Открийте ни и в

Любопитно

Денят на благодарността: Пилигрими, ирокези и… помилвана пуйка

В САЩ празникът е по-важен от Коледа

публикувано

на

Денят на благодарността: Пилигрими, ирокези и... помилвана пуйка
1621 г., Плимут, първи Ден на благодарността, празнуван от пилигрими и индианци. Сн.: Wikipedia

Традициите в Америка са сравнително нови в сравнение с европейските и азиатските, които се коренят в религиозните им вярвания. За разлика от повечето народи обаче, американците не забравят обичаите си.

Макар че празникът Ден на благодарността в началото си има религиозен характер, с течение на времето той се превръща повече в светско събитие и празник, за мнозина по-значим от Коледа. Днес на американската трапеза задължително присъстват пълнена пуйка и тиквен пай, но в ранните години на празника паят е бил доста скромен, а пуйката е била заместена от гъска, патица и дори пощенски гълъб.

Денят на благодарността: Пилигрими, ирокези и... помилвана пуйка

Акостиращите пилигрими от „Мейфлауър“.Сн.: Wikipedia

Денят се отбелязва винаги в последния четвъртък от ноември. Решението е прието през 1863 г. от тогавашния американски президент Ейбрахам Линкълн. През 1941 г. Американският конгрес го утвърждава като общонационален официален празник.

Седем други държави

също празнуват на официалния Ден на благодарността. Това са Аржентина, Бразилия, Канада, Япония, Корея, Либерия и Швейцария.

Въпросите след чудото: Възможно ли е Сашко да е прекарал 9 дни сам в гората? (СНИМКИ, ВИДЕО)

По традиция в този ден няколко поколения от цялата фамилия се събират на празничен обяд, обикновено в дома на най-възрастните в семейството. Преди това цялото семейство посещава църковна служба. За много от американците това е единственият празник през годината, в който могат да се видят с роднините си.

По време на празничния обяд всеки може да благодари за всичко хубаво, което му се е случило през изминалата година.

Традицията тръгва

от ранните заселници – отците пилигрими, които през 1620 г. тръгват от Плимут в Англия към Новия свят с кораба „Мейфлауър“ и се установяват в района на днешния щат Масачузетс.

Денят на благодарността: Пилигрими, ирокези и... помилвана пуйка

Първият Ден на благодарността в Плимът. Сн.: Wikipedia

Сред сто и двамата пътници, които тръгват да прекосяват Атлантика, е имало жени и деца, но също и чисти авантюристи. Тримачтовият „Мейфлауър“ устоява на бурите в океана и те успяват да стигнат американския бряг, но значително по на юг от планираното – в днешния Провинстаун в щата Масачузетс.

В дебелите книги са записани много примери, предшестващи отбелязването на този конкретен Ден на благодарността през 1621 г., свързани с благополучното достигане до нови територии след продължително плаване.

За повечето от английските преселници, преминали Атлантическия океан и акостирали в Новия свят, първата зима, която изкарват в Америка

била доста трудна

Суровата зима поставя на изпитание издържливостта им. В трудните зимни месеци половината от пристигналите с надежда за нов живот заселници умират.

Липсата на прясна храна довела до разпространението на болести, които повалили заселниците.

Оцелелите получават огромна помощ от местното население – индианците от племето вампаноаги, които им помагат в обработването на земята и засяването с местни култури. Те ги снабдявали с храна, показали им местните техники за отглеждане на земеделски култури, да строят къщи и да се лекуват с местни растения. И земята им се отблагодарява за труда и лишенията.

Индианците им разкрили и тънкостите

при лова на дивеч и риба

През есента на 1621 г. новодошлите и местното индианско население вдигнали празник, който продължил 3 дни, за да изразят своята благодарност. Трапезата те отрупали с пуйки, царевица и картофи – една традиция, запазила се и до днес.

След Деня на благодарността за много американски семейства започва

голямото коледно пазаруване

поради което още на следващия ден – на т.нар. Черен петък – магазините привличат клиентите с огромни намаления. И за разлика от традицията с пуйката, тази с намаленията за Черния петък се е разпространила из целия свят.

„Роналдо харесваше момчета. Ирина Шейк беше за прикритие“

В този ден магазините правят между две трети и три четвърти от целия си оборот за годината, показват проучванията. Най-много се търсят детски играчки, украшения за елхата и козметични продукти.


Повече от 46 млн. пуйки се изяждат за празника

Днес милиони американци честват Деня на благодарността. Празнува се на четвъртия четвъртък на месец ноември и е ден за благодарност за реколтата и за всичко хубаво през изминалата година.

Денят на благодарността: Пилигрими, ирокези и... помилвана пуйка

Ето как изглежда една типична трапеза за празника. Сн.: Wikipedia

Повече от 46 млн. пуйки се изяждат в Америка, което е равностойно на населението на Испания. Теглото на пуйките, отглеждани в Америка за една година, е 7 милиарда тона, което се равнява на тежестта на 10 сгради като Емпайър Стейт Билдинг.

Около 10% от американците ядат пълнена пуйка с пуешко и пилешко месо.

Имало е дебат дали е възможно президентът да помилва пуйката. През 1947 г. Хари Труман се смилил над един щастливец. Други историци твърдят, че Ейбрахам Линкълн през 1860 г. помилва пуйката, която е била домашен любимец на сина му.

Има само два оцелели документа, които споменават оригиналното ястие за реколтата за Деня на благодарността. Те описват празник от прясно убити елени, различни диви птици, изобилие от треска и бас и кремък, местен сорт царевица, добита от индианците, която се яде като царевичен хляб и каша.

Първата „телевизионна вечеря“ е по случай Деня на благодарността, която дава началото на първите доставки на храна. Този ден е причина да се появят пакетираните ястия. През 1953 г. американска компания измерва колко американци консумират пуйка. По случай телевизионната вечеря компанията пакетира 260 тона пуйки в 5000 тарелки, които да бъдат доставени. Тази идея идва от самолетните компании, които сервират пакетирана храна.

 


Пуйката се превръща в задължителната храна за празника

Пуйката е традиционното основно ястие за празничната трапеза, но интересно е, че никой не знае защо точно тази птица се свързва с традицията.

Този обичай е поставен от Бенджамин Франклин, който искал да направи животното национален символ на Америка. Той избрал птицата, защото тича бързо, хитра е, с остро зрение, а има и величествена осанка. Така постепенно пуйката се превръща в задължителната храна за празника. Прието е да се гарнира и със сос от боровинки.

Денят на благодарността: Пилигрими, ирокези и... помилвана пуйка

Парадът в Ню Йорк. Сн.: Wikipedia

Няма нищо лошо да си похапнете повечко пуйка и сладки картофки на Деня на благодарността, твърдят здравните експерти. Стига само да не продължите в същия дух и през следващия месец.

Пуешкото се усвоява по-лесно от организма и

не вреди на сърцето

Сравнено с другите меса, то е по-добър източник на протеини, съдържа по-малко мазнини и калории и е добър източник на аминокиселини.

Денят на Благодарността не минава и без боровинков сос. С него американските домакини гарнират пуйката. Известно е, че боровинките съдържат различни видове антиоксиданти, които стимулират клетките да се борят и предпазват организма от сърдечносъдови болести.

Сладките картофи и тиквата също присъстват на празничната трапеза и също са много полезни. Те са богати на витамин А и С, на бетакаротин и на калий. Освен това сладките картофи съдържат фибри, а тиквата е нискокалорична и съдържа малко мазнини.

Обичайното меню за празника включва също и орехи, известни като много здравословна храна. Те също така са и добър източник на ненаситени мазнини, които пък намаляват нивото на холестерол в организма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено