Открийте ни и в

България

Окончателно: 100% машинно гласуване на следващите избори

Машинен вот ще има в 9398 секции в страната

публикувано

на

Сн.: БТА

Изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, решиха народните представители, които приеха на второ четене текстове от Изборния кодекс.

Със 115 “за”, 73 “против” и 32 “въздържали се” предложението бе прието.

Машинен вот ще има в 9398 секции в страната. Хартиени бюлетини също ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

Депутатите решиха: 100% машинно гласуване на изборите

“Не трябва да има само машинно гласуване. Само 27% от българите са гласували машинно на последните избори, а 73% са упражнили правото си на вот с хартиена бюлетина”, заяви депутатът от ГЕРБ – СДС Цвета Караянчева.

Според нея това означава, че ще има избиратели, които няма да могат да упражнят правото си на глас. “На президента му трябваха близо 5 минути да се ориентира как да гласува с машината”, допълни тя.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че при блокиране на машина за гласуване, ще бъдат виновни БСП и президентът, защото ЦИК и служебното правителство са техни.

Той се обърна към Караянчева и я попита защо се опитва да обяснява какви са трудностите.

“ЦИК е техен, служебното правителство е тяхно, президентът е техен, така че по-добре да им бяхте пожелали успех”, заяви още Тома Биков.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че те ще подкрепят това гласуване, но каза, че трябва да има и хартиени бюлетини.

Зам.-председателят на БСП Георги Свиленски заяви, че ГЕРБ могат да спечелят избори само с хартиено гласуване, защото въведат ли се машини не може да се печелят избори.

“Кратко поживя вашата идея да има машинно и хартиено гласуване едновременно. Взех репликата да ви разкажа за тази секция, в която от 800 избиратели 780 участват в гласуването. От тези 780 – 730 гласуват за ГЕРБ, а от тези 730 – 728 на хартия и двама на машина. Нали ви е ясно защо искате хартиеното гласуване”, попита Свиленски.

Цвета Караянчева му отговори, че изборите, които ГЕРБ е организирала, са били организирани добре и са признати за честни.

Не е честно да говорите за дигитализация и 10 години да не въведете машинно и електронно гласуване, щом досега не сте го направили и след това няма да го направите, заяви Мартин Димитров от “Демократична България”.

Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън” каза, че ще подкрепи машинното гласуване.

Хамид Хамид от ДСП категорично заяви, че предстоящите избори не могат да се проведат със същите машини.

Той поиска да се премихме декларацията, която трябва да се попише при невъзможност да гласува на машина.

Или трябва да има 100% машинно гласуване, или нищо не се прави, заяви зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено