Открийте ни и в

Български истории

Деси Панчева – една българка на шамански ритуал в Мексико (СНИМКИ)

Дизайнерката и модел смело скача от суетата на модните подиуми и фотосесии в уединението на ашрама

публикувано

на

БОРЯНА АНТИМОВА

„Моят живот е малко като в легендата за Сизиф, който бута камъка нагоре към върха, а когато стигне, камъкът пада и започваш отначало – смее се Деси. – Затваряш един цикъл и започваш нов.“ Тя бърбори весело, чак да не повярва човек, че е в епицентъра на епидемията с коронавируса – Милано. Продължава да работи здраво в поразения град в един шоурум, където отговаря за продажбите на модната марка. Разликата е, че води разговорите чрез видеовръзка, а не на живо.

„Коронавирусът ни удари по време на модните седмици, бяха отложени куп изложения. Беше точно като „Апокалипсис сега“ – улиците и супермаркетите празни – сподели пред BG VOICE дамата. – В Италия всичко се преувеличава, тук емоциите са на ента степен, някой каже нещо – и става голямата драма. Дали съм стресната? Ама няма защо да се стряскам. Вируси колкото щеш, защо човек трябва да се паникьосва. Просто хората трябва да започнат да мислят със сърцето си. И да не си създаваме сами филм в главата…“

Десислава Панчева е абсолютно нетипичен, интересен, интелигентен, ерудиран и духовно извисен модел. С лекота „скача“ от света на

най-голямата суета – модните подиуми –

в мистиката и духовното – ашрами, шамански ритуали. Кръстосва света от София до Милано, Южна Африка и Изтока.

Подчертава, че моделството не е основната й стихия, макар че се е снимала за какво ли не – корици, телевизионни и печатни реклами, и е представяла най-известните модни марки, и то в световната столица на модата – Милано. Развивала се е в различни области – мода, дизайн, фотография, реклама… Авантюристката по душа със своя философия съчетава работата с онези пътешествия за душата, в които търсиш себе си.

Родена е в Плевен и винаги се прибира в родния град с удоволствие. Като малка израства в аптеката на майка си и си мисли, че един ден ще стане като нея. Креативността обаче я тегли към техникума по облекло, който завършва с профил мода. Когато е на 14 години, я канят на курсове за модели, на които фотографът Антоан Божинов й предлага да снима календар и каталог. След завършването се колебае известно време – фармация или дизайн. Малко не й достига балът за фармация, но надделява креативният импулс. Рисуването й се удава, обича да създава нещо, освен това е племенница на известната дизайнерка Светла Димитрова от „Ариес Уникат“, дядо й е архитект.

Междувременно след една виртуална среща с българин, живеещ в Милано, Деси се влюбва, а той я нахъсва да не похабява таланта си. Учи ускорено италиански и заминава. Приета е в легендарния „Политехнико ди Милано“ с профил мода. Там изучава модата като цяло, като се започне от проучване на пазара, през целия продуктов процес до прототипа, лансирането на продукта на пазара заедно с опаковка, реклама, компютърна графика… Идва от дом, в който духовността е издигната в култ, а на живота се гледа от една друга перспектива – четат се приказки в стил Николай Рьорих, говори се за Карлос Кастанеда…

В Милано още на третия месец от една модна агенция

я спират на улицата

Ходи по изложения, ревюта, снимки, но само във времето, свободно от лекции. Когато е на 25 години, случайността я среща с представители на една от най-престижните модни агенции в Милано – „Мейджър Моделс“. „Беше си чист късмет, защото да влезеш в такава агенция, и то в Меката на модата Милано, трябва да имаш вече изградено портфолио и някой да се застъпи за теб“, казва Деси.

Вторият й чист късмет е, че стажува и остава на работа в шоурума на една от най-известните и с традиции модни къщи – „Мила Шон“, създадена през 50-те години. Мила Шон работи със Салвадор Дали и Баленсиага и е наречена „жената със стил“, а голяма част от дрехите са от кутюр. В това царство на стила Деси в началото е „момичето за всичко“ – връзки с обществеността, помощник и асистент по време на продажната кампания. Днес продължава да работи там като консултант в продажната кампания, която за всички модни къщи трае 3 месеца през зимата и 3 през лятото. „Най-важното е да направиш психологически профил на човека срещу теб и да го спечелиш като клиент, а не просто да му продадеш дрехата“, казва Деси.

Паралелно тя участва в ревюта и се снима като модел – занимание, което никога не е било приоритет за нея.

Работила е за Вивиан Уестууд

 Джанфранко Фере, Живанши, Ескада, правила е проекти за Етро, Ферагамо, Борсалино. И днес продължава да се снима за много корици на модни списания, да участва в ревюта, презентации, предимно в телевизионни реклами. Участвала е в рекламните кампании на най-известните марки продукти за коса като „Вела“ и „Шварцкопф“, наскоро е снимала реклама за „Найк“. „Като част от една реклама, искам да бъда бялото платно на картината, да позволя на някого чрез мен да изрази себе си – казва красавицата. – За мен обаче по-добрият вариант беше да остана в шоурума, защото беше по-перспективно, можех да приложа наученото в „Политехнико“.

Първото й пътешествие е до Южна Африка за снимки на интернационалната кампания за бирата „Перони Настро Адзуро“. И така вече 10 години се завръща отново и отново в Южна Африка през зимата. Изминала е с приятели част от поклонническия път Камино ди Сантяго, била е няколко месеца в Индия, където е снимала пищни реклами в стил Боливуд, живяла е и 7 месеца в Китай. „Там снимах за сп. „Харпърс Базар“, работех за Живанши, страшно много пътувах в провинции като Сиан, Ченду“, разказва дамата.

„Миналата година точно по това време приключих работата си в Милано и заминах за остров Бали – казва Деси. – Останах впечатлена от самото място, от енергията, от усмивките и позитивизма на хората. Бях там 2 седмици с един индийски баба, с когото се запознах предната година в Мексико.“ Обяснява, че баба е духовен водач с издигната духовна енергия.

После през май осъществява и друга своя мечта – фестивалът „Африка бърн“, разновидност на световноизвестния „Бърнинг Мен“. Провежда се между Намибия и Канка Кару в южноафриканската пустиня Кару. „Уникално преживяване и огромно предизвикателство, което не е за всеки, защото трябва да се пребориш със себе си – казва дамата. – Трябва да си донесеш всичко със себе си – храна, вода, душ, да си построиш лагера… И да живееш при контрастни температури, денем около 50 градуса, вечер супер студено,

сред скорпиони и паяци

Но беше важно за мен, неслучайно Исус, Мойсей и Мохамед преминават през пустинята. Тя е като метафора за мен по пътя на един човек към просветлението.“

Непоправимата авантюристка се набутва и на… шамански ритуал в Мексико. Там все още се провеждат много шамански церемонии и техники. Използват се природни лекарства – кактуси, билки. Тя самата е била на церемония с какао. В него има много стимуланти, които помагат на човек да навлезе навътре в себе си. Церемонията, на която присъства, е в едно село на маите, тяхната култура е все още жива.

„Уникално е да видиш как тези хора са толкова свързани с природата около тях, че дори приличат на някакви горски духове. За мен всичко там беше сюрреалистично“, споделя дамата. Когато човек приема прекалено голяма доза серотонин, извлечен от зърната на какаото, отваря сърцето си и се чувства по-щастлив. Правят се церемонии с кактуса пейоте и с още една билка, които съдържат веществото DMT. Има го в организма на човека и в някои животни и растения, близко е по състав до серотонина. Но в хиндуизма например това е веществото, което помага да ти просветне, да прогледнеш.

От ноември миналата година до януари е в Гоа, където изкарва опресняващ курс за преподавател по йога, и отива град Уджейн, в ашрама на Свами Наранан – свят човек, лечител с аюрведа. Казва, че картината в ашрама не се различава много от тази във филма „Яж, моли се и обичай“. Хората там

медитират с часове сутрин

и вечер, идеята е всеки да помага на всеки. Присъства и на 3-месечния йога ритрийт – начин човек да се оттегли за известно време от забързаното ежедневие, да си осигури пълноценна почивка и да обърне внимание на себе си и своето вътрешно „Аз“.

Как един моден дизайнер и модел се примирява с примитивната обстановка на ашрама и отричането от всякаква суета в облеклото? „Аз обичам много да си правя дрехи от шалове, при това доста разголени, и в ашрама чух много намеци, че съм прекалено секси за това духовно място“, залива се в смях Деси.

В последните месеци основното й желание е да помага на хората. „Преподавам йога, разговарям с много жени, помагайки им да открият светлината вътре в себе си. Да разберат, че нямат нужда някой мъж да им каже какви са. Жените в днешно време не знаят как да бъдат жени. Помагам им да започнат да вярват в себе си – от центъра на коронаистерията Деси отново се залива във весел смях. – Е, всички сме малко на стенд бай, но животът трябва да продължи.“

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Протестиращи вандали разбиха BG Bistro във Вегас и наша пицария в Сейнт Луис (СНИМКИ)

публикувано

на

Виж цялата статия

Вандали, използващи протестите след смъртта на Джордж Флойд по време на арест, разбиха два български ресторанта – BG Bistro в Лас Вегас и пицария на българин в Сейнт Луис, Мисури.

Малко след като BG Bistro отваря в четвъртък, вандали започват да мятат столове по високите над 3 метра прозорци.

„Няколко човека са започнали да трошат, със железните столове от градината ни, които са отпред. Взели са ги и са започнали да ги хвърлят по прозорците. Всичко е започнало от банката, която е на нашата плаза.“, разказва собственикът на BG Bistro Румен Стефанов. По това време той не е там, но в офиса е неговата съпруга и тяхното бебе.

„Не мога да разбера какво искат от нас – нито продават маратонки, нито ролекси.“, чуди се Румен.

Вандалите обаче не са очаквали реакцията на българските мъже.

„Двама от нашите клиенти са подгонили тези хора, хванал единия. Междувременно момичетата са се обадили на полицията и те се появили до 4 минути и са го арестували. Но другите за съжаление са избягали.“, разказва Стефан. Той е твърдо решен да търси правата си по съдебен път.

Инцидентът идва след като заведението три месеца работеше само с доставки заради ограниченията от епидемията с COVID-19.

„Добре, че не сме били много заети в този час, че ако тези стъкла паднат върху хората, щеше да стане голяма беля.“, казва Румен.

BG Bistro  има вечерна охрана, но никой не е очаквал, че вандалите ще посегнат на бизнеса им през деня.

„Искам това да е предупреждение към всички българи с бизнеси, да си ги пазят и да внимават.“, казва Румен.

Във вторник през нощта, 2 юни, пък протестиращи чупят прозорците на пицарията на Пламен Пенчев в Сейнт Луис, Мусури. Заведението е част от веригата Little Ceasars.

„Първо се опитали да счупят големите витрини, но не са успели. Тогава явно решават да счупят прозореца на вратата и влизат през него.“, казва Пламен.

По-рано вечерта той гледа на живо във Facebook как мародерите трошат и грабят други магазини на плацата където се намира ресторанта му, който работи основно с доставка и to go.

„Взели са  един кашон чушки и може би един кашон със сос за пица, коли и фанти.“,  казва Пламен. Вандалите обърнали витрини, потрошили техника.

Сега за Пламен предстоят разправии със застрахователни компании и плащането на  deductable, което ще е изпитание в условията на пандемия и ограничения за ресторантите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Ранената BG полицайка Петя: Излизаш с мисълта, че може да не се прибереш (ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Дестки полицаи са ранени при протестите в Съединените щати през последната седмица. По неофициална информация на Българо-американската полицейска асоциация трима български служители не реда са били ранени при сблъсъци с протестиращите.

Сред ранените е и Петя Балабурова, която от две години работи в полицейското управление в Сан Хосе, Калифорния. Миналият петък, както хиляди други полицаи, отива да охранява протестите.

„Хората мятаха бутилки, камъни, каквото намериха и една бутилка ме удари в левия крак, не ме поряза, но се получи лек, подкожен кръвоизлив.“, разказва Петя. Тя се разминава леко, но един от колегите й е в безсъзнание.

„На втория ден ми беше малко по-притеснено, защото виждаш хората колко са ядосани и колко ги е страх и тях и виждаш какво се случва в другите части на страната.“, казва Петя.

Протестите в над 20 града на САЩ избухнаха след смъртта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис.

„По никакъв начин не мога да се съглася с тази постъпка като полицай. Аз съм се заклела да помагам на хората.“, категорична е Петя и съжалява, че сега тя и колегите й трябва да носят отговорност за случилото се в Минеаполис.

В София Петя тренира 8 години спортна стрелба и завършва Националната спортна акамедия. Ето защо тя казва, че да стане полицай е нещо естествено.

Раната на Петя може и да е лека, но показва риска, на който хиляди полицаи се подлагат всеки ден по време на протестите.

„Излизаш готов обаче в същото време излизаш с мисълта, че може да не се прибереш или може да се прибереш с половин крак или половин ръка, не напълно цял. Това мисля, че е по-лошо за семейството ти, за мъжа ти, за съпругата ти, отколкото за самия тебе.“, казва Петя.

От Масачузетс до Хавай – български полицаи в служба на реда (ВИДЕО)
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Как и кога ще отворят българските детски градини в Чикаго

публикувано

на

Виж цялата статия

Карантината изправи на нокти българските родители в Чикаго, тъй като децата си стояха вкъщи и трябваше да учат дистанционно. Ето как две български детски градини ще отворят при постепенното отваряне на щата.

 „Малка детска академия“ на Живка Петрова

която се намира в предградието Елк Гроув Вилидж, попада в категорията домашна детска градина за малки групи. Губернаторът на Илинойс даде право на такива градини да работят по време на пандемията, ако осигуряват грижа за не повече от 6 деца. Те бяха освободени от лиценз, но трябваше да спазват строги санитарни мерки.

„Радваме се, че успяхме да помогнем на семейства на българи, работещи на жизненоважни позиции като продавачи в магазини и собственици на бизнеси“, споделя Петрова. „Благодарим на родителите за подкрепата да спазват часовете за оставяне и взимане на децата, както и да ни уведомяват, ако събират децата си в по-големи семейни групи, за да имаме предвид, че са имали по-широки контакти“, допълва тя.

„От понеделник (1 юни – бел.ред.) имаме право да работим с пълната бройка деца, за която сме лицензирани по принцип. Тъй като досега не сме спирали да функционираме и всичко е преминало безопасно, властите в Илинойс ни дават право да отворим отново с нормалния ни капацитет“, обяснява Петрова.

В градината са въведени по-строги мерки за дезинфекция на твърдите повърхности и играчките, за миене на ръцете на децата (на почти всеки 30 минути), за мерене на температурата, за по-честа смяна на кърпите за бърсане.

Децата са на разстояние едно от друго

и са длъжни да измиват ръцете си още с влизането. Наблюдават се да не разменят играчки помежду си. При спането леглата също са на разстояние, както се изисква. „Всичко свързано с хигиената е както преди, само че утроено“, каза Петрова.

От юни децата в „Малка детска академия“ ще трябва да идват с маски. Когато са извън детската градина и има възможност за спазване на социална дистанция, няма да носят такива. В градината също ще има маски, които да се ползват при нужда от децата и родителите, а персоналът ще трябва да носи предпазните средства винаги.

Детска градина „Малка детска академия“ в Елк Гроув Вилидж.

„През този период на строга карантина предлагахме домашно приготвена храна, за да ограничим контактите с хора отвън. Но по принцип имаме две български фирми, от които поръчваме прясно приготвена храна, и сега ще продължим да работим с тях“, обяснява Петрова.

Скоро се очаква да има летни програми за деца и в „Малко българско училище“ в предградието Дес Плейнс, ръководено също от Петрова. Там също ще се спазват всички изисквания от щата и местата за децата ще бъдат по-малко.

Детските градини от типа център трябваше да затворят, ако нямат лиценз за това, че се грижат за деца на основни работници (essential workers). Тъй като сред родителите на малчуганите в

детска градина „Синьото мече“

 няма essential workers, заведението затвори с обявяването на карантината в Илинойс. „Всички 70 деца искат да се връщат вече и ние нямаме търпение да ги видим отново. Много ни липсват всички“, каза директорката Росица Дамянова.

У настоятелството на църквата в Дес Плейнс, в която се помещава градината, е имало голямо притеснение как и за кого ще се отвори сградата. Дамянова обаче е показала, че за нея и колегите й най-важното е всички да са здрави и има начини за връщане към работа. Също така за момента в Илинойс нещата се развиват добре и статистиката сочи намаление на заболелите и починалите от коронавирус и от църковното настоятелство са дали разрешение за отваряне на градината, като тя ще бъде на горния етаж, а долният остава за църквата.

За да заработи градината „Синьото мече“, тя трябва да получи изрично разрешение от специалиста от департамента по обществено здраве, отговарящ за заведението. „Изготвили сме детайлен план, както се изисква, и сме го изпратили. Обучението ни ще бъде почти изцяло навън, ще мерим температурата, ще караме децата да си мият ръцете при влизане и също през деня. Ще дезинфекцираме много по-често. Учителите ще носят маски. Пространството вън е голямо и позволява за отделяне на групи. Нашите стаи също са големи и имаме възможност да спазваме дистанция и вътре, както при игри и други дейности, така и при спането.

Дамянова казва, че

децата ще рисуват, ще танцуват, ще учат

 нови неща, ще слушат приказки и други. Обядът ще е с прясно сготвена храна от българска фирма.

„Надяваме се да отворим по-рано от края на трета фаза, която може да свърши на 26 юни“, споделя директорката. „Надяваме се евентуално за средата на юни. Имахме много планове за това лято. Искахме да направим компютърен кабинет за петгодишните, защото децата сега са много напред с технологиите. Не сме се отказали и като се оправи всичко, ще продължим с проектите. Децата са от ново поколение и искат да им се случват нови и интересни неща и ние се стараем да им ги осигурим“, прибавя тя.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada