Открийте ни и в

САЩ

Демократи и републиканци гласуваха единно да се публикува доклада на Робърт Мълър

публикувано

на

Камарата на представителите на САЩ одобри днес юридически необвързваща резолюция, която призовава докладът от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за ролята на Русия в изборите през 2016 г. да бъде представен на Конгреса и да стане публично достояние.

Документът беше приет с 420 гласа “за” и нито един “против” – единна позиция от страна на деморкати и републиканци в долната камара на Конреса. Той поставя натиск върху главния прокурор на САЩ Уилям Бар, на когото Мълър ще предаде доклада, когато бъде изготвен, да го направи общодостъпен.

Агент на ФБР, помагал в разследването на връзки между предизборната кампания на Доналд Тръмп и Русия, е казал, че във федералната агенция не е имало заговор да се попречи на републиканеца да стане президент.

Питър Стрък е заявил това миналата година на среща при закрити врата с конгресмени. Най-високопоставеният републиканец в правосъдната комисия на долната камара Дъг Колинс публикува стенограма от разговора днес.

Стрък каза, че не е заговорничил с юристка от ФБР, с която си е писал есемеси с послания против Тръмп, за възпрепятстване на милиардера да бъде избран.

Стрък бе отстранен през 2017 г. от екипа на Мълър след разкритията за съобщенията, които си е разменял с Лиза Пейдж.

Не е ясно дали резолюцията ще бъде покрепена на гласуване в Сената, където мнозинство имат републиканците.

САЩ

Лосанджелиската полиция шпионирала активисти срещу Тръмп

публикувано

на

от

Полицейското управление в Лос Анджелис призна в съда, че е проникнало в група на активисти, планиращи протести срещу президента Тръмп. Това не е първият случай на шпиониране от страна на американските правоохранителни органи по отношение на организаторите на ляво движение.

Конфиденциален информатор, работещ с полицията в Лос Анджелис, е записал тайно множество срещи на група с името „Refuse Fascism“ през 2017 г., според станали обществено достояние полицейски документи, съобщава британският в. „Гардиън“.

Транскрибираните документи бяха подадени по наказателно дело срещу активисти, които блокираха магистрала в Калифорния по време на демонстрация срещу Тръмп.

Полицията е снабдила информатор със скрито устройство за записване и го е накарала да присъства на събрания в местна църква „в опит да извлече информация относно затварянето“ на магистралата и да изрази интерес да бъде включен във всяка подобна дейност.

Мигел Антонио – един от активистите, който е бил наблюдаван и регистриран от информатора, а след това обвинен в простъпки за блокиране движението на магистралата, казва, че няма да позволи на наблюдението да го спре да действа.

„Не сме уплашени. Няма да се огънем пред лицето на репресиите“, заяви 28-годишният Антонио. Според него целта на такъв вид шпиониране е да обезкуражи участниците в протестни действия.“Намираш се в църква и на срещата се организира мирен протест и си под заплахата да бъдеш обвинен в престъпен заговор и други подобни простъпки“, казва още той.

Случаят Лос Анджелис е един от няколкото, при които правоохранителните органи действат агресивно по отношение на групи от противници на Тръмп, катко ги наблюдава и повдига обвинения срещу тях.

В Сакраменто полицията работи с неонацисти, за да повдигне дела срещу леви активисти, включително стремейки се към повдигане на обвинения срещу протестиращи антифашисти, които са били намушкани по време на митинг на расисти.

В Бъркли полицията е сътрудничила с използвал насилие и подкрепящ Тръмп демонстрант, за да преследва миналата година една лява група. Подобни спорни действия полицията е предприемала във Вашингтон, Орегон и други щати, допълва още „Гардиън“.

Продължете по-нататък

САЩ

Тръмп ходатайства в Швеция за известен рапър

публикувано

на

от

Президентът Тръмп съобщи в Туитър, че шведският премиер Стефан Льовен го е уверил, че към американския гражданин – рапъра Ей Ес Ей Пи Роки, ще бъде проявено справедливо отношение.

Тръмп е уверил Льовен, че няма риск Роки да избяга и е предложил да гарантира лично за пускането му под гаранция, или да помогне за намиране на “алтернативни начини” за решаване на ситуацията.
“Нашите екипи ще продължат консултациите и се договорихме да водим нов разговор през следващите 48 часа”, добави Тръмп.

Льовен публикува изявление, в което подчертава, че ще се радва да разговаря с Тръмп за задържането на рапъра, но неговото правителство “не може и няма да повлияе на прокуратурата и съда”. “Разбирам, че президентът Тръмп проявява личен интерес към случая. . . той изрази желание да разговаря с мен, което със сигурност е позитивно”, заяви шведският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.

“Ще обясня, че шведската съдебна система е независима. В Швеция всеки е равен пред закона, включително посетители от други страни”, подчерта Льовен. В петък шведската прокуратура удължи с шест дни срока на задържане на рапъра, докато разследва улично сбиване в Стокхолм.

Роки беше арестуван на 3 юли след концерт на хип-хоп фестивала “Смаш” по подозрение в участие в сбиване на 30 юни. Американецът с истинско име Раким Мейърс е от най-големите рап-звезди в света.

Публикувани в социалните медии записи показват как Роки хвърля човек на земята. Адвокат на рапъра заяви, че това е било при самоотбрана.

Продължете по-нататък

САЩ

Aдмнистрацията на Тръмп планира да промени теста за гражданство

публикувано

на

Всеки имигрант в Америка, който получи право да стане гражданин, трябва първо да издържи устен тест за устройството и историята на САЩ, известен като Citizenship Test. В момента той

Съдържа 100 въпроса в три категории

Те са американско правителство, американска история и граждаски въпроси. Питанията са от типа на „Колко сенатора има в Конгреса?“, Какво представлява правото на свобода според първата поправка в конституцията?“, „Защо някои щати имат повече конгресмени в долната Камара?“ или „Защо американският флаг има 13 ленти?“. Според някои проучвания въпросите в теста затрудняват дори американците. Анкета от 2018 г. показва, че само една трета от американците биха го издържали.

Отговорите са достъпни онлайн

на страницата на службата по имиграция (USCIS) и в други сайтове, като в някои версии има също допълнителни кратки обяснения. За последно този тест е бил обновен през 2008 г. При явяването си на интервю за гражданство (натурализация), освен всички други въпроси, всеки имиграт трябва да отговори на поне 6 от зададените му 10 въпроса от теста за гражданство и да издържи и тест по английски. Според агенцията по имиграция 90% от явяващите се на изпита се справят с него успешно.

Тестът се контролира от изпълнителната власт на правителството (президента)

и се обновява периодично. Исканите от президента Тръмп и неговата администрация промени идват след многото му опити да ограничи имиграционната вълна в Америка. Той вече ограничи броя на бежанците от Сирия, наложи забрана за приемане на имигранти от 6 други мюсюлмански страни, продължава да опитва да прокара закон за стена с Мексико, промени условията за получаване на бежански статут и предложи въвеждане на точкова система за имиграция и премахване на лотарията “Зелена карта”.

Критици на идеята за промяна на теста казват, че най-вероятно се цели изпитът да стане по-труден от досега и ще затруднява повече хора. Директорът на агенцията за имиграция Кен Кучинели обаче отхвърли тези обвинения. „Като че ли всички смята, че тази промяна има по-висши цели. Всички те ще бъдат разочаровани, когато видят, че ще има просто една малко по-различна версия на досегашния тест“.

Въпросникът има нужда от освежаване

казват от администрацията на Тръмп. Според служителите това означава, че може да се извадят някои въпроси и на тяхно място да се сложат други от версиите на изпита от двете предишни версии от 2000-та и 2008-ма година.

Новата версия на теста ще влезе в сила преди края на мандата на Тръмп
като

въпросите ще бъдат показани през есента

за да може явяващите по тях да се да се подготвят. Според Кучинели подобрението на теста ще помогне на потенциалните нови граждани на страната да разберат напълно смисъла на американското гражданство и „ценностите, които обединяват всички американци“.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено