Открийте ни и в

ИЗБОРИ

Ден за размисъл преди четвъртите парламентарни избори за последните 18 месеца

Забранени са агитациите, социологическите агенции не могат да оповестяват обществени нагласи към партиите

публикувано

на

ЦИК: Със сигурност е имало купен вот

Днес е ден за размисъл в България. Съгласно Изборния кодекс (ИК) от 00:00 часа на 1 октомври до приключването на изборния ден в 20:00 часа се забранява предизборната агитация, припомня БТА.

Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели. Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната, според Изборния кодекс.

30-годишна обвинена: Принудила мъж да прави секс с нея

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява – при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в Изборния кодекс.

Собственик на половин Лондон: Как живее "най-подходящият ерген на Острова"?

Санкции

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил подлежи на санкции. Според Изборния кодекс на лице, което наруши забраната се налага глоба или имуществена санкция в размер от 1 000 до 3 000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от три хил. до 10 хил. лв.

Новият български посланик затваря консулството във Вашингтон след изборите

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от хиляда до пет хил. лв.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите се налага глоба или имуществена санкция в размер от две хил. до пет хил. лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от пет хил. до 10 хил. лв.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено