Открийте ни и в

България

Ден 100 на протеста: полицията арестува студенти

Това накара събралото се множество спонтанно да поеме към Ректората

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Минко Чернев/БТА

Велико народно въстание 5 беше обявено в 100-тния ден на протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Още докато се събираха в петък вечерта, от трибуната в Триъгълника на властта хората обявиха, че при Софийски университет има студенти, които искат да се присъединят към протеста, но полицията не ги допуска.

Сн.: Минко Чернев/БТА

Това накара събралото се множество спонтанно да поеме към Ректората. Малко по-късно студентите бяха пуснати и двете групи се събраха на бул. „Цар Освободител“ и поеха заедно към Ларгото.

За Петото Велико народно въстание са дошли и много хора от страната с автобуси, съобщи Offnews.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

BREAKING: Откриха черната кутия на разбилия се край Шабла изтребител

Очаква се тя даде информация за причината, довела до фаталния инцидент.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Черната кутия на падналия в морето край Шабла МиГ-29 е открита.

Очаква се тя даде информация за причината, довела до фаталния инцидент.

Очаквайте подробности!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Няма дърва, ако не сме на власт“: Как политически сили оказват натиск на избирателите

Областният управител на Смолян подчерта, че това не е купуване на гласове, а всяване на страх у хората

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората получават информация, че ако дадена политическа сила не е на власт, те повече няма да получават дърва. Това съобщи областния управител на Смолян Стефан Сабрутев пред NOVA.

В сряда вътрешният министър Бойко Рашков съобщи за безпрецедентен натиск върху избирателите преди вота. По време на редовното правителствено заседание са присъствали и областните управители на Бургас и Смолян. Тогава Сабрутев е потвърдил, че именно в Родопите е имало сериозен натиск за кого да се гласува. 

„Ежедневно при нас постъпват сигнали от различни краища на областта за натиск и за използване на служебно положение на различни държавни служители“, каза Сабрутев.

Бойко Рашков: Някой иска да управлява, изкривявайки волята на хората

Той даде и конкретен пример. „Държавен служител притиска и заплашва свои подчинени или ползватели на услугата, че ако дадена партия не е на власт, те няма да получат дадената услуга“, посочи областният управител.

„Знаете, че в Смолян дървата са важен фактор за отопление за зимата, особено в малките населени места. Хората обаче получават информация, че ако дадена политическа сила не е на власт, те повече няма да получават дърва. Общественото мнение се манипулира и хората са притискани по този начин“, допълни той.

Според него това обаче не е купуване на гласове, а живеещите в едно малко населено място се притесняват и ги е страх. 

Бойко Рашков: Извършва се безпрецедентен натиск върху избирателите преди вота

Той бе категоричен, че това не се случва за първи път на тези избори, това е явление през последните години на всички избори. 

По думите му случващото се доказва трудно, защото хората не искат да говорят и ги е страх, но въпреки това подават сигнали.

„Извършва се проверка по тях и когато дойде време се уведомяват и органите на реда“, посочи областният управител на Смолян.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

37 жалби срещу разширения от правителството списък „Магнитски“

Сред тях са фирми, близки до Пеевски и Божков, както и самият Илко Желязков

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

37 жалби са подадени засега във Върховния административен съд срещу решението на служебния кабинет за създаване на разширен списък на лицата, за които се отнасят санкциите по закона „Магнитски“. Това пише „Капитал“, позовавайки се на източници от съда.

Всички жалби са изпратени до Министерския съвет, който трябва да комплектова преписките с нужните документи.

Жалбите са подадени от името на търговски дружества, които попадат в тези списъци. Сред тях са притежаваната от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски „Интръст“, както и фирми, свързани с Васил Божков, като „Евробет“, „Еврофутбол“, „Нове холдинг“ и др.

Ирена Кръстева подала молба да бъде извадена от "черния списък" на Министерството на финансите

Има и една жалба и от бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол върху СРС Илко Желязков, който е един от тримата с първоначално наложени санкции.

Преди дни стана ясно, че и майката на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, е поискала да бъде извадена от списъка.

Жалбите ще се разпределят на случаен принцип измежду всички съдии на ВАС и няма да се гледат само от едно отделение. Формалният мотив за това е, че са насочени срещу акт на Министерския съвет, който не е издаден във връзка със закон, относим към разглежданите в някое от отделенията на ВАС с оглед на конкретна материалноправна разпоредба.

Още 21 лица застрашени от санкции по закона Магнитски: Сред тях и майката на Делян Пеевски

Оспореният акт е Решение №441 на Министерския съвет от 4 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на български лица. Решението предвижда създаването на работна група от представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС и НАП. Тя в спешен порядък трябва да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите на САЩ.

На база на това решение Министерството на финансите публикува разширения списък, в който освен първоначално упоменатите от финансовото министерство на САЩ хора са включени и дружествата и физическите лица, пряко свързани с тях.

Междувременно във вторник тричленен състав на ВАС остави без разглеждане една от въпросните жалби – на партията на Божков „Българско лято“. Мотивът на магистратите е, че партията няма правен интерес от оспорване на това решение, защото то не й пречело да участва на предстоящите избори, за които е регистрирана. Правният интерес е абсолютна процесуална предпоставка за допускане на жалбата до разглеждане, а в момента решението на Министерския съвет не е създало преки административни последици за партия „Българско лято“, се казва в определението на съда. Това може да стане, ако въз основа на решението на МС бъдат извършени други действия на администрацията, които засягат партията: „Всички последващи правни и фактически действия на администрацията въз основа на оспореното решение на МС по отношение на политическата партия следва да бъдат обективирани в съответен акт, който едва тогава ще може

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Романтичната комедия „Завръщане“ на Ники Илиев вече достъпна онлайн по цял свят

„Завръщане“ е включен в каталога на новата онлайн платформа Neterra TV+ и може да се закупи без абонамент

Затвори