Открийте ни и в

Твоят глас 2021

„Демократична България“: Не се отказваме от видеонаблюдението

Платформата „Ти броиш“ ще покрие почти всички секции в България и чужбина

bgvoice

публикувано

на

„Демократична България“ продължава по план с видеонаблюдението на броенето на гласовете на изборите на 4 април, въпреки че Върховният административен съд не успя да се произнесе по същество. Обединението ще призове своите доброволци – застъпници на изборите, да снимат броенето на бюлетините и попълването на секционните протоколи при определени правила.

По-рано днес Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) бламираха процеса, като възразиха срещу насрочването на делото в съкратени срокове. Това обаче няма да спре застъпниците от платформата „Ти броиш“ да направят достояние броенето, за да осигурят максимална прозрачност на изборния процес, обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Не се отказваме от видеонаблюдението, функционалността е активна. Нашите застъпници ще се явят в секциите, те ще бъдат инструктирани как да проведат видеонаблюдение дори при тези порочни инструкции на ЦИК и при спазване на духа на закона – без да снимат лицата на членовете на секционните комисии“, обяви съпредседателят на коалицията.

ВАС реши: Няма да има видеонаблюдение на изборите в неделя

Днес „Демократична България“ поиска от Върховния административен съд (ВАС) да спре изпълнението на жалбите при наличието на само 2 дни до изборите и решение на първоинстанционния съд, а именно – че разрешава видеонаблюдението. ВАС отхвърли тази молба по две причини – първата е, че датата на вота 4 април не е ново обстоятелсто и втората, че решението ще подлежи на обжалване пред 5-членен състав и до неделя няма да има трайно съдебно решение.

„Благодарим на ВАС за действията му днес, защото той се съобрази с обществения интерес и направи всичко възможно да излезе стабилен съдебен акт в интерес на гражданите на България“, коментира Иванов.

„За съжаление станахме свидетели и на злоупотреба с правото от ЦИК и КЗЛД, които иначе са призвани да осигурят максимално честното и прозрачно провеждане на изборите и защита на личните данни. След като изчакаха 13 дни, за да си формулират жалбите, ги внесоха в един и същи ден, а днес се оказа, че не са имали достатъчно време да се запознаят с жалбата на другия орган. Това е абсурд“, обясни Иванов.

„Очевидно е, че всички освен мафията имат интерес изборите да бъдат максимално прозрачни. Точно тази мафия, която трябва да разкараме на тези избори. Това са и мнозинството членове на ЦИК, излъчени от ГЕРБ и ДПС, които имат за цел да запазят статуквото“, заяви още той.

Иванов обясни как ще действат застъпниците от платформата „Ти броиш“. Те ще получат указания да заснемат отварянето на урните и броенето на бюлетините, без да показват лицата на членовете на СИК. Наблюдателите ще бъдат снабдени съд съдебно решение, което ще представят пред СИК. Според адв. Надежда Йорданова заснемането на бюлетините няма да наруши никакви лични права, тъй като не съдържат лични данни.

ДБ: ЦИК и КЗЛД спъват видеонаблюдението на изборите

„Призоваваме членовете на секционните комисии: Недейте да създавате пречки. Наблюдателите ще бъдат конструктивни и те упражняват изключително важни права. Ако процесът по броене на бюлетините бъде организиран правилно, има начин как да бъде заснет действителният или недействителният вот“, заяви Иванов.

Платформата „Ти броиш“ ще покрие почти всички секции в България и чужбина, а наблюдателите ще присъстват на отварянето на урните, на отчитането на гласовете и преференциите. Те ще вземат крайните протоколи, ще ги качат онлайн, където ще бъдат въведени в дигитална форма и ще бъде проведено паралелно преброяване.

„Демократична България“ иска да заяви още едно просто нещо – много хора говорят за демокрацията и правата, но ние действаме по най-високоенергийния начин. Всички са доброволци, застъпниците са доброволци, хората зад платформата са доброволци. Доброволният труд е в полза на българската демокрация. Това се нарича гражданска отговорност“, завърши Иванов

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

В Канада разкриват 16 избирателни секции за 11 юли

Вижте адресите, където можете да пуснете своя вот

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Канада даде съгласие за разкриване на 16 избирателни секции за изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. Това съобщиха от Генералното консулство в Торонто.

На 17 юни 2021 г. Департаментът на външните работи, търговията и развитието на Канада ни информира с нота, че дава съгласието на страната за откриване на 16 избирателни секции на нейна територия във връзка с произвеждането на избори за народни представители на 11 юли 2021 година. В нотата се уточнява, че не се възразява срещу откриването на избирателни секции в двете дипломатически представителства на България в Отава и Торонто, както и в почетното консулство във Ванкувър.

По изключение се дава разрешение за разкриване на СИК и в следните населени места извън задграничните ни представителства: Монреал, Брамптън, Калгари, Квебек, Вон, Китченер, Ниагара Фолс, Едмънтън и Уинипег. Канадската страна посочва изрично, че на намиращите се извън задграничните ни представителства населени места, в които по изключение се предоставя разрешение за разкриване на СИК, няма да бъде предоставян специален статут и те няма да се ползват с неприкосновеност в рамките на периода на гласуване. Осигуряването на обществената безопасност и сигурността на  помещенията, където ще се гласува, следва да бъде обезпечено от страна на дипломатическите и консулските ни представителства.

Над 70 секции отварят в САЩ за изборите на 11 юли

Даденото съгласие от канадска страна за разкриване на посочените СИК не освобождава задграничните ни представителства в Канада от задължението за спазване на приеманите на федерално и провинциално равнище решения и мерки с оглед ограничаване разпространението на КОВИД-19. Във връзка с изпълнение на изискванията на чл. 13, ал. 3 от Изборния кодекс предоставяме списък на отправените до ДП-Отава и ГК-Торонто предложения за местоположение на избирателните секции, за разкриването на които посолството поиска и получи разрешение от канадската страна:

 

–       325 Stewart Str., KIN 6K5, Ottawa, ON –  Embassy of Bulgaria to Canada;

–       65 Overlea blvd., M4H lPl, Toronto, ON – Consulate General of Bulgaria in Toronto (две секции);

–       2571 Smith Street, Richmond, BC V6X 2J1 – Office of the Honorary consul of the Republic of Bulgaria in Vancouver;

–         1191 Boul. Sauve Est, H2C 1Z8, Montreal, QC – Bulgarian Orthodox Church „St. Ivan Rilski“

–         1555 Steeles Ave W, L6Y 5J9. Brampton, ON – Bulgarian Orthodox Church „St. Dimitar“

–         404 Meredith Rd NE, T2E 5A6, Calgary, AB – Ukrainian Orthodox Church „St. Vladimir“

–          5225 Cote des Neiges, Montreal, QC H3T 1Y1 – Hotel Terrace Royale;

–          212 Boul. Churchill, Greenfield park, QC J4V 2M4 – Salle de Reception;

–          5330 Boul Payer, Saint-Hubert, QC J3Y 8L3 – Euroservice;

–          801, 4е Rue, bureau 204, G1J 2T7, Quebec (Quebec) – Center Horizon;

–          Vaughan, 11 Interchange Way, Vaughan, ON – Residence Courtyard Inn by Marriott;

–          5-407 Gage Avenue, Kitchener, ON N2M 5E1 – Store;

–          4871 Willmott St, Niagara Falls, ON L2E 1Z5 – St. John’s of Rila Bulgarian Eastern Or-thodox Church;

–          10017-179A Street NW, Edmonton, AB T5S 2L4 – Best Western Plus.

–          580 Talbot Ave, Winnipeg, MB R2L 0R6 – Saint Sava Serbian Orthodox Church.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Слави пред студенти: Джипката е излишна демонстрация

„Дали ще съм в парламента или не, не променя моите отговорности“, каза той

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов се срещна със студенти в Пловдив. Сред обсъжданите теми беше и решението му да се откаже от депутатското си място.

„Дали ще съм в парламента или не, не променя моите отговорности. Смятам, че човек трябва да е искрен. Забележите колко от лидерите на партиите се кандидатират и после се отказват. Отговорността която нося не е, от както съм депутат, а от когато сме тръгнали да реализираме този проект“, заяви Трифонов.

Той коментира и машинното гласуване.

„Машинното гласуване ограничава купения вот и новите технологии не бива да се срамуваме и страхуваме. Ще направим всичко възможно да има електронно гласуване още в следващия парламента“, подчерта лидерът на ИТН.

По думите му изборите ще са по-обективни, но няма да изчезне корпоративния вот.

Слави Трифонов подчерта, че следващият министър-председател трябва да е корено различен образ от предишния.

„Джипката е напълно излишна демонстрация. Трябва министър-председател да е човек, който няма нищо общо с образа на този, който бе до сега“, каза Слави Трифонов.

Трифонов каза още, че се показва по телевизията, „когато има за какво“.

„Човек се показва когато има какво да каже.“

„Смятам, че човек трябва да е искрен. Забележите колко от лидерите на партиите се кандидатират и после се отказват. Отговорността която нося не е, откакто съм депутат, а от когато сме тръгнали да реализираме този проект. Като съм отвън парламента даже ще мога да взимам по виждам нещата по по-обективен начин. Отсъствието ми от парламента не променя отговорността ми“, заяви Трифонов.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

ЦИК: Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина

Най-много секции ще има традиционно във Великобритания, Германия и Турция. Общо секции извън страната ще са между 750 и 800

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване на предсрочните парламентарни избори в чужбина, като най-много секции ще има във Великобритания, Германия и Турция. 

Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов на брифинг.

Между 15 000 и 16 000 са по-малко заявленията от изборите на 4 април. 

„Това не означава, че интересът на българските общности извън страната е по-слаб. Съществува една разлика между изборите през април и сега – този път бяха открити над 500 секции на база гласували над 100 или повече избиратели. Това се отразява демотивиращо на хората, които така или иначе имат секция“, каза Томов.

ЦИК: Подадени са над 55 хиляди заявления за гласуване в чужбина

По думите му подаването на заявление е важно не само за откриване на конкретна секция, а за да облекчи гласуването в изборния ден. 

Той обясни, че когато избирателят е подал заявление се включва предварително в списъка и не се попълват документи, че няма и не гласува на друго място, което бави и възникват опашки.

„Трябва да сме готови този път за това, че е възможно да гласуват повече хора, отколкото през април , при по-малко подадени заявления“, обясни Томов.

Говорителят на ЦИК коментира и местата, на които ще се открият секции. 

Има изготвен и обсъден проект на решение. В момента се обсъжда на два пъти на работни заседания на ЦИК. Срокът за вземане на решения е на 19 юни, но имаме обща нагласа това да стане още утре, добави той.

По думите му оформянето на легитимна възможност за регистрация на секция в чужбина е най-важната, но не и единствената задача, за да възникне такава. 

„Трябва да се намери място, което да покрива конкретните противоепидемични изисквания в конкретната страна, има секции, за които не сме сигурни, че ще стане. Трябва и сформиране на Секционни избирателни комисии. През следващата седмица трябва да се проведат и консултации с представителите на партии за състава на Секционните комисии по света“, заяви той.

Томов уточни, че напрегната работа по окончателното учредяване на секциите в чужбина предстои. 

„Не мога да кажа точен брой секции в чужбина, но ориентировъчно няма да са над 800 или под 750. До другата седмица ще има точен брой. Най-много секции ще има във Великобритания, Германия и Турция“, обясни Томов.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Бивша моделка продава наркотици, за да плати дълговете към дилъра си

Адвокатът й твърди, че била в много тежко емоционално положение и затова употребявала наркотици

Затвори