Илчовски не е предоставил никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, като е заявил, че има такива под формата на клипове и документи, но ще ги изпрати по-късно на комисията.

В края на заседанието се развихри скандал, след като депутати на ГЕРБ, начело с Маноил Манев, протестираха, че не са уведомени за изслушването и поискаха свидетелят да повтори казаното, което съдържаше обвинения и към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която присъстваше лично.

Филип Станев към Биков: От Тома неверни се превърнахте в Тома най-верни на Борисов

Изнудване

Илчовски споменава в писмения си сигнал единият от собствениците на компанията, производител на пилета „Градус“ Иван Ангелов, който „ме помоли от името на премиера“. Земеделецът твърди, че през 2019 г. е бил изнудван от него, а Ангелов се представял за „скрития началник“ на Министерството на земеделието и Агенцията по храните. Земеделецът бил принуждаван да продава зърно на дружествата на „Градус“ под пазарната цена.

Вероятно именно Ангелов се има предвид в разказа на Илчовски под прякора Иван Пилето, за когото става дума няколко пъти в изложението му за описаните събития.

Видео: „Биволъ“, „Фейсбук“

„Такива като Иван Пилето ни управляват във всяка сфера“ – заяви Илчовски.

Той разказа още, че се е срещал с Борисов в бившата резиденция на Тодор Живков във „Витошко-Студена“. Шокиращо е описанието на свидетеля как на срещата му било показано какво става с „бизнесмени, които не са им подчинени“. Илчовски видял два клипа – издевателствата над обвиняемия бизнесмен Миню Стайков (задържан през есента на 2018 г. и пуснат в началото на тази година заради влошено здравословно състояние) в ареста и случващото се с другия задържан едър бизнесмен – Николай Банев. Това е описано в писмения сигнал на Илчовски, който не познавал Стайков и Банев.

Заплахи

Бизнесменът твърди, че отказал въпреки натиска да продава на двойно по-ниска цена, след което е получил предупреждение от Петя Аврамова да спре да купува земя, подплатено със заплахата, че „ще те дам на нашите прокурори“.

Борисов: Сега нямало да има машини в чужбина, нали сме купили 9600 броя

Илчовски заяви, че бил принуден да приеме тактика на плащане и губене на пари „само и само да мине тяхното време“. Той добави, че след като не се съобразил с искането и предупрежденията, срещу него било започнато разследване в Старозагорско за закана за убийство. То обаче се провалило.

Според свидетеля някои от едрите бизнесмени в България се страхували от властта и през последната година си мислели „дано аз да не съм следващият“.

Мата Хари и чекмеджето с кюлчетата

Илчовски доста неочаквано демонстрира задълбочени познания по случая с чекмеджето със злато в спалнята на премиера и неизвестната госпожица, която е направила снимките и бе наречена „Мата Хари“.

По думите му става въпрос за известна плеймейтка, наета срещу 5 000 лева да „обслужи“ премиера, и тя направила снимките. Мата Хари сама била разказала това на Илчовски, а мотивът й бил, че искала да покаже как се управлява България. Илчовски не каза името й.

Кюлчетата пък били подарени на Борисов за негов рожден ден от собственика на „Градус“ и от едър бизнесмен в областта на минното дела, на име Цоло. С този разказ Илчовски практически отправя преки обвинения към премиера, но не е привел никакви доказателства в подкрепа на разказаното пред комисията.

Скандалът

Изслушването на свидетеля продължи около час и бе прекъснато от идването на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който остро протестира, че представители на ГЕРБ не са били уведомени за заседанието. Председателстващата Мая Манолова отрече това да е вярно. Манев пък отвори дума за разследване и на черните каси на „Мутри, вън!“.

След около половин час в залата дойдоха още депутати но ГЕРБ, между които Десислава Атанасова, Младен Маринов и Николай Нанков, както и министърът в оставка на регионалното развитие Петя Аврамова.

Тя поиска всичко казано да бъде повторено пред нея и това бе направено. Аврамова отрече всичко, а Илчовски заяви, че ще предостави разпечатки от телефонните разговори.

Ивайло Мирчев определи Борисов като "лъжец и национален вредител"

Министърката в оставка се закани да съди бизнесмена и бе категорична, че нищо от казаното не се е случило и че не е виждала този човек.

Представителите на ГЕРБ обявиха изслушването за голяма манипулация и заявиха ,че споменатите от свидетеля действащи лица, чийто имена станаха ясни, също ще търсят правата си в съда.

Накрая Мая Манолова прекъсна заседанието и не стана ясно дали Илчовски има още какво да разкаже и дали ще предостави някакви доказателства освен твърденията, че НАП може да провери една част от разказа му.

След заседанието заседанието сигналът на земеделския бизнесмен беше публикуван във „Фейсбук“ от депутата от „Демократична България“ Владислав Панев и „Биволъ“.

Сигнал до комисията по ревизията за държавен рекет директно срещу Бойко Борисов. Земеделец зърнар (Светослав Илчовски)…

Публикувахте от Vladislav Panev в Сряда, 5 май 2021 г.

При закриването на заседанието Манолова обяви, че в петък ще бъдат изслушани представители на държавното дружество „Автомагистрали“, което строи магистрала „Хемус“, и на „Главболгарстрой“, по темата за строежа на Алепу.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Отпада карантината за пристигащите от България в Лихтенщайн и Швейцария

Облекчението влиза в сила от 6 май

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от България български и чужди граждани в Швейцария и Лихтенщайн отпада от 6 май, съобщиха от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Берн остава изискването за попълване на формуляр (Passenger Locator Form) и представяне на отрицателен резултат от PCR тест или бърз имунологичен тест за коронавирус за пътуващите със самолет.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Полицията в Лос Анджелис получила над 15 сигнала за шумен скандал в къщата на Дженифър Лопез

Обажданията са започнали още през януари

Затвори