Открийте ни и в

Вашите пари

Депозитите в американските банки намаляха с рекордните $370 млрд.

Как действията на Фед за успокояване на инфлацията ще се отразят на банковата система

публикувано

на

Депозитите в американските банки намаляха с рекордните $370 млрд.
Сн.: ЕРА/БГНЕС

Обемът на депозитите в американските банки е намалял с рекордните 370 милиарда долара през второто тримесечие на 2022 година, което е първият спад от 2018 г. насам, пишe Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl.

Общата сума на вложенията е паднала до 19 563 трилиона долара към 30 юни, спрямо 19 932 трилиона долара през март, съобщи Федералната корпорация за гарантиране на депозитите.

Отливът през тримесечието обаче не е проблем за банките, които съхраняват повече депозити, отколкото искат.

Призрачни села в България: Област Габрово „шампион“

Обемът на вложенията в банковата система обикновено остава относително стабилен, но набъбна с около 5 трилиона долара по време на пандемията от COVID-19 през последните две години.

Сега

серия от увеличения на лихвените проценти

на Федералния резерв отнема част от тези пари от системата, отчасти чрез намаляване на търсенето на заеми и увеличаване на търсенето на държавни облигации.

Когато Фед започна да увеличава референтния си лихвен процент тази година, банките очакваха и искаха някои клиенти да преместят парите си на места, предлагащи по-високи лихвени плащания, като държавни облигации. Още през април много анализатори се присмиваха на идеята, че банковите депозити може да намалеят тази година. Но темпът на повишаване на лихвите от Фед е по-бърз от очакваното и ефектът върху вложенията стана по-изразен.

Намаляването на обема на депозитите подхранва и дебат за това как действията на Фед за затягане на паричното предлагане и забавяне на темпа на инфлацията ще се отразят на банковата система, наводнена от ликвидност.

Програмите за стимулиране на икономиката по време на пандемията почти утроиха размера на резервите, които търговските банки държат във Фед. Сега Централната банка иcкa дa нaмaли тeзи peзepви кaтo чacт oт ycилиятa си зa

извeждaнe нa пapи

oт финaнcoвaтa cиcтeмa, нo caмo дo някaквo нивo с неизвестен paзмep, което е нeoбxoдимo зa пoддъpжaнe нa ликвиднocттa и фyнкциoниpaнeтo нa пaзapитe.

България приема еврото и… Ще има ли инфлация? Ще се стопят ли спестяванията?

Някои анализатори очакват спадът на клиентските депозити да стимулира банките да държат по-малко резерви във Фед. От това колко бързо ще подейства мярката, ще зависи кога ще спре затягането.

Въпреки отлива на депозити, американските банки отчетоха

64,4 милиарда долара печалби

през второто тримесечие на 2022 г., тъй като по-високият нетен доход от лихви компенсира нарастващите резерви за защита срещу загуби по заеми, съобщи Федералната корпорация за гарантиране на депозитите. Печалбите на банките обаче са намалели с 8,5% спрямо предходната година, движени основно от по-големите банки, които увеличават разходите си за провизии за потенциални загуби в лицето на нарастващата икономическа несигурност.

„Банковата индустрия продължава да е изправена пред значителни рискове от спад. Тези рискове включват ефектите от високата инфлация, бързо нарастващите пазарни лихвени проценти и продължаващата геополитическа несигурност“, каза в изявление изпълняващият длъжността председател на FDIC Мартин Грюнберг. „Взети заедно, тези рискове могат да намалят рентабилността, да отслабят кредитното качество и капитала и да ограничат растежа на заемите през следващите тримесечия.“

Тримесечният ръст на печалбите дойде с повишаване на лихвите и банките увеличиха своите кредитни баланси. И FDIC каза, че ръстът на разходите за провизии се движи основно от банки с над 250 милиарда долара активи.

Докато редица фактори повишиха несигурността за банките, FDIC съобщи, че процентът на нетекущите заеми – заеми с просрочие от 90 дни или повече – е спаднал до 0,75%, най-ниското ниво, наблюдавано от 2006 г.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено