Открийте ни и в

България

КЕВР: Няма да има рязко повишаване на цената на парното и тока

Нямаме чисто български проблем – енергетиката се промяна в целия свят, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС

публикувано

на

Сн.: БТА

Депутатите изслушаха в Народното събрание председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране за исканото поскъпване на електрическата и топлинна енергия и за бизнес плановете на ВиК операторите за следващите няколко години.

Няма да позволим рязко повишаване на цената на природния газ, нито на електроенергията и топлоенергията, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му българските граждани могат да са спокойни, че интересите им ще бъдат защитени. 

Той подчерта, че КЕВР извършва регулаторна дейност в няколко ключови за страната сектори – електроенергетика, топлоенергетика, природен газ и ВиК услуги.

“Миналата година средното повишение, което топлофикациите в страната поискаха, беше 41%. Средното повишение на цената на ел. енергията, произведена по високоефективен начин, беше 25%. Комисията отхвърли всички тези искания на топлофикационните дружества”, обясни още Иванов.

Председателят на “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова посочи, че са поискали днешното изслушване на КЕВР заради огромната тревога и притеснение и у българските граждани, от предстоящото увеличение на парното и на тока. Тя отбеляза, че най-високото увеличение, което е поискано, е в размер на 138% за “Топлофикация”-Габрово. 

Законът за ВиК услугите отиде в кръглото кошче на Петя Аврамова (министър на регионалното развитие и благоустройство – б.р.), каза депутатът от БСП Манол Генов.  

Според него с решение на Народното събрание бяха задължени Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Министерски съвет да внесат Закон за ВиК услугите. “В началото, когато започна да се работи този закон, г-н Нанков (Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство – б.р.) беше министър, имаше търсене на политически консенсус, имаше диалог, обмяна на мнения, след което започна мъчението, когато г-н Нанков се оттегли”, коментира Генов.

Драгомир Стойнев от левицата смята, че трябва да се говори за енергийната бедност и да намерим решение веднъж завинаги на този проблем.

“Енергетиката се променя в целия свят, въглищните централи и мините за добив на въглища, ще изпитват все по-големи затруднения. Ние трябва да направим така, че допълнително да модернизираме нашата енергетика”, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Рамадан Аталай от ДПС смята, че ако не се започне веднага в енергетиката с революционни решения, ако не се направят революционни действия в икономиката, ако следващото правителство не започне с енергетиката, ако няма енергия за промяна за реформи в енергетиката, тя ще остане в окаяно състояние.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА