Открийте ни и в

Интересно

Денят на труда: Преди 133 години борбата за условията на труд тръгва от Чикаго

публикувано

на

Борбата за по-добри условия на труд започва от Съедснените щати. Първи май е роден на площад в Чикаго през 1886 година, между улиците „Рендолф” и „Дес Плейн”.
Демонстрацията е потопена в кръв, но повече от век по-късно работниците се ползват от придобивки като 8-часовия работен ден, забраната на детския труд и платения отпуск.
На 1 май преди 133 години профсъюзите в Съединените щати провеждат национална стачка. Искат намаляване на работния ден от 12 на 8 часа.

Протестите в Чикаго са сред най-масовите. Продължават 3 дни.


На 4 май на ъгъла на “Рендолф” и “Дес Плейн”, където се е намирал пазарът “Хеймаркет”, работниците организират мирен протест, срещу полицейското насилие. Потопен е в кръв, след като бомба, хвърлена от анархисти към полицаи, убива 11 души, а над 200 са ранени.

Заради “мъчениците в Чикаго” на Втория интернационал в Париж през 1889 г. първи май е избран за Международен ден на труда.
Всеки първи май на бившия „Хеймаркет” в Чикаго се събират хора и поставят цветя на паметника посветен на жертвите.

Международният ден на труда 1 май не е официален празник в Съединените щати. Денят на труда се празнува официално всеки първи понеделник на септември. Тази година той ще бъде на 2 септември.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено