Открийте ни и в

България

Депозитите на фирми и граждани гонят 100 млрд. лв.

Кредитие на домакинствата се увеличават с 10.8%

публикувано

на

В края на юли депозитите на неправителствения сектор са 98.222 млрд. лв. (76.5% от БВП), като годишното им увеличение е 11.8%, съобщава БНБ, предаде БТА.

Депозитите на нефинансовите предприятия са 30.601 млрд. лв. (23.8 на сто от БВП) в края на юли 2021 година. В сравнение със същия месец на 2020 г. те се увеличават с 15.2%. Депозитите на финансовите предприятия намаляват с 2.5 на сто на годишна база и в края на юли достигат 3.717 млрд. лв. (2.9 на сто от БВП).

Депозитите на домакинствата са 63.904 млрд. лв. (49.8 на сто от БВП) като се се увеличават на годишна база с 11.2 на сто.

В края на юли 2021 г. кредитите за неправителствения сектор са 68.065 млрд. лв. (53 на сто от БВП) и на годишна база се увеличават със 7.2 на сто.

Кредитите за нефинансовите предприятия нарастват с 4.6% на годишна база и в края на юли достигат 35.938 млрд. лв. (28% от БВП).

Кредитите за домакинствата са 27.438 млрд. лв. (21.4% от БВП) в края на юли 2021 година. Спрямо същия месец на 2020 г. те се увеличават с 10.8 на сто. В края на юли жилищните кредити са 13.125 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 15.1 на сто. Потребителските кредити възлизат на 12.746 млрд. лв. и се увеличават с 9.3 на сто спрямо юли 2020 г.

Кредитите за работодатели и самонаети лица се понижават с 1.2% на годишна база през юли и в края на месеца са 389.2 млн. лв. Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 4.689 млрд. лв. (3.7%  от БВП). В сравнение с юли 2020 г. те се увеличават със 7.2%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

България подкрепи идеята за създаване на наша партия в РС Македония

Инициативата е на българи, живеещи в западната ни съседка

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Подкрепа от служебното правителство към идеята за създаване на партия в Северна Македония, която да защитава интересите на българите в западната ни съседка. Външният министър Светлан Стоев заяви днес, че създаването на такава партия е „правилният път, по който българите в Северна Македония трябва да защитават своите права“.

Светлан Стоев посочи, че създаването на партия на българите в Северна Македония е право, което е записано в конституцията на западната ни съседка.

„Смятам, че това е правилният път, по който те трябва да защитават, заедно и с българската държава своите права, вие знаете, че дебългаризацията в последните 50 години е тенденция, била в бивша югославска република Македония, република Северна Македония, и смятам, че това е единствения, правилния път, за да могат те да постигнат това, което заслужават като държавнотворчески народ в конституцията на Република Северна Македония”, заяви външният министър Светлан Стоев.

Идеята за създаването на партията е на българи в Северна Македония. Според Виктор Стоянов от Фондация Македония, много от тях криели своята етническа принадлежност от страх да не си създадат проблеми.

„Това е единствения път, по който българите в Северна Македония могат да извоюват своята свобода, да бъдат равни с другите народи в Северна Македония”, твърди Виктор Стоянов, Фондация „Македония“.

Виктор Стоянов очаква властите и политическият елит в Северна Македония да реагират остро на създаването на партия на българите. „Българите да влязат в устава на държавата, и българите да бъдат един държавнотворен народ, какъвто заслужават да бъдат и какъвто са, и по исторически причини и обективни причини днес”.

Такава организация, обаче, според Стоянов, би се радвала на подкрепата на обществото в Северна Македония.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

В „Пирогов“ са останали само 2 свободни легла за болни от COVID-19

В здравното заведение се лекуват 207 пациенти с коронавирусна инфекция

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

В УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ са настанени за лечение 207 пациенти с коронавирусна инфекция. Ситуацията е много динамична и към момента болницата разполага само с 2 свободни легла за COVID-19 болни, като тези легла са без постоянен достъп до кислород.

За тях е направена необходимата организация и са инсталирани кислородни бутилки.

Това съобщават от пресцентъра на здравното заведение.

Всяка шеста проба за COVID - положителна, нови 262 души постъпиха в болница

Разходът на кислород на болницата е близо 9 тона на едно денонощие, което е почти осем пъти повече от обичайното потребление. Всички пациенти, които са настанени в обособените COVID отделения на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, са потърсили помощ в тежко състояние, посочват още от болницата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Случаят „Николай Малинов“: Русофилът, обвинен в шпионаж, е кандидат за президент

Малинов е с обвинение в шпионаж

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Нова телевизия

Президентската битка ще се води на много фронтове. Един от тях – гласовете на русофилите у нас.

Като кандидат за президент влиза председателят на национално сдружение „Русофили“ Николай Малинов.

Той е издигнат от сравнително младата партия с името „Русофили за възражздане на отечеството“. Много интересен детайл – Малинов е с обвинение в шпионаж, а делото му започва след 10 дни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА