Открийте ни и в

Интересно

„Детективи“ с Дони и Иван Радоев в Чикаго, 20 октомври, неделя

публикувано

на

20 октомври, неделя – Чикаго, Leela Center of Arts, инфо и билети тук >>

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Титаник може да е потънал заради сблъсък с айсберг

Нова теория за потъването на Титаник разкрива изтинската причина за бедствието.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: "Дейли Мейл"

Историята на Титаник е известна по целия свят. Макар учените и историците да са излагали много пъти доказателства за загадъчното потъване на големия лайнер нови данни разкриват какво наистина може да се е случило във фаталната нощ на 14 април 1912 г.

Новото проучване поставя въпроса дали активността на слънчевите изригвания е допринесла за потъването на Титаник.„Умерена до силна“ магнитна буря през нощта, казват изследователите, би могла да промени навигационните показания на „Титаник“, засягайки както планирания му курс, така и информацията, която екипажът изпраща за местоположението си по време на SOS сигналите за помощ.

Идеята е доста проста. Слънцето, което изгаря при милиони градуси, е покрито със слънчеви петна. Те от своя страна се характеризират с гигантски експлозии с размерите на Земята или дори по-големи и се наричат слънчеви изригвания.

Лорънс Бийсли, който оцелява от Титаник и който написва книга, свидетелства, че в последната си нощ на вода корабът плава на фона на гледката на Северно сияние в небето. За Северно сияние, предизвикано от слънчево изригване, свидетелства и вторият офицер на кораба Карпатия, който откликва на сигнала за бедствие, подаден от Титаник.

Заключението в новото изследване, представено от Мила Зинкова, независим изследовател от Сан Франциско и пенсиониран компютърен програмист, е, че заради геомагнитната буря навигацията на Титаник не е била точна и корабът се е отклонил от планирания курс и затова се е блъснал в айсберг. Освен това, след сблъсъка, съобщенията, изпращани от Титаник за неговото местоположение са били с грешна информация. Но това всъщност помага на Карпатия да достигне до спасителните лодки и да спаси от бедствието 705 души. Титаник се е намирал на 25 км. от спасителните лодки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Царица Елеонора Българска – коронованият ангел

За сватбата държавата й прави подарък от 150 хил. лв., а тя ги дарява за построяване на детски санаториум край Варна

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Комунистите се опитват да заличат името на Царица Елеонора Българска

Някъде в „Красно село“ в София има забутана малка уличка. Носи името на велика българска царица, заличено от комунистите и грозно и незаслужено забравено в наши дни, пише lentata.com. Царица Елеонора Българска е наречена още приживе коронованият ангел на България.

Когато царица Елеонора се омъжва за цар Фердинанд, нейна братовчедка и снаха на руския император казва: „Цар Фердинанд се жени за Елеонора, а Елеонора се омъжва за България“. Думите са пророчески. От този момент до края на дните си, царицата отдава всичко за новата си родина.

За сватбата държавата й прави подарък от 150 хил. лв., а тя изумява всички, като веднага ги дарява за построяване на детски санаториум за костна туберкулоза край Варна. Започва да разпродава личните си семейни бижута и да дарява. На Червения кръст, за интернати за слепи или глухонеми деца, за сиропиталища. Едно от тези семейни бижута

спасява от разрушение Боянската църква

– местните искали да я съборят и на нейно място да изградят по-голяма. Царица Елеонора купува парцел за нова църква и организира реставрирането на старата. Създава благотворително дружество. Когато журналистите я питат за нейната неуморна работа в помощ на нуждаещите се, тя отговаря: „Да си царица е служба като всяка друга. Пък и царицата е такава само в двореца“.

Като пряк очевидец на болката и страданията от войната – била е милосърдна сестра по време на Руско-японската война, организира и лично финансира обучението на милосърдни сестри, осигурява закупуването на

най-съвременните по това време носилки за ранени

Когато започва Балканската война, а после и Междусъюзническата, царицата е на фронта, облечена в своята бяла униформа. Гази калта, грижи се за ранените, чете и пише писмата им до близките, държи ръцете на умиращите. Когато гърците настъпват, Фердинанд изпраща заповед българските войници да се оттеглят заедно с царицата, която е в болницата в района, а 160 ранени да бъде изоставени на милостта на врага. За първи и единствен път в живота си тя се възползва от своето положение и дава контразаповед на войниците – с преграден огън да се осигури изтеглянето на всички ранени.

Царицата помага на деца през целия си живот.

Царицата е

първата жена с орден „За храброст“

Но не по волята на царя и не защото е царица, а по настояване на войниците и техните командири.

Името й прекрачва границите на България и за „коронования ангел“ се пише из цяла Европа, та чак отвъд Океана. Поканена е от президента Удроу Уилсън да посети САЩ. По това време обаче вече е нелечимо болна, а болестта й е в напреднал стадий, и всички я съветват да не предприема пътуването. Тя пише до сестра си: „Длъжна съм да направя това за моята България. Америка е новата световна сила. И тя проявява интерес към нас. Повярвай ми, Зизи, човек трябва да живее заради онова, което може да вземе със себе си на оня свят…“. Уви, тази визита не се осъществява – при пътуването здравето й се влошава и тя не може да продължи.

Н.В. Царица Елеонора Българска

завещава всичко, което вече не е дарила приживе

за благотворителност. Погребана е по нейна воля в двора на Боянската църква. Казват, че не е имало софиянка, която не е отишла на опелото й, а оцелели под нейните грижи войници всяка година посещавали гроба й.

През комунизма извергите заличават името й, а банда безпросветни уроди оскверняват и разкопават последната й обител, търсейки скъпоценности – те не знаели, че тази скромна и изключителна дама е оставила всичко на „родината на душата ми“, както сама наричала България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Бялата жена от Канзас, която цял живот се представя за чернокожа

Джесика Круг заблуди колеги, студенти и дори близки приятели, че е активистка за правата на чернокожите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Джесика Круг. Сн.: Twitter

Една бяла жена, родена в Канзас, през целия си съзнателен живот се представя за чернокожа, подвеждайки колегите си, познатите си и дори и най-близките си приятелки. Джесика Круг, която е преподавателка в университета „Джордж Вашингтон“, накрая обаче реши да признае за измамата си и така внесе ново и още по-голямо объркване в живота си.

Новата учебна година не започва за нея по обичайния начин – с преподаване на афроамериканска история, защото тя ще бъде лишена от възможността да преподава.

Круг има дългогодишен опит като преподавател. В сайта на университета е посочено, че области на познанията й са Африка, Латинска Америка, афроамериканска история, ранномодерен свят, империализъм и колониализъм. Завършила е Университета в Уисконсин през 2012 г. със степен доктор и има две издадени книги.

Позната е и като запален активист за правата на чернокожите. Във видео от този юни, разпространено в социалните мрежи, тя говори за полицейското насилие в Ню Йорк и критикува белите нюйоркчани, че „не са отстъпили от времето си да се изкажат чернокожи“ по темата, разказва webcafe. В тези среди е известна като Джесика Бомбалера (La Bombalera), както сама се представя.

Темата за чернокожата култура я вълнува от години. През 2018 г. издава едната си книга (Fugitive Modernities), в която разглежда въпроси около

трансатлантическата търговия с роби

и какво се случва с избягалите от робство. За издаването й получава финансова подкрепа от културни институции като Центъра за изследване на културата на чернокожите Шомбург.

Всичко се преобръща обаче след изненадваща публикация в платформата Medium от 3 септември, под която като автор е подписана Джесика А. Круг. В нея се твърди, че кариерата й се корени в „токсична почва от лъжи“.

В публикацията тя признава, че се е отказала от живота си на „бяло еврейско дете от Канзас Сити“ и е приемала различни самоличности като чернокожа, като понякога твърдяла, че е от Северна Африка, друг път, че е чернокожа американка, родена в САЩ, или че идва от Карибите. За тези самоличности тя „нямала право да претендира“, посочва сама в признанието си.

Круг намеква и за травматични проблеми от детството и за проблеми с психичното й здраве, макар да не вярва, че „те могат да бъдат използвани като оправдание за поведението й“.

„През целия си живот се боря с демони, както като възрастен, така и като дете. Проблемите с психичното здраве вероятно обясняват защо първоначално, още като младеж, приех фалшива самоличност и защо продължавах да поддържам това толкова дълго време. Но тези проблеми, въпреки критиките ми към всеки не черен човек, който си присвоява чернокожа култура, никога няма да обяснят или оправдаят моята фалшива самоличност“, пише Круг.

Тя определя поведението си като „самото олицетворение на насилието, кражбата и присвояването, като един от безбройните начини, по които не чернокожи използват и злоупотребяват с идентичността и културата на чернокожите“.

Преструвките й стигнали дори още по-далеч – пренесла ги в личните си отношения, като лъжела и свои приятели.

Признанието на Круг е

посрещнато с учудване и гняв

Онези, които я познават като активистка, побързаха да споделят разочарованието си от случващото се. Социалните мрежи са залети от коментари, като повечето хора споделят, че не могат да повярват на тази история.

„Зашеметен съм! Но най-вече се чувствам предаден, глупав и гневен“, пише в Twitter авторът Робърт Джоунс-младши, който през 2018 г. разговаря с Круг за маргинализираните общности.

Сред разочарованите са и нейни колеги академици, студенти и приятели. Някои от тях смятат, че тя е направила признанието, защото е била притисната или разкрита. Така смята и авторът и художник Хари Зияд, който също се концентрира върху темата за правата на чернокожите.

Йомайра Фигероа, доцент от Мичиганския държавен университет, твърди, че учени наскоро са започнали да задават въпроси за произхода на Круг и „да се изправят срещу нея“. Преподавателката от университета „Джордж Вашингтон“ обаче ги изпреварила с признанието си.

Антроположката Яримар Бониля и професор по пуерторикански изследвания в Hunter College, пък пише в Twitter, че също е била „заблудена“ от Круг, но винаги е подозирала, че „нещо не е наред с нея“.

А 21-годишната студентка Ария Сакона казва пред Washington Post, че този понеделник е трябвало да има лекции при професор Круг.

„Разбива ми сърцето, че всички тези студенти са дошли с нетърпение да научат за латинското наследство и история. Всички ние й се доверихме“, изразява разочарованието си тя.

Но този семестър Джесика Круг няма да застане пред своите студенти в университета „Джордж Вашингтон“.

„Докато университетът не изясни ситуацията,

д-р Круг няма да преподава

Възможно най-скоро ще разясним на засегнатите студенти какви са възможните опции за тези лекции“, гласи съобщение, подписано от декана Пол Уолбек и ректора Брайън Блейк.

„Искаме да признаем болката, която тази ситуация причинява на мнозина в нашата общност, и да признаем, че много студенти, преподаватели, служители и възпитаници са наранени“, се казва в съобщението. В него се посочва и къде студенти и преподаватели могат да потърсят психологическа подкрепа.

„Знайте, че приемаме тази ситуация сериозно и сме тук, за да подкрепим нашата общност“, завършва съобщението.

Случаят много напомня на този с активистката Рейчъл Долезал и бивш президент на организацията Национална асоциация за развитие на цветнокожите във Вашингтон (NAACP), която бе разкрита през 2015 г., че има германски и чешки корени. В нейния случай това стана с помощта на родителите й, които я изгониха от вкъщи заради това, че се преструва на чернокожа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в "Горката Франция", BG събития в САЩ, Детективи, Камелия, културен афиш, Майсторите на комедията
„Майсторите на комедията“ със специален бонус за българите на турнето в САЩ и Канада (ВИДЕО)

„Стар съм, моряче, имам идеал – да ме срещна гадже точно в Монреал.“ Това е първата шега, която импровизира легендарният...

Затвори