Открийте ни и в

Българи в чужбина

Десетки ученици от нашенско неделно училище в Атина са се върнали в България

Училището е сред малкото неделни зад граница, които организират и лятна занималня за своите възпитаници

публикувано

на

Десетки ученици от нашенско неделно училище в Атина са се върнали в България

“Близо 45 от нашите възпитаници се върнаха да учат в България и много от тях вече са завършили и се реализират”. Това заяви за вестник „Аз-буки“ училищният ръководител Мими Ничева от Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина.

БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ е най-старото българско училище в Гърция, основано през 2004 г. Започва с организирането на неделни курсове по български език. След това в него започват да се изучават и литература, история и география на България по програми, одобрени от МОН. Първоначално го посещават шест деца. През 2009 г. се основава Културно-просветното дружество „Будители“, чиято основна цел е да подпомага работата на училището.

Учебната 2021/2022 г. училището завършват 216 ученици, за чието обучение се грижат 7 учители. Има и двама души, които водят заниманията по български народни танци и фолклор. Школото се помещава в апартамент с площ около 200 кв. м. Заради пандемията около 30% от родителите се притесняват да пускат децата да учат присъствено и те го правят дистанционно, което отлага нуждата от търсене на по-голяма сграда. Най-много са малките деца в предучилищните групи и в начален етап, пише БТА.

Предстои коледен български събор в Англия

Училището е сред малкото неделни зад граница, които организират и лятна занималня за своите възпитаници през юни. В нея се редуват учебни и творчески занимания, както и спортни игри или забавления в близкия парк.

Сред най-големите постижения на училището е издаденият през 2020 г. в навечерието на 24 май сборник с преводи на българска поезия на гръцки език по повод 140 години гръцко-български дипломатически отношения. Целта е чрез книгата гръцките приятели на училището да се запознаят с част от българската поезия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено