След 10-часови разисквания съдебните заседатели по делото за смъртта на Джордж Флойд стигнаха до единодушно решение: Дерек Шовин е виновен по всичките три обвинения. Бившият полицай от Минесота може да получи наказание от 40 години затвор.

Присъдата бе прочетена в присъствието в съдебната зала на брата на Джордж Флойд.

Съдебното жури, състоящо се от 5 мъже и 7 жени проведе разисквания на фактите и показанията по делото в понеделник и вторник и взе решението за присъдата. Членовете на журито бяха държани отделени по време на обмислянето на решението, за де не им се влияе, а цялата общественост в САЩ следи събитията с изключителен интерес, тъй като огромно множество американски граждани виждат в процеса тест за функционалността на системата, особено в условията на политическа поляризация и расови вълнения.

След прочитането на присъдата осъденият бивш полицай бе отведен с белезници и ще остане под стража, докато очаква определянето на размера на присъдата си. Вероятно това ще стане около 8 седмици.

 

45-годишният полицай Дерек Тогава, при опит за арест, той стоя с коляно на врата на проснатия по очи Флойд над 9 минути, след което задържаният издъхна. Журито трябваше да установи има ли вина Шовин за неговата смърт.Шовин пледира невинен по трите обвинения.

Всяко от тях изискваше обвинителите да докажат, че действията на бившия вече полицай от Минеаполис на са били обективно оправдани и са били важна причина за смъртта на Флойд. Трите обвинения се различават предимно в интерпретацията си на намерението и нагласата на Шовин по време на задържането на Флойд.

Защитата пък се стремеше да докаже, че Шовин не е направил нещо повече от това, за което е бил обучаван и че той и колегите му са действали под много голямо напрежение в условията на осезаема враждебност от страна на нарастващия брой събиращи се наблюдатели.

По време на процеса бяха изслушани 45 свидетели, повечето от които дадоха показания, които изглеждаха подкрепящи тезата на обвинението, но преди оттеглянето на журито съдът инструктира заседателите да не се водят от емоционални пристрастия и да преценяват предоставените материали обективно.

Президентът Байдън днес също взе отношение по предстоящото издаване на решението на журито, като каза, че се надява то да е правилното. Той подчерта изрично, че се позволява да се изкаже едва когато журито е изолирано за обсъждане на материалите по делото, за да не се влияят членовете му.

След решението обаче той, заедно с вицепрезидентът Камала Харис, направи изявление от Белия дом, че е изминал един исторически ден, в който сме станали свидетели на още една победа на справедливостта.

Присъдата срещу Шовин бе неочаквана за мнозина с оглед на редките присъди в САЩ срещу полицаи по повод на смъртни случаи при задържане. Смъртта на Флойд обаче отприщи вълна от масови протести и расово напрежение и бе очевидно, че процесът ще се следи с особено внимание.

В редица градове на САЩ новината за решението на съдебното жури предизвика празнуване в средите на активистите срещу расизма, които виждат в нея знак за напредък към расова справедливост в страната.