Не сме се опитвали да подхлъзнем управляващите с мораториума. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите й тяхното предложение е решавало темата с цената на тока, парното и водата. В четвъртък депутатите „ремонтираха“ приетите в сряда текстове.

„Към този момент нямахме идея МС какви решения ще вземе за в бъдеще, за да стопира шоковото поскъпване от 1 януари за битовите потребители. Това решение заместваше едно решение за временна комисия, която да анализира всички проблеми в сектор енергетика“, каза Атанасова.

Новият мораториум: Замразяват цените на тока и парното до края на март

Според депутата мораториумът е единственото възможно към момента решение. „Правителството не може да се меси в дейността на независимия регулатор, както и Народното събрание. Вчера ние предложихме едно добро решение и то беше подкрепено със 186 гласа в пленарната зала“, коментира тя.

Атанасова посочи, че преди днешните поправки, потребителите щели да плащат на по-ниски цени.

„Те препотвърдиха своето решение от вчера, въпреки че имаше известен „ремонт“ на мораториума с две изключения. Едното – цените няма да са нива от 1 януари, по-ниските цени, а на нива от днес. Второто – това решение е съобразено с конкретен срок, до края на месец март 2022 г“, обясни Атанасова.

Хаос: Какво ще стане с цените на тока и парното в България? (ОБЗОР)

Тя каза още, че днес са били направени две конструктивни предложения от ГЕРБ, които са били отхвърлени. Според нея не е обърнато внимание на бизнес потребителите. Тя отрече твърденията, че ГЕРБ имат връзка и са лобирали за ВЕИ бизнеса. „С това, че днес предложихме подобни рестриктивни мерки категорично означава, че не сме обвързани с такъв тип бизнес и искаме еднакви правила за всички“, посочи Атанасова.

Относно изискването за зелен сертификат за парламента, Атанасова каза, че трябва да важат еднакви правила за всички: „Повече от седмица ние демонстрираме, че депутатите са една богоизбрана част от обществото и за там нищо не важи. Работим 240 души в една зала, плюс журналисти и администрация. Абсолютно несериозно е“.