Много американци обикновено си вземат отпуск в петък за дълъг уикенд, в който да се видят с близките си. Броят на заразените от новия коронавирус в САЩ обаче рязко се е увеличил след предишни празници тази година в края на май и началото на септември. През изминалата седмица имаше един милион нови случаи на заразяване с коронавирус. Затова Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръча на жителите на Америка да не пътуват за националния празник в момент, когато пандемията от коронавирус е все още в разгара си. Така най-безопасният начин да отпразнувате Деня на благодарността тази година е у дома с членовете на вашето домакинство. Денят на благодарността се отбелязва в САЩ в четвъртия четвъртък на месец ноември. В Канада същият празник е през втория понеделник на октомври. За САЩ това не е само официален национален празник. Традицията за празнуването му събира семействата и поставя началото на празничния зимен сезон, в който са още Коледа и Нова година. Отбелязва се в САЩ

за първи път през 1621 г.
 за да им благодарят и да ги нагостят
Печена пуйка и тиквен пай на трапезата
със смес от хляб с гъби и печени кестени
 

Повече от 46 млн. пуйки се изяждат в Америка

  • Първата „телевизионна вечеря“ по случай Деня на благодарността дава началото на първите доставки на храна. Този ден е причина да се появят пакетираните ястия. През 1953 г. американска компания измерва колко американци консумират пуйка. По случай телевизионната вечеря компанията пакетира 260 т пуйки, в 5000 тарелки, които да бъдат доставени. Тази идея идва от самолетните компании, които сервират пакетирана храна.
  • Повече от 46 млн. пуйки се изяждат в Америка, което е равностойно на населението на Испания. Теглото на пуйките, отглеждани в Америка за една година, е 7 билиона тона, което се равнява на тежестта на 10 сгради като Емпайър Стейт Билдинг.
  • Седем други държави също празнуват на официалния Ден на благодарността. Това са Аржентина, Бразилия, Канада, Япония, Корея, Либерия и Швейцария.
  • Не всички президенти на САЩ обаче са споделяли благоразположението на Линкълн към Деня на благодарността. Томас Джеферсън до такава степен не е харесвал празника, че е цитиран да обявява отбелязването му за „най-идиотската идея, която съм чувал“.
  • През 1939 г. Франклин Делано Рузвелт пък е направил опит да измести деня на отбелязването му с една седмица, но с определена цел – да подтикне американците да започнат голямото коледно празнуване по-рано, за да стимулира американската икономика в годините след Голямата депресия.
  • Щатът Минесота е най-големият производител на пуйки в страната, осигурявайки 46 млн. пуйки годишно и доходоносен бизнес за над 450 ферми.
  • Традиционната пуйка не е нещо повече от легенда. В документите на Плимутската колония, по-точно в дневниците на губернатора, се съдържат точни данни за храната на заселниците. Те са яли царевица, ябълки, круши, тиква, картофи, дори ягоди. Единственото месно блюдо на празника било еленското. За пуйки нищо не се споменава, а при археологическите разкопки също не са намерени кости от животното на мястото, където се предполага, че се е състояло 4-дневното тогава тържество.
  • Пилигримите не са имали вилици, те си хапвали, като използвали лъжици и ръцете си.

50 млн. се готвят да пътуват въпреки COVID-19