Открийте ни и в

Политика

“Демократична България”: Настояваме за военна помощ за Украйна

Позорно е България, заедно с Унгария, единствена да не подкрепя Украйна с пряка военна помощ, се казва в позицията на формацията

публикувано

на

"Демократична България": Настояваме за военна помощ за Украйна

“Демократична България” ще внесе проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикване на Народното събрание.

Това се казва в позиция на формацията, в която настояват президентът Румен Радев да не заема еднолична позиция по въпроса.

““Демократична България” категорично настоява президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси”, се казва с публикацята.

Остро осъждаме решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна.

Нещо повече, българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него.

Отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа е всъщност отказ България да изрази пълна, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Сладко отмъщение: Певица отмъсти на бившия си, докато пее на сватбата му (ВИДЕО)

Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация.

Жива ли е Иления? Или къде е дъщерята на Ал Бано и Ромина

Настояваме президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него и той да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО.

Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание.

Позорно е България, заедно с Унгария, единствена да не подкрепя Украйна с пряка военна помощ.

Това става особено наложително, след като Путин анексира 15% от територията на нападнатата страна. Веднага след свикването на Народното събрание парламентарната група на “Демократична България” ще внесе решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна”, допълват от ДБ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено